foto: Evija Trifanova/LETA
Līgo un Jāņu dienas ceļvedis: kur svinēt, ko redzēt, kā priecāties?
No 119 Latvijas pašvaldībām šajos Jāņos lielākus vai mazākus publiskus līgošanas pasākumus izziņojušas 47 vietvaras.
Kultūra
2020. gada 23. jūnijs, 07:32

Līgo un Jāņu dienas ceļvedis: kur svinēt, ko redzēt, kā priecāties?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pandēmijas laika uzliktie ierobežojumi nav par iemeslu tam, lai 23. un 24. jūnijā atceltu līgošanu un jāņabērnu lustes. Līgošana vareni notiks visā Latvijā, arī publiski. Nav jāieslēdzas tikai savā sētā! Protams, svētki nebūs tik vērienīgi, kā citus gadus un publiski pasākumi ilgs līdz pusnaktij. Bet būs…

Jauns.lv piedāvā visaptverošu Līgo un Jāņu dienas publisko svētku kalendāru visā Latvijā.  No 119 Latvijas pašvaldībām šajos Jāņos - Līdo dienā, 23. jūnijā - lielākus vai mazākus publiskus līgošanas pasākumus izziņojušas 47 vietvaras (neskaitot pasākumus ko rīko privātā kārtā).

23. jūnijs – Līgo diena

 

Kurzeme

Aizputes novads
* Pulksten 9.30 sāksies Līgo svētku ielīgošana Kazdangā ar folkloras kopu "Zīle" un pūtēju orķestri "Kazdanga". Maršruts: Bojas, SIA “Elpa”, Valatas daudzdzīokļu mājas, Kazdangas daudzdzīvokļu mājas, pansionāts "Rokaiži".

Brocēnu novads
* Pulksten 12.00 sāksies pasākums “Sporto un Līgo" Satiķu estrādē (komandu spēles).

Kandavas novads
* Pulksten 16.00 un 20.00 Kandavas brīvdabas estrādē “Ozoli” spēlēs  Zeiboltu Jēkaba izrādi "Barons Bunduls" (režisors - Voldemārs Šoriņš, biļetes tikai iepriekšpārdošanā).

* Pulksten 18.00 Zantes brīvdabas estrādē Līgo vakaru atzīmēs ar “Antiņa precības” (līdz ar aktieriem tajā piedalīsies arī folkloras kopa “Vācelīte”).

Kuldīgas novads
* Pulksten 17.00 Snēpeles daudzdzīvokļu māju pagalmos sāksies Līgo vakara ieskandināšana.

* Pulksten 18.00 Turlavas pagasta Dižgaiļu estrāde spēlēs kapela no Kokneses “Aizezeres muzikanti”.

* Septiņos vakarā iesāksies vasaras saulgiežu svinības, kuras kuplinās sieviešu vokāli instrumentālais ansamblis “Harmonija” un Rūta Ķergalve (vokāls, ģitāra) un Mārcis Gegusts (perkusijas) ar līgo dziesmām jaunās skaņās.

* No desmitiem vakarā līdz pusnaktij – braucošs sveiciens Kabiles iedzīvotājiem Līgo svētkos ar ugunskura iedegšanu un grupu “Saulvējā”.

Rojas novads
* Līgo dienas ieskandināšana visā Rojas novadā ar pūtēju orķestri: 10.00 – “Mosties Valgalciems!”; 10.30 – “Kaltenes Līgām, Jāņiem un visiem jāņabērniem sveiciens!”; 11.15 – “Lai Rudē labi pīrāgmīkla rūgst!”; 12.00 – “Spīguļo, saulīt, pašā Rojas vidiņā!”; 13.30 – “Viļņo gaiss un sanāk jāņabērni Ģipkā!”; 14.00 – “Līgo saule, līgo bite, līgo visi melnsilnieki!”.

Rucavas novads
* Rucavas tirgus laukumā no pulksten 8.00 notiks Līgo gadatirgus. Būs iespēja iegādāties mājražojumus: maizi, sieru, gaļas izstrādājumus, zivis, medu, dažādus stādus, saimniecības preces, vēdera priekiem- cepelīnus.

* Pulksten 19.00 sāksies Jāņu ielīgošana Sikšņu Brūnu birzī kopā ar “Bārtas sievām” un citiem mūziķiem. Protams, iedegs arī ugunskuru.

Skrundas novads
* Zāļu tirgus Skrundas tirgus laukumā notiks no pulksten 9.00 līdz 12.00. Pulksten 10.00 - lustīgas ziņģes un danči kopā ar kapelu “Luste”.

Talsu novads
* Pļaviņā pie Pastendes bērnu rotaļu laukuma pulksten 14.00, bet Ezera un Loka ielas pļaviņā pulksten 15.00 pasākumu "Sagaidiet līgotājus!" rīkos Pastendes kultūras nama teātris, dejotāji un dziedātāji.

* Pulksten 21.00 Jāņu ielīgošana notiks Strazdes muižas parkā.

Ventspils
* No pulksten 11.00 līdz 13.00 pilsētas ielas ar Līgo dziesmām pieskandinās vilcieniņš ar Kultūras centra folkloras kopu “Laipa” un dziesmu ansambli “Ventiņ”.

Latgale

Aglonas novads
* Pulksten 15.00 sāksies Līgo dienas pasākums Priežmalē: Jāņu un Līgu godināšana; Valaiņu ģimenes sveiciens; Lielformāta spēles; svētku vainagu konkurss; siera un alus degustācija.

Balvu novads
* Pie Balvu kultūras nama pulksten 18.00 Līgo vakara noskaņu radis dziedot, dejojot, muzicējot kopā ar Igauņu ģimenes kapelu no Gaigalavas, bērnu vokālo studiju "Notiņas", deju kolektīvu "Balvu vilciņš", kori "Pīlādzis" un Balvu teātri.

Daugavpils
* Daugavpils cietoksnī uz tilta pie Nikolaja vārtiem no pulksten 10.00 līdz 14.00 notiks  Zāļu tirgus, kur varēs iegādāties mājražotāju, amatnieku izstrādājumus, Jāņu zāles un ziedu vainagus.

* Savukārt Vienības laukumā un Dubrovina parkā no pulksten 10.00 līdz 14.00 visi aicināti uz pastaigu ielīgošanas un Līgo mūzikas noskaņās.

Daugavpils novadā
* Pulksten 11.00 Līksnas pagasta sāksies Jāņu un Līgu aplīgošana klātienē.

Kārsavas novads
* Astoņos vakarā Kārsavas estrādē sāksies novada kopīgā līgošana ar kapelu “Dziga”.
 
* Pulksten 21.00  - Ielīgošana Mērdzenes estrādē kopā ar Ingu Misāni Grasbergu un Gundaru Grasbergu.

Rēzekne
* Rēzeknes ielās no pulksten 12.00 līdz 15.00 dosies divas “dziedošās” kravas mašīnas – vienā muzicēs grupa “Ginc&Es”, bet otrajā – “Oskars&Marks”, mūziķiem līgot palīdzēs jauniešu deju kopas “Dziga” tautumeitas. “Dziedošās mašīnas” apstāsies vairākos pagalmos, pieturēs pilsētas mikrorajonu ieliņās, bet to maršruts būs pārsteigums.

Rēzeknes novads
* Pulksten 18.00 sāksies izbrauciens dabā “Sagaidot Līgo” (Līgo vainagu pludināšana pa Maltas upi, Jāņu zāļu plūkšana piegulošajās pļavās) Mākoņkalna pagasta Maltečkā.

* Pulksten 21.00 laukumā pie Audriņu pagasta kultūras nama iededzinās Jāņu ugunskuru, būs Līgo nakts mūzika.

* Deviņos vakarā sāksies Līgo svētki Štikānos.

Viļakas novads
* No pulksten 19.00 līdz 24.00 Viļakas brīvdabas estrādē norisināsies pasākums “Dziedāsim, līgosim, Jāņu dienu sagaidot!”, kurā būs Viļakas kultūras nama un Borisovas tautas nama amatierkolektīvu koncertprogramma, Jāņu uguns iedegšana un deju tūre kopā ar muzikantiem – brāļiem Štekeziem no Maltas.

Viļānu novads
* Pulksten 12.00 laukumā pie Viļānu kultūras nama norisināsies pasākums ''Līgo visai ģimenei”: lustīgs pašdarbnieku koncerts, atrakcijas bērniem un citas jautrības.

Sēlija

Aknīstes novads
* Pulksten 19.00 svētku ielīgošana būs Asares parkā.

* Pulksten 21.00 ielīgošanas pasākums sāksies Gārsenē pie dzirnavu dīķa.

Vidzeme

Alūksnes novads
* Ilzenē visu dienu notiek virtuālais velobrauciens “Līkloči papardēs”.

* Pulksten 19.00 Alūksnē iekursies Līgo nakts ugunskuri.

* No septiņiem vakarā Jaunannā būs Jāņu un Līgu sumināšana no sētiņas sētiņā.

Burtnieku novads
* Pulksten 11.00 Matīšu pagasta Dzirnavu laukumā notiks sadziedāšanās, apdziedāšanās un pašdarbnieku koncerts.

* Vienpadsmitos vakarā - pastaiga Matīšu estrādē. Mūzikas pavadījumā notiks "Līgo nakts gaismu šovs", tautasdziesmu dziedāšana, demonstrēs mākslas filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsās", kurs ugunskuru, skanēs mūzika.

Gulbenes novads
* Stradu pagasta Stāķos visas dienas garumā ar savām Jāņu zālēm ikviens aicināts piedalīties spēka zīmju veidošanā pie Stāķu dīķa, bet pēcpusdienā notiks orientēšanās skrējiens Stāķi – Šķieneri.

* Līgo pagastā noritēs velosipēdu parāde "Rotājies pats un rotā savu divriteni!".

* Beļavā Līgo svētku ieskandināšana sāksies pulksten 12.00.

* Kalnienā publiska līgošana būs deviņos vakarā.

* Gulbenes Kultūras pārvaldes sveicienu “Teātris ap limuzīnu” novada iedzīvotājiem demonstrēs: pulksten 14.00 –Staru un Kalnienas kultūras namos; 21.00 – Druvienas kultūras namā un pie Stāķu dīķa; 22.30 – Lizuma kultūras nama stāvlaukumā.

Jūrmala
* No pulksten 12.00 līdz 19.00 svētku noskaņu pilsētā radīs "Līgo ekspresis": dažādos laikos un vairākās vietās pilsētā piestās neparasta ceļojoša "svētku skatuve", uz kuras muzicēs tautas mūzikas grupa "Teikas muzikanti" un speciālais Līgo orķestris.

* No astoņiem vakarā līdz pusnaktij astoņās vietās jūras krastā degs Līgo nakts ugunskuri: Bulduros/Vienības prospekts; Vaivaros/Vēja iela; Lielupē/Paula Stradiņa iela; Dubultos/Kļavu iela; Jaunķemeros/Jaunķemeru ceļš; Dzintaros/Turaidas iela; Kauguros/Kapteiņa Paula Zolta iela; Mellužos/Pumpuros/Upes iela.

Limbažu novads 
* No pulksten 8.00 Baumaņu Kārļa laukumā būs Zāļu tirdziņš, bet Burtnieku kvartālā - Krāmu tirdziņš Līgo noskaņās.

Lubānas novads
* Pulksten 21.00 muzikālā apvienība "Ezers" Līgo noskaņās uzstāsies dabas takā "Aiviekstes ozoli”.

Ķeguma novads
* No pulksten 9.00 Līgo pasākumi Birzgalē. Pasākumā “Līgo, Birzgale, līgo” būs iespēja klausīties mūziku, darboties radošajās darbnīcās un iegādāties dažādas preces.

Madonas novads
* No pulksten 10.00 līdz 15.00 notiks Zāļu dienas ieskandināšana ar Aronas pagasta radošajiem kolektīviem: 10.00 - Zelgauskas ,,Dimantu“ pagalmā; 12.00 - Kusā laukumā pie sporta zāles; 14.00 - Lauterē pie  kultūras nama.

* Liezēres pagastā no pulksten 11.00 līdz 16.00 norisināsies Līgo skrējiens Ozolos. 

* Pulksten 9.00 izskanēs Mētrienas tautas nama ansambļa "LaiKā" sveiciens pagasta iedzīvotājiem Līgo svētkos.

Ogres novads
* Desmitos no rīta sāksies Jāņu tirdziņš Lauberē.

* Pulksten 13.00 sāksies Jāņu ielīgošana Meņģelē.

* Pulksten 21.00 - Zāļu vakara ielīgošanas koncerts “Pār gadskārtu Jānīts nāca” Ķeipenē.

Raunas novads
* No pulksten 17.00 līdz 19.00 būs muzikāls Līgo vakara sveiciens Raunas novada iedzīvotājiem.

Valkas novads
* Pulksten 10.00 Jāņu ielīgošana pie Valkas veikala “Oļupe” ar dziesmu draugu kopu “Nāburgi”.

* Pulksten 18.00 Kārķu kultūras namā izspēlēs komisku viencēlienu “Mūsu pagastā vīrusu nav!”.

Zemgale

Auces novads
* Pulksten 9.00 Auces Aspazijas laukumā sāksies Zāļu tirgus, Ģimenes programma un sadziedāšanās ar folkloras kopu “Līgotne”.

* Pulksten 15.00 Vītiņu brīvdabas estrādē ar koncertu “Ar skanīgu līgo…” uzstāsies Rūta Dūduma-Ķirse un Ira Krauja Dūduma.

Bauskas novads
* Pulksten 16.00 sāksies Līgo ieskandināšanas pikniks Gailīšu pagastā. Programmā: 16.00 – pikniks pie Lielā akmens; 17.00 – Uzvaras amatierteātra izrāde “Jāņu pušķis”; 18.00 – lustīgs koncerts ar “Zēgevaldes trio”.

Dobeles novads
* No desmitiem rītā Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā būs Zāļu dienas tirgus, kad arī pilsētu un Tirgus laukumu pieskandinās danču grupa “Trejdeviņi”.

Rundāles novads
* Pulksten 10.00 Rundāles novada Līgo sporta spēles sāksies Svitenes parkā.

* Sešos vakarā pie Viesturu kultūras centra iedegs svētku ugunskuru un par kopīgu sadziedāšanos rūpēsies Ainārs Ašaks.

Tērvetes novads
* Jāņu ielīgošanas Līgo busiņš apciemos Tērvetes novada ciemus: 11.00 – Kroņauce; 11.40 – Tērvete; 12.20 – Zemeņi; 13.00 – Augstkalne; 13.40 - Bukaiši.

Tukuma novads
* Tukuma centrā visu dienu – interaktīva akcija "Atrodi savu vainagu"

* Pulksten 19.00 sāksies Līgo vakars Jaunmoku pils parkā ar Liepājas teātra aktrišu folkloras kopa “Atštaukas” koncertu (ieejas maksa – 5 eiro, bērniem – bezmaksas). Individuālajiem piknikotājiem par prieku vakara laikā degs lielais ugunskurs un skanēs fona mūzika.

* Uz Tukuma novada domes ēkas fasādes no desmitiem vakarā līdz vieniem naktī varēs redzēt svētku 3D videoinstalāciju.

Vecumnieku novads
23. jūnijā no plkst. 8:00 - 13:00 Vecumnieku tirgus laukumā no pulksten 8.00 līdz 13.00 norisināsies Līgo rīta zāļu tirgus.

24. jūnijs – Jāņi

Daugavpils
* Vienības laukumā un Dubrovina parkā no pulksten 10.00 līdz 14.00 visi aicināti uz pastaigu ielīgošanas un Līgo mūzikas noskaņās.

Alūksnes novads
* Ilzenē visu dienu notiek virtuālais velobrauciens “Līkloči papardēs”.

Tukuma novads
* Uz Tukuma novada domes ēkas fasādes no desmitiem vakarā līdz vieniem naktī varēs redzēt svētku 3D videoinstalāciju.