foto: Facebook
Saimniekam liek pistoli pie galvas, šauj uz suni un zagto mašīnu atrod sadedzinātu: jauni fakti par baiso laupīšanu Iecavas pusē
Nolaupītais "Nissan Navara" atrasts sadedzināts mežā Baldones novadā.
112
2020. gada 23. maijs, 06:40

Saimniekam liek pistoli pie galvas, šauj uz suni un zagto mašīnu atrod sadedzinātu: jauni fakti par baiso laupīšanu Iecavas pusē

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Renebušu ģimene Iecavas novadā savā privātmājā sestdienas rītā piedzīvoja bruņotu bandītu uzbrukumu – piedraudot ar ieroci, nolaupīja zeltlietas, divus "iPhone" un no pagalma auto "Nissan Navara".

Daces Renebušas "Kas Jauns Avīzei" stāstītais liek domāt, ka uzbrukums nav bijis nejaušs. 16. maijā ap astoņiem no rīta pie durvīm piezvanīja, jaunākā māsa devusies pie durvīm, taču koridorā jau stāvēja divi vīrieši – māte, ejot dot darba uzdevumus strādniekiem, durvis bija atstājusi vaļā. Māsa uzreiz sauca tēvu.

Suns mēģina aizstāvēt

“Tikko tētis piecēlās un iznāca koridorā, viņam uzreiz pielika pistoli pie galvas un prasīja, lai atdod naudu. Tēti metās aizstāvēt mūsu rotveilers un mēģināja vienam no viņiem iekost, un tad viņš pa mūsu suni šāva, bet netrāpīja. Pēc tam jau tikai sapratām, ka tā bija gāzes pistole, jo ne čaulīti, ne ložu pēdas neatrada. Otrajam arī rokā bija ierocis,” stāsta Dace.

Viens no noziedzniekiem palicis kopā ar mājas saimnieku un sācis vandīties pa guļamistabu, otrs licis Dacei iet uz viņas istabu. Suns vēlreiz mēģinājis saimnieci aizstāvēt, un noziedznieks atkal pacēlis roku ar ieroci, taču meitene suni nomierinājusi un ievedusi istabā, lai viņš neciestu.

Nepareizā māja?

Tad iebrucējs viņas istabas skapī ieraudzījis policijas uniformu (Dace mācās Policijas koledžas 1. kursā), uzreiz kļuvis steidzīgs un sācis līdzdalībniekam teikt, ka jātaisās ātrāk prom.

“Tajā brīdī otrs laupītājs jautāja manam tētim, vai viņš brauc ar sarkanu busu, uz ko tētis atbildēja, ka nē. Dzirdot atbildi, noziedznieks rupji nolamājies un krieviski pateicis, ka ne tajā mājā iegājuši,” turpina Dace.

Sarkans buss pieder tēta brālēnam, kurš ir lielas zemnieku saimniecības īpašnieks un dzīvo turpat blakus mājā, tā ka noziedznieku mērķis visticamāk bijis viņš. Pēc tam jau noskaidrojās, ka laupītāji vispirms klauvējuši pie durvīm kaimiņa mājā un pēc tam bijuši arī vecmāmiņas mājā.

“Viņi pieklauvēja un paprasīja vecmammai padzerties, pēc tam lika to krūzi uzreiz nomazgāt un aizslēdza mājas durvis no ārpuses, tikai tad nāca uz mūsu māju.”

Paņem, ko var ātri savākt

Saprotot, ka cerētā laupījuma nebūs, iebrucēji paņēma lietas, kuras ātrumā varēja savākt, pieprasīja pikapa atslēgas un aizbrauca. Auto vēlāk atrada sadedzinātu mežā Baldones novadā, netālu bija nomesti nolaupītie telefoni un maki, protams, jau bez naudas. Visticamāk, tur viņus gaidījis līdzdalībnieks ar citu automašīnu.

Uz jautājumu, vai šķitis, ka pretošanās dēļ noziedznieki būtu varējuši arī izšaut uz cilvēku, Dace saka: “Domāju, ka nē, jo tas laupītājs, kurš bija kopā ar mani, vairākas reizes teica, lai nebaidos, jo pāri mums nedarīs. Arī tas, kā viņi staigāja pa visām mājām un tā arī īsto neatrada, neliecina par augstu profesionalitāti, bet nu vienalga, bija riktīgi bail.”

Vienam maska, otram saulesbrilles

Viens bijis medicīnas maskā, otram saulesbrilles, savā starpā runājuši krieviski, bet viens sapratis arī latviešu valodu. Abi – 30 līdz 35 gadus veci. Viens ir aptuveni 1,8 metrus garš, gaišiem matiem, ovālu sejas formu un gaiši pelēkām acīm, kalsnas miesasbūves, ģērbies zilganpelēkā vējjakā un zilās džinsa biksēs.

Otrs – aptuveni 1,7 metrus garš, vidējas miesasbūves, tumsnējas ādas krāsas, melnā vējjakā ar kapuci un melnās sporta biksēs. Likumsargi aicina sniegt jebkādu izmeklēšanai noderīgu informāciju, zvanot pa tālruni 26699354.

Šis gadījums liecina par to, ka turīgi lauku iedzīvotāji ir visai iekārojams noziedznieku mērķis, sevišķi tad, ja māja atrodas ārpus blīvāk apdzīvotas vietas. Jābūt īpaši uzmanīgiem, durvis vienmēr jātur aizslēgtas un ar svešiniekiem nekādās sarunās ielaisties arī nevajadzētu. Vēlams pa rokai vienmēr turēt individuālos pašaizsardzības līdzekļus – kaut vai asaru gāzes baloniņu.