Deputāti dosies uz "Muceniekiem" ar bēgļiem uzspēlēt futbolu
Nākamnedēļ patvēruma centrā ieplānots futbola mačs starp atbraucējiem un tautas priekšstāvjiem. Interesanti, ka bēgļu rindās spēlēt gribējis arī Latvijas Islāma kultūras centra runasvīrs Ahmeds Roberts Klimovičs, taču šo prieku viņam neļauj deputāts Orlovs. Attēlā: "Mucenieku" iemītnieki.
Politika
2015. gada 15. oktobris, 15:28

Deputāti dosies uz "Muceniekiem" ar bēgļiem uzspēlēt futbolu

Jauns.lv

Saeimas futbola komanda uz spēli Muceniekos ar patvēruma meklētājiem nākamnedēļ dosies ar savu ekipējumu un transportu, pastāstīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegu komisijas vadītājs, komandas kapteinis Vitālijs Orlovs ("Saskaņa").

Orlovs informēja, ka uzņēmies atbildību par organizatoriskajiem jautājumiem, piemēram, spēlētāju piesaistīšanu, inventāra un transporta nodrošināšanu pēc tam, kad komisijā vērsies Jānis Kuzins, kurš pārstāv organizāciju "Sport for all", kas iestājas pret rasisma gadījumiem futbolā. Kuzins aicinājis deputātus piedalīties spēlē pret patvēruma meklētājiem, un parlamentārieši šādu ideju atbalstījuši.

Politiķis apstiprināja, ka komandā bez viņa no Saeimas spēlēs Ainars Latkovskis un Aldis Adamovičs no "Vienotības", Artis Rasmanis no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Mihails Zemļinskis ("Saskaņa"), bet vārtos stāvēs Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Romāns Naudiņš. Orlovs sacīja, ka Naudiņš solījis piedalīties spēlē, kaut arī nesen bijis slims. ZZS pārstāvis Rihards Eigims informējis, ka nevarēs piedalīties.

Plānots, ka komandā būs arī Rīgas Domes deputāti Olafs Pulks un Igors Kuzmuks, kā arī Saeimas darbinieki

"Sastāvs var mainīties, bet tas, ka komanda būs un izies laukumā, ir 100%," pauda Orlovs.

Atstāstot dzirdēto, Orlovs minēja, ka spēlēt vienā komandā ar patvēruma meklētājiem pieteicies arī Islāma kultūras centra preses sekretārs Ahmeds Roberts Klimovičs, tomēr Orlovs pret to kategoriski iebildis. Politiķis sacīja, ka Klimovičs sabiedrībā ir neviennozīmīgi vērtēs un nav vajadzības viņam ļaut spēlēt, lai kaut kādā veidā "zīmētos uz laukuma".

Savukārt NA deputāts Naudiņš sacīja, ka saņēmis piedāvājumu būt par Saeimas komandas vārtsargu, taču, visticamāk, nespēlēšot, jo ir slims ar plaušu karsoni. Naudiņš arī uzsvēra, ka, ja Saeimas komanda piedalās futbola spēlē ar parlamenta formas tērpiem, tad neviens cits, kā tikai Saeimā strādājošie to nedrīkstot rīkot.

Ropažu novada Mucenieku futbola laukumā otrdien, 20.oktobrī, norisināsies draudzības futbola spēle starp Saeimas deputātiem un patvēruma meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki" iemītniekiem, kuru rīko prokrieviskā aktīvista Kuzina pārstāvēta organizācija "Sport for all", bet atbalsta Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Spēli tiesās Latvijas Futbola federācijas tiesneši, bet atbalsta sabiedriskā labuma organizācija "Sport for all", kuras valdes loceklis ir prokrieviskais aktīvists un bijušais "Apvienības pret nacismu" vadītājs Kuzins, PMLP, Latvijas Futbola federācija un Ropažu novada pašvaldība.

PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Santa Jonāte pastāstīja, ka futbola spēle bijusi minētās organizācijas iniciatīva un pārvalde atbalstu tai sniedz savas kompetences ietvaros, palīdzot nodrošināt kontaktus ar patvēruma meklētājiem. Kuzina pārstāvētā organizācija plānojot apgādāt patvēruma meklētājus ar formastērpiem un pati PMLP plānotajā pasākumā nekādus finanšu līdzekļus neiegulda. Jonāte skaidroja, ka organizācija "Sport for all" pārvaldi uzrunājusi piedalīties projektā, kura mērķis ir iestāties pret diskrimināciju.

PMLP informē, ka jau vairākus gadus UEFA oficiālie partneri "Fare Network", kas apvieno visdažādākās sporta organizācijas Eiropā, rīko Futbola nedēļu, kuras ietvaros visā Eiropā norisinās pasākumi, kas aicina sabiedrību uz integrāciju, toleranci un vēršas pret ksenofobiju, rasismu un jebkādu diskrimināciju sportā. Šogad īpaša vērība un uzmanība Futbola nedēļā tiks pievērsta bēgļu integrācijai sabiedrībā. Atbalstu Latvijā iniciēt Futbola nedēļas aktivitātes guvusi UEFA "Fare Network" dalīborganizācija "Sport for all".

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA/Shutterstock