foto: Sintija Zandersone/LETA
Draud pieaugt maksa par pensiju piegādi mājās, un ne tikai
Ja no nākamā gada izdevējiem būs vairāk jāmaksā “Latvijas Pastam” par preses piegādi, tad pensionāriem var nākties arī vairāk piemaksāt par pensijas pienešanu mājās.
Sabiedrība
2020. gada 15. jūnijs, 05:42

Draud pieaugt maksa par pensiju piegādi mājās, un ne tikai

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vairāk nekā 77 tūkstoši Latvijas pensionāru pensijas saņem mājās ar “Latvijas Pasta” (LP) starpniecību, par to maksājot 2,39 eiro, bet nu šī maksa varētu palielināties, ja LP cels preses piegādes cenas. Saistībai starp avīžu un pensijas nešanu uz mājām ir tiešs sakars; ja cilvēki dārdzības dēļ nevarēs abonēt presi, tad citu pasta pakalpojumu cena pieaugs.

Ja cilvēks bez jaunākā žurnāla vēl kaut kā var izdzīvot, tad seniors bez pensijas - nē – viņam gribot negribot tā ir jāsaņem un jāmaksā cena, kas neteikta par tās saņemšanu.

Loģika ir vienkārša: prese kļūs dārgāka, līdz ar to būs mazāk abonentu un darba pastniekiem, viņiem būs retāk jādodas uz mājām pie klientiem. Līdz ar to var pieaugt arī pensijas piegādes maksa, jo saruks naudas apjoms, ko “Latvijas Pasts” saņem par piegāžu nodrošināšanu. Vienlaikus arī pastāv iespējamība, ka šādā gadījumā varētu pieaugt arī citu pasta pakalpojumu cena, piemēram, vēstuļu un paciņu sūtīšana.

LP Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa Jauns.lv par preses un pensijas piegāžu saistību teica sekojošo:

“Tiek izteikts hipotētisks pieņēmums, ka, pārtrūkstot preses izdevumu piegādēm, citu sūtījumu piegādes izmaksas teorētiski varētu palielināties, kas visumā ir pamatots viedoklis, jo, kā zināms, jebkurā jomā - jo lielāks apjoms, jo lētākas izmaksas. Ja ir daudz pircēju un iespēja preci piegādāt vairumā, tās cena būs zemāka; jo vairāk sūtījumu tiek piegādāti, jo zemākas ir piegādes izmaksas un tā tālāk”.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Baiba Jakobsone Jauns.lv pauda: “Pensiju piegādes pakalpojums nav ne Universālā pasta (UP) pakalpojums, nedz pēc savas būtības pasta pakalpojums. Līdz ar to pensiju piegāde ir pakalpojums, par kuru SPRK neveic uzraudzības funkciju un nevar komentēt šo jautājumu.

Ņemot vērā, ka jautājums ir plašāks, kas attiecas ne tikai uz pensiju piegādi, bet arī uz preses piegādes izmaksām, informējam, ka, balstoties uz publiski pieejamo informāciju, Finanšu ministrija ir aicinājusi atbildīgajām ministrijām – Satiksmes ministrijai un Kultūras ministrijai preses izdevumu piegādes nodrošināšanu noteikt par valsts prioritāti. Abu ministriju uzdevums līdz 8. jūlijam ir iesniegt priekšlikumus par prioritārajiem pasākumiem un tiem nepieciešamo finansējumu. 

Finansējuma piešķiršana preses piegādes pakalpojuma nodrošināšanai būtiski maina arī tarifu vērtības, par kādiem preses izdevēji norēķināsies ar “Latvijas Pastu” saistībā ar preses piegādes pakalpojuma nodrošināšanu. Tas nozīmē, ka tarifu projektā iekļautās izmaksas var būtiski mainīties, ja valdība lems par finansējuma piešķiršanu.

Pagaidām ir pāragri komentēt jautājumu par abonētās preses izmaksu pieaugumu”.

* * *

Pašlaik par pensijas piegādi mājās pensionāram jāmaksā 2,39 eiro, kaut gan LP aprēķinātā reālā izmaksa ir 4,88 eiro (starpību – 2,49 piemaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA)). Arī pērn notika karsti strīdi par to, cik tad pensionāriem būs jāmaksā par pensijas piegādi, līdz VSAA apņēmās piemaksāt trūkstošo starpību un piegādes maksa palika 2019. gada līmenī. Kā būs nākamgad vēl nav nolemts.