foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Koronavīruss Kurzemē: krūšturu vietā sejas maskas, Kuldīgā minūti ilgā domes sēde notiek Rātslaukumā
Šonedēļ attālinātā režīmā notika Kuldīgas novada dome sēde. Lai tas tā varētu notikt pirms tam deputāti pulcējas Rātslaukumā - divu metru atstatumā viens no otra.
Novadu ziņas
2020. gada 28. marts, 06:04

Koronavīruss Kurzemē: krūšturu vietā sejas maskas, Kuldīgā minūti ilgā domes sēde notiek Rātslaukumā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Liepājas veikalu tīkls “top!” vienojies ar vēju pilsētas izslavētajiem sieviešu apakšveļas šūdinātājiem, ka viņi krūšturu un biksīšu vietā nu uz veikaliem sūtīs sejas aizsargmaksas. Savukārt dursupniece Santa piedāvā saviem kaimiņiem – Balgales pagasta iedzīvotājiem uzšūt bezmaksas sejas aizsargmaskas.

Savukārt, lai pēc iespējas mazāk būtu jālieto sejas maskas, Kuldīgas novada deputāti uz minūti sapulcējās vecpilsētas Rātslaukumā, lai ātri nobalsotu par to, ka turpmāk strādās no mājām. Kādi aizsarglīdzekļi un drošības pasākumi gan būs jāizdomā ne tiem bagātākajiem Liepājas skolasbērniem, kuriem pašvaldība piešķīrusi pārtikas kartītes ēdamā iegādei tuvējās bodēs.

Kuldīgā domes sēde notiek Rātslaukuma vidū

Šonedēļ koronavīrusa izraisīto pulcēšanās ierobežojumu dēļ pirmo reizi Kuldīgas novada domes ārkārtas sēde notika ārpus ierastās vides - nevis Rātsnamā, bet gan Rātslaukumā, deputātiem rātni sastājoties lielā aplī laukuma centrā, ievērojot divu metru distanci vienam no otra. Viņiem bija jānobalso tikai par vienu jautājumu, lai turpmāk vietvaras deputātu sēdēs varētu notikt attālināti un balsošana būtu iespējama elektroniski. Šī domnieku sanākšana ilga tikai vienu minūti un visi deputāti, neskatoties uz savām partejiskām piederībām bez diskusijām, vienbalsīgi nolēma, ka domes sēdes var notikt attālināti.

Pēc pāris dienām, 26. martā, jau notika šāda pirmā ārkārtas režīma domes sēde videokonferences formātā un deputāti kopumā izskatīja 69 jautājumus. Kā būtiskākos no pieņemtajiem lēmumiem var pieminēt lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu termiņu pārcelšanu uz šī beigām un lēmumu par nomas maksas atlaidēm tiem komersantiem, kuri no pašvaldības nomā īpašumu un kurus skārusi krīze.

“Daļa Kuldīgas novada iedzīvotāju – pārsvarā vecāka gada gājuma cilvēki – joprojām nekustamā īpašuma nodokli maksā skaidrā naudā Kuldīgas novada pašvaldības pagastu pārvalžu vai Kuldīgas lielveikalu kasēs. Tā kā atbilstoši ārkārtas situācijas īpašajiem nosacījumiem klātienes pakalpojumu sniegšana ir atcelta un nav atbalstāma, un vecāka gada gājuma iedzīvotāji ir uzskatāmi par Covid-19 pandēmijas riska grupu, dome secina, ka lietderīgi un pat nepieciešami ir pārcelt nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus fiziskām personām uz 2020. gada pēdējā ceturkšņa samaksas termiņu,” informē pašvaldība.

Tāpat domes sēdē nolēma pilnībā vai daļēji atbrīvot no nomas maksas maksāšanas uz laiku, kamēr valstī noteikta ārkārtas situācija, tos komersantus, kas iznomā īpašumu no Kuldīgas novada pašvaldības, tās iestādēm, aģentūrām un kapitālsabiedrībām.

Liepājas skolasbērniem brīvpusdienu vietā piedāvā iepirkties “top!” veikalos

foto: toppartika.lv
Liepājas skolēniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm brīvpusdienu vietā piešķirtas kartes pārtikas iegādei veikalos “top!”.

Tā ka skolās mācību process vairs nenotiek, tas norit attālināti, tad skolēni zaudē arī pašvaldības nodrošinātās brīvpusdienas. Tomēr ne visi. Liepājas dome nolēmusi skolēniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm nodrošināt brīvpusdienas. Tikai neierastākā, inovatīvākā veidā.

Turpmāk skolēniem no sociāli mazaizsargātām personu grupām brīvpusdienu vietā būs iespēja saņemt karti pārtikas iegādei 25 eiro vērtībā. Tiesa gan, par šiem 25 eiro nevarēs iepirkties, kur vien sirds kāro un arī iztērēt pēc saviem ieskatiem.

Šī skolēnu pārtikas karte būs izlietojama vienīgi tirdzniecības tīkla “top!” veikalos un vienīgi pārtikas iegādei, tai uzlikti ierobežojumi, lai piešķirto naudu nevarētu izmantot, piemēram, veikala alkohola vai elektronisko rīku nodaļās.

Šīs pārtikas kartes dome izsniegs skolām, kuru sociālie pedagogi tad personiski sazināsies ar grūtībās nonākušajām ģimenēm. Savukārt tām ģimenēm, kurām nav piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas ģimenes statuss, bet izglītojamajiem ir piešķirti ēdināšanas maksas atvieglojumi un ģimene šajā laikā ir nonākusi krīzes situācijā, pēc pabalsta jāvēršas Liepājas Sociālajā dienestā.

Par ēdināšanas pabalstiem brīvpusdienu vietā skolasbērniem lēmušas arī citas pašvaldības. Un šis atbalsts var būt dažāds. Piemēram, Talsu novada pašvaldība izmaksās pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai attālinātā mācību procesa laikā ģimenēm, kurās ir vispārizglītojošās skolas audzēknis un kuras ir deklarējušās Talsu novadā. Pabalsta apmērs vienam skolēnam ir 15 eiro, kas tiks izmaksāts, neizvērtējot ģimenes materiālo situāciju.

Krūšturu vietā sejas maskas

Vienlaikus jāuzver, ka arī veikalu tīkls “top!” ir pielāgojies jaunajai situācijai un ar Liepājas uzņēmumiem “Glora” un “V.O.V.A”, kas ikdienā nodarbojas ar apakšveļas ražošanu, vienojies, ka tas savos Liepājas veikalos no šiem uzņēmumiem vairs nepieprasīs vis krūšturus un biksītes, bet gan sejas aizsargmaskas. Pirmās maskas vēju pilsētas veikalos jau parādījušās.

Balgalniece Santa kaimiņiem piedāvā uzšūt bezmaksas sejas maska

foto: Snata Frīdenberga/"Facebook"
Pozitīvajai balgalniecei Santai Frīdenbergai kaimiņi jau pasūtījuši uzšūt vairākus desmitus mutes aizsargu.


Savukārt balgalniece (Talsu novads) Santa Frīdenberga ir pārliecināta, ka grūtais laiks, ko tagad pieredz pasaule, nav jāizmanto peļņas gūšanai, bet gan pozitīvu emociju un atbalsta vairošanai. Tāpēc viņa savā “Facebook” ierakstījusi:

“Sveiciens visiem šajā karantīnas laikā! Šodien saņēmos un uzšuvu sev mutes aizsargu... Zinu nav medicīniskais... nepalīdzot… bet, painteresējoties pa interneta dzīlēm, ko saka un runā ķīnieši un pārējie - labāk “kaut kāds” nekā nekāds. Tāpēc ķēros pie šūšanas. Viena kārta kokvilna - plastikāta maisiņš (ar nelieliem izdurtiem caurumiņiem) - un atkal kokvilnas audumiņš. Gala rezultāts ir ok, un, kad nākamreiz došos uz veikalu, noteikti lietošu, jo pēc statistikas redzu, ka Covid-19 ir strauji kāpis un kāps vēl. Tāpēc mīļie dursupnieki, ja kāds vēlas sev mutes aizsargu, un jutīsies tajā kaut nedaudz pasargāts, dod ziņu - ar lielāko prieku uzšūšu! Bezmaksas. Varu arī uzšūt talseniekiem, bet tad jādomā par bezkontakta tikšanos”.

Santa laikrakstam “Talsu Vēstis” stāsta: “Labais vairo labo! Šo šūšanas veidu ievēroju “Facebook”. Cilvēki šuj un pārdod šos aizsargus pat par pieciem eiro gabalā! Es būtu ļoti priecīga, ja šādai akcijai, bezmaksas mutes aizsargu šūšanai, atsauktos vēl kāda šuvēja, jo visi kopā mēs varam darīt foršas lietas. Man audumi mājās stāv kastītēs kā atgriezumi, mazie gabaliņi, un tagad ir īstais laiks to pielietošanai!”.