foto: Edijs Pālens/LETA
CSDD iepircis sejas maskas no mājsaimniecības preču izplatītāja ar šaubīgas reputācijas patieso labuma guvēju Lietuvā
Kopējā līgumsumma ar sadarbības partneri SIA "Pireka", saskaņā ar publiski pieejamajiem datiem, ir 17 000 eiro (ar PVN).
Sabiedrība
2020. gada 6. maijs, 04:52

CSDD iepircis sejas maskas no mājsaimniecības preču izplatītāja ar šaubīgas reputācijas patieso labuma guvēju Lietuvā

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Pārlūkojot vietnē Covid19.gov.lv publicēto informāciju par valsts iestāžu iepirkumiem krīzes laika vajadzībām, uzmanību piesaista Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sejas masku iepirkums. Laikā, kad izskan aicinājumi atbalstīt vietējos komersantus, CSDD maskas sagādājusi firma, kur patiesais labuma guvējs ir no Lietuvas, bet uzņēmuma darbības veids, saskaņā ar publiski pieejamajiem datiem, ir “citu mājsaimniecības preču vairumtirdzniecība”.

Saskaņā ar Covid19.gov.lv pieejamo informāciju par valsts institūciju iepirkumiem Covid-19 dēļ valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, CSDD kopumā iepircis 400 iepakojumus ar vienreizlietojamām sejas maskām.

Viena iepakojuma cena – 42,50 eiro (ar PVN). Kopējā līgumsumma – 17 000 eiro (ar PVN). Kā sadarbības partneri masku piegādei CSDD izvēlējies uzņēmumu SIA “Pireka”.

Patiesā labuma guvējs no Lietuvas ar zināmām reputācijas problēmām

Saskaņā ar “Lursoft” publiski pieejamo informāciju uzņēmums 2001. gada sākumā reģistrēts Latvijā, taču kā patiesais labuma guvējs šobrīd norādīts kāds Lietuvas valstspiederīgais Danielis Krinickis.

Vērts pieminēt, ka kaimiņvalsts medijos uzņēmēja Krinicka vārds un ar viņu saistītie uzņēmumi (kopā ar citiem) 2018. gadā, ne tajā pozitīvākajā gaismā pieminēti saistībā ar Lietuvas Nacionālā radio un televīzijas izsludinātajiem iepirkumiem, kā godīgumu apšaubījuši vietējie žurnālisti.

Par šo gadījumu tik vien kā ar “Google” meklētāja palīdzību var uzzināt dažu minūšu laikā.

Savukārt, atgriežoties pie Covid-19 krīzes laika iepirkumu tēmas, jāpiebilst – ka Latvijā reģistrētā uzņēmuma SIA “Pireka” darbības veids ir norādīts “citu mājsaimniecības preču vairumtirdzniecība”.

Ņemot to vērā, vērsāmies pie CSDD, lai noskaidrotu, kādēļ izvēlēts tieši šis piegādātājs, cik masku kopumā nopirkts, un, vai ir gūta pārliecība, ka piegādātās vienreizlietojamās maskas atbilst saistošajiem nosacījumiem.

Masku derīgums esot pārbaudīts

CSDD komunikācijas departamenta vadītājs Jānis Aizpors Jauns.lv pauda, ka, sākoties ārkārtējai situācijai valstī, CSDD bija būtiski nodrošināt klientiem nepieciešamos pakalpojumus un tajā pašā laikā ievērot visas prasības, lai pakalpojums būtu drošs klientiem un darbiniekiem.

Izstrādājot uzņēmuma drošības prasības, esot ņemti vērā gan Slimību profilakses un kontroles centra, gan Pasaules Veselības organizācijas ieteikumi. Tādēļ klientu apkalpošanai tika iegādātas vienreizlietojamās sejas maskas.

“Vienā iepakojumā ir 50 sejas maskas. Iegādājoties sejas maskas, tika pārbaudīta piegādātāja iesniegtā dokumentācija. Maskām bija gan CE marķējums, gan tās atbilda standartam EN 14683:2019. Tā kā sejas maskas bija nepieciešamas nekavējoties, tad piegādātājs tika izvēlēts, jo spēja nodrošināt sejas maskas atbilstoši CSDD prasībām un minimālos termiņos. Turklāt uzņēmums ir reģistrēts Latvijā,” iepirkumu komentēja CSDD pārstāvis.

VID: piegādātāja norādītais darbības veids neesot problēma

Kā noskaidroja Jauns.lv, arī Valsts ieņēmumu dienests (VID), runājot par iespējamām nodokļu kontroles problēmām, ja reiz maskas iepirktas no uzņēmuma, kas pēc būtības nodarbojas ar saimniecības preču tirgošanu, nesaredz problēmu.

“Krīzes apstākļos uzņēmumi pielāgojas un maina iepriekš izvēlēto vai papildina jau esošo saimnieciskās darbības veidu ar kādu jaunu, pašreizējai ekonomiskajai situācijai un uzņēmuma iespējam atbilstošu veidu. Šāda rīcība nav neparasta vai prettiesiska un nerada nodokļu kontroles riskus,” teikts VID atbildē.