foto: Shutterstock
Alimentu parādniekiem vēlas liegt azartspēles
Latvijā ir teju 80 000 azartspēļu atkarīgo, bet no tām pašatteikušos personu reģistrā pieteikušies vairāk nekā 6770 cilvēki.
Sabiedrība
2020. gada 25. jūnijs, 04:14

Alimentu parādniekiem vēlas liegt azartspēles

Kas Jauns Avīze

Tieslietu ministrija rosinās grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, nosakot jaunus ierobežojumus parādniekiem.

Pilotprojekta ietvaros ministrija iepirkuma procedūrā plāno piesaistīt uzturlīdzekļu parāda atgūšanai ārpustiesas piedziņas pakalpojuma sniedzējus. To paredzēts veikt pēc parāda konstatēšanas, bet pirms lēmuma par uzturlīdzekļu piedziņas nodošanas piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

Likumprojektā iecerēts arī jauns ierobežojums uzturlīdzekļu parādniekam – aizliegums spēlēt azartspēles, tostarp interaktīvās azartspēles un izlozes. Nav gan skaidrs, kā un kas kontrolēs, lai parādnieks nenopērk loterijas biļeti vai neieklīst spēļu elles pustumsā.

Tieslietu ministrijas un Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijas ieskatā nav pieļaujams, ka parādnieks izlieto naudu aktivitātēm, kas vispirms primāri nav saistītas ar bērna uzturlīdzekļu nodrošināšanu.

Likumprojekts paredz, ka azartspēļu organizētājam būs pienākums pārliecināties, vai persona nav uzturlīdzekļu parādnieks, liedzot tai atrasties spēļu organizēšanas vietā. Pagaidām gan personas dokumenti jāpieprasa tikai kazino apmeklētājiem un šaubu gadījumā par vecumu.

“Izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs joprojām ir ļoti augsts. UGF administrācija aptuveni 42 000 vecāku vietā katru mēnesi izmaksā aptuveni 4,7 miljonus eiro bērnu uzturam. Tādējādi kopējās uzturlīdzekļu nemaksātāju parādsaistības pret valsti ir vairāk nekā 369 miljoni eiro. Mūsu pienākums ir nodrošināt un īstenot visus iespējamos tiesiskos papildu instrumentus, lai samazinātu šo parāda apmēru pret valsti un motivētu uzturlīdzekļu parādniekus pildīt ar likumu noteikto pienākumu – nodrošināt savus bērnus ar uzturlīdzekļiem,” izteicies tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Pašlaik ziņas par parādniekiem ir publiski pieejamas vietnē latvija.lv un tiek nodotas kredītinformācijas birojam, parādniekiem atsevišķos gadījumos piemēro transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas un izmantošanas aizliegumu, aptur šaujamieroča atļaujas darbību. Par izvairīšanos no bērna uzturēšanas draud arī kriminālatbildība.