foto: LETA
Pēc vairāku gadu pārtraukuma Nacionālajai operai un baletam būs viesizrādes ārzemēs
Latvijas Nacionālā opera.
Kultūra
2020. gada 22. maijs, 09:57

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Nacionālajai operai un baletam būs viesizrādes ārzemēs

Jauns.lv / LETA

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Latvijas Nacionālajai operai un baletam (LNOB) nākamgad atkal paredzētas viesizrādes aiz Latvijas robežām, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" pastāstījis operas valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš.

Viņš pagājušā gada decembra sākumā bijis Apvienoto Arābu Emirātu pilsētā Dubaijā un šī brauciena laikā arī sarunājis viesizrādes. "Gan baletam, gan operai paredzētas viesizrādes šajā pilsētā 2021.gada rudenī," atklāj Siliņš.

"Paskatījos, opera pēdējos septiņus gadus vispār nav bijusi viesizrādēs ārzemēs," atzinis LNOB vadītājs, kurš amatā stājās pirms pusgada.

Jautāts par operas un baleta radošajiem plāniem, Siliņš atklājis, ka līdz ar jaunās sezonas atklāšanu iecerēts izrādīt baletu "Gulbju ezers", bet operas "Dons Žuans" liktenis šobrīd neesot skaidrs.

Krīzes dēļ nākamajā sezonā LNOB kopumā būšot jāatsakās no vienas operas un viena baleta. "Līdz ar to plānotas četras operas - divas jaunas un divi atjaunojumi, un viens jauns balets, jau minētais "Gulbju ezers"."

Viena no viņa minētajām atjaunotajām operas izrādēm būšot "Toska", kas pēdējoreiz rādīta pirms pieciem vai sešiem gadiem. Tās titullomā būšot viena no pasaulē pieprasītākajiem soprāniem - Minhenē, Vīnē, Metropolitēnā un citos slavenos operteātros dziedājusī bulgāru izcelsmes soliste Krasimira Stojanova.

27.novembrī gaidāma pirmizrāde Džuzepes Verdi operai "Simons Bokanegra". Tās režisors esot Stīvens Louless no Lielbritānijas, bet scenogrāfs un kostīmu mākslinieks - Leslijs Traverss. "Uzvedumā bija iecerēti vairāki izcili viessolisti, taču krīzes radīto finansiālo zaudējumu dēļ nācās viņiem atteikt. Labi, ka tikām cauri bez soda sankcijām," intervijā laikrakstam pastāstījis Siliņš.

Savukārt Džoakīno Rosīni opera "Pelnrušķīte" LNOB topot sadarbībā ar Tulūzas operu, un to iestudēšot kanādiešu izcelsmes komanda, kura patlaban dzīvo Venēcijā - režisors Reno Dusē un scenogrāfs Andrē Barbē. "Arī šo darbu mēģināsim balstīt mūsu pašu solistos," laikrakstam sacījis LNOB vadītājs.

Kā ziņots, Covid-19 noteikto ierobežojumu dēļ LNOB no 13.maija pārtraucis sezonu, taču ir atsākušies mākslinieku treniņi baletzālē.

No 13.maija noteiktas arī izmaiņas darbinieku atalgojumā. Dīkstāvē esošais koris un orķestris, kā arī solisti saņem 80% no atalgojuma.

"Vai mēs varēsim arī perspektīvā noturēt atalgojumu 80% apmērā, ir atkarīgs no finansiālās situācijas. Patlaban plāns ir noturēt to šādā apmērā līdz 9.jūnijam, līdz kuram patlaban ir noteikta ārkārtējā situācija valstī," iepriekš aģentūrai LETA skaidroja Siliņš.

LNOB vadītājs pavēstīja, ka ārkārtējās situācijas laikā ir uzteikts darbs biļešu kontrolieriem, garderobistiem, vietu ierādītājiem. Arī apkopēju skaits ir uz pusi mazāks, nekā iepriekš. Savukārt no 13.marta kolektīvs izmantoja ikgadējo atvaļinājumu.

VSIA "Latvijas Nacionālā opera un balets" pamatkapitāls ir 146 755 eiro, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija. 2018.gadā operas un baleta apgrozījums bija gandrīz 4 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 12 749 eiro. Datu par 2019.gadu pagaidām nav.