foto: LETA
Viņķele aicina sabiedrību izprast iedzīvotāju drošības dēļ ieviestos ierobežojumus veselības jomā
Veselības ministre Ilze Viņķele.
Sabiedrība
2020. gada 26. marts, 23:05

Viņķele aicina sabiedrību izprast iedzīvotāju drošības dēļ ieviestos ierobežojumus veselības jomā

Jauns.lv / LETA

Sabiedrībai ir jāsaprot, ka ar Covid-19 pandēmijas izplatīšanās ierobežošanu saistītie ierobežojumi medicīnas pakalpojumu klāstā noteikti, lai nodrošinātu iedzīvotāju - pacientu un mediķu - drošību, ceturtdien pēc valdības sēdes žurnālistiem norādīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"Aicinu sabiedrību izprast medicīnas pakalpojumu ierobežojumus, jo tiem ir viens mērķis - sabiedrības veselība, mūsu visu drošība un īpaši mūsu pacientu un mediķu drošība," sacīja Viņķele.

Pacientu un medicīnas personāla drošības labad ieviestos ierobežojumus uz dažādu ārstniecības iestāžu sniegto pakalpojumu klāstu ministre skaidroja ar augsto risku, kas pastāv, ja Covid-19 izplatītos ārstniecības personu vidū. "Bīstamākā vieta, kur var izveidoties [infekcijas] perēklis, ir ārstniecības iestādes," sacīja Viņķele.

Tas ir iespējams tādēļ, ka mediķi potenciāli varētu inficēt lielu daudzumu iedzīvotāju, gan arī tāpēc, ka pacienti nereti ir Covid-19 riska grupā. Tāpat iedzīvotājiem jāapzinās veselības aprūpes sistēmas kapacitāte gadījumā, ja rastos infekcijas uzliesmojams un būtu nepieciešams stacionēt lielu daudzumu pacientu.

Viņķele arī atgādināja, ka ierobežojumi neattiecas uz akūto un neatliekamo palīdzību, tostarp arī akūtiem stomatoloģijas pakalpojumiem. Netiks ierobežoti arī onkoloģijas pacientu pakalpojumi, grūtnieču terapija un orgānu aizstājējterapija.

Vienlaikus ir panākta vienošanās ar Nacionālo veselības dienestu par attālināto konsultāciju apmaksu no dienesta līdzekļiem, un tām netiks piemērota pacientu piemaksa.

Jau ziņots, ka vairums gan privāto, gan valsts ārstniecības iestāžu ir ieviesušas dažādus ierobežojumus veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai.

Raugoties uz Itālijas gadījumu, eksperti secinājuši, ka viens no uzliesmojuma iemesliem ir bijis tieši tas, ka inficējās medicīnas personāls.

Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis iepriekš klāstīja, ka Latvijā pastāv risks, ka saslimstība pieaugs tieši gados vecāku iedzīvotāju vidū un ka ar Covid-19 inficēsies arī medicīnas personāls. Pēc infektologa paustā, "tas pat ir zināmā veidā neizbēgami". "Bet nedomāju, ka Latvijā tas var sasniegt Itālijas apmērus, jo mēs piesardzības pasākumus esam ieviesuši ievērojami agrāk," sacīja Dumpis.