Sabiedrība
2020. gada 22. maijs, 14:25

Uzņēmējs: ar VNĪ klusējošu atbalstu notiek ielaušanās un privātīpašuma postīšana. VIDEO

Jauns.lv

Uzņēmums “Saimnieks Serviss”, kas ilgstoši un likumīgi apsaimnieko teritoriju Rīgā, Matrožu ielā 7A, turpina saskarties ar publiskā sektora pieļautu rīcības patvaļu no atsevišķu personu puses. Proti, uzņēmuma teritorijā jau otro reizi pusgada laikā, ar fizisku spēku un izmantojot smago tehniku, iekļuvušas trešās personas (uzņēmums “Saimnieks Serviss” apgalvo, ka ielauzusies biedrība “Latvian Sailing Team”un biedrība “Rīgas sporta burāšanas centrs”), nodarot miesas bojājumus uzņēmuma darbiniekiem, sabojājot SIA “Saimnieks Serviss” īpašumu un paralizējot uzņēmuma darbu.

 “Pēc iepriekšējā iebrukuma 2019. gada rudenī un pēc VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vadības maiņas šķita, ka saprāts ir triumfējis un izdosies visiem sadzīvot mierīgi, līdz strīdu izskatīs tiesa un stāsies spēkā tās nolēmums.

Taču šobrīd šķiet, ka arī jaunā VNĪ vadība ir ieinteresēta konflikta eskalācijā fiziskā izpausmē, jo acīmredzami iebrucēju aktivitātes šī gada 13. maijā bija saskaņotas, jo tieši līdz ar iebrukuma sākumu VNĪ izsūtīja paziņojumu medijiem ar ziņu par “it kā jautājuma sakārtošanu”.

Var būt sakritības, bet ne šādas, proti, no vienas puses VNĪ apzinās, kas notiek realitātē, bet no otras – izliekas, ka viss ir kārtībā un turpina izlikties neredzam fizisku konfliktu un attiecību kārtošanu 90. gadu sākuma stilā.

Nenoliedzam, ka pastāv domstarpības starp iesaistītajām pusēm, taču tās ir civilizēti jārisina tiesā, nevis ar smago tehniku un rupju spēku demolējot svešu īpašumu,” norāda SIA “Saimnieks Serviss” valdes loceklis Ingus Grinfogels.

13. maija rītā maskās tērpti cilvēki iebruka SIA “Saimnieks Serviss” teritorijā, sabojājot uzņēmuma īpašumu, bet Valsts policija notiekošo ignorēja.

Iebrukuma rezultātā uzņēmums cietis būtiskus zaudējumus, kas tiks piedzīti tiesiskā ceļā gan no VNĪ, gan biedrības “Latvian Sailing Team”, gan no biedrības “Rīgas sporta burāšanas centrs”.

“Šoreiz biedrību pārstāvji iebruka uzņēmuma teritorijā īpaši brutāli – ar bandītu cienīgām metodēm. Vairāk nekā 25 sportiska izskata vīrieši, slēpjoties aiz sejas maskām, kas it kā uzvilktas saistībā ar Covid-19 ārkārtas stāvokli, rupjā veidā uzlauza uzņēmumam piederošu žogu, ielauzās teritorijā, atslēdza un sabojāja videonovērošanas sistēmu, atkal uz laiku paralizējot uzņēmuma saimniecisko darbību.

Draudot lietot asaru gāzi, biedēja darbiniekus, kā arī pretlikumīgi aizliedza darbiniekiem pārvietoties pa teritoriju. Pēc incidenta vēl veicam zaudējumu precīzu novērtējumu, kas šobrīd tas jau sasniedzis sešus tūkstošus eiro,” norāda Grinfogels.

Uzņēmuma pārstāvis aicina valsts augstākas amatpersonas iesaistīties situācijas normalizēšanā vismaz līdz brīdim, kad strīdā nolēmumu pieņems tiesa.

Atspēkojot VNĪ paziņojuma saturu, SIA “Saimnieks Serviss” norāda, ka zemes īpašumam, kas šobrīd ir nodots VNĪ pārvaldībā, SIA “Saimnieks Serviss” ir likumīgs zemes lietotājs jau kopš 1996. gada. Uzņēmums šajā laikā ir veicis kopējos ieguldījumus īpašumā vismaz 400 tūkstošu EUR apmērā un NIN un nomas maksā samaksājis vairāk nekā 200 tūkstošu EUR.

Pēc Rīgas pilsētas būvvaldē saskaņotiem projektiem teritorijā ir uzbūvētas ēkas un tā ir pilnībā pārklāta ar asfalta segumu. Atbilstoši MK noteikumiem Nr. 350  SIA “Saimnieks Serviss” ir tiesības lietot šo īpašumu un VNĪ ir pienākums noslēgt zemes nomas līgumu. 

Diemžēl VNĪ ir izvēlējušies ignorēt Ministra kabineta noteikumus, priekšroku dodot tiesas ceļam, cerībā, ka garajā tiesvedības laikā SIA “Saimnieks Serviss” bankrotēs un ievērojamos ieguldījumus nekustamajā īpašumā varēs vienkārši bez jebkādas atlīdzības paturēt sev.

VNĪ apgalvo, ka SIA “Saimnieks Serviss” neatbrīvo īpašumu un ir parādā valstij 25 000 EUR. Ar šādiem paziņojumiem VNĪ maldina sabiedrību. SIA “Saimnieks Serviss” par zemes lietošanu ir samaksājis visas naudas summas, par kurām starp pusēm nav strīda. Tāpat SIA “Saimnieks Serviss” nevar atbrīvot īpašumu, kurā likumīgi ir investēti milzīgi ieguldījumi, samaksāta nomas maksa un nodokļi, trīs mēnešu laikā, kā to rakstiski bez jebkāda pamatojuma pieprasīja VNĪ.

VNĪ apgalvo, ka īpašuma teritorijā atrodas zemesgrāmatā nereģistrētas un ekspluatācijā nenodotas būves. Tik tiešām SIA “Saimnieks Serviss” ir likumīgi uzbūvējis būves un sagatavojis visu nepieciešamo dokumentāciju ēku nodošanai ekspluatācijā, bet VNĪ kā zemes pārvaldnieks pretēji likumam atsakās slēgt nomas līgumu, tādējādi liekot šķēršļus likumīgai ēku reģistrācijai zemesgrāmatā.

"Kā valsts kapitālsabiedrība neskaidru vēsturisko apstākļu kontekstā abu uzņēmēju strīdos šobrīd iesaistīties nevaram - ar katru uzņēmēju attiecības kārtojam likumu ietvarā. Jautājumu par valstij piederošās zemes Matrožu ielas 1a lietošanas tiesībām strīdus gadījumā pusēm saistoši novērtēt var tikai tiesa, tāpēc esam vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs, lūdzot palīdzību atšķetināt vēsturiski radušos situāciju", portālam Jauns.lv norāda VNĪ izpilddirektors Ojārs Valkers.