foto: Evija Trifanova/LETA
Trīs dienās vairāk nekā 1000 pārbaudes saistībā ar Covid-19 ierobežojumu pārkāpumiem: vai paši policisti ir pasargāti?
Saskaņā ar VP teikto, primāri ar aizsarglīdzekļiem tiek nodrošināti tie policijas darbinieki, kas veic reaģēšanas funkciju.
112
2020. gada 19. marts, 06:52

Trīs dienās vairāk nekā 1000 pārbaudes saistībā ar Covid-19 ierobežojumu pārkāpumiem: vai paši policisti ir pasargāti?

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Ārkārtējā situācijā, kas valstī izsludināta Covid-19 izplatīšanās dēļ, īpaši svarīgs ir valsts iestāžu un atbildīgo dienestu, tostarp arī Valsts policijas (VP) darbs. Jauns.lv skaidro, kā šajās dienās saņemto izsaukumu laikā par savu drošību un veselību rūpējas likumsargi.

Ņemot vērā to, ka tieši VP operatīvajiem darbiniekiem ikdienas pienākumi paredz kontaktu ar cilvēkiem, kā arī šobrīd – reaģēšanu uz gadījumiem, kuros tiek pārkāpti nule saistībā ar Covid-19 pieņemtie ierobežojumi – skaidrojam, cik pieejami likumsargiem ir individuālie aizsardzības līdzekļi.

VP informē arī par to, pēc kādā rīcības plāna šobrīd Rīgā un citviet Latvijā darbojas VP patruļas.

Līdzekļi ierobežoti, taču riska situācijām to pietiek

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Priedīte Jauns.lv informēja, ka VP darbinieki, balstoties uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sagatavotajām rekomendācijām, ir instruēti par individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanu, kā arī rīcību, ierodoties notikuma vietā.

“Ņemot vērā to, ka šobrīd visā pasaulē aizsardzības līdzekļu pieejamība ir ierobežota, policija iespēju robežās nodrošina individuālos aizsardzības līdzekļus – cimdus, dezinfekcijas līdzekļus un sejas aizsargmaskas – darbiniekiem situācijām, kad tas tiešām ir nepieciešams,” informēja VP pārstāve.

Saskaņā ar VP teikto, primāri ar šiem aizsarglīdzekļiem tiek nodrošināti tie policijas darbinieki, kas veic reaģēšanas funkciju.

“Ja VP saņems informāciju no NMPD, ka viņiem ir nepieciešama palīdzība notikuma vietā, kur ir inficēta persona, mediķi nodrošinās policijas darbiniekus ar papildu aizsarglīdzekļiem,” piebilda Priedīte.

Trīs dienās veic vairāk nekā 1000 pārbaudes

Saskaņā ar VP publiskoto statistiku, par valdības noteikto ārkārtējās situācijas aizliegumu un ierobežojumu neievērošanu līdz šim kopumā ir uzsāktas 28 administratīvā pārkāpuma lietvedības.

Rīgas tukšās ielas 18.martā

Kā vēstīts, Covid-19 vīrusa izplatības dēļ Latvijā līdz Lieldienām izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu. Ārkārtējā situācija būs ...

gallery icon
15

Līdz 16. martam tās uzsāktas pārsvarā par cilvēku pulcēšanās ierobežojumu pārkāpšanu. Savukārt no 16. marta administratīvā pārkāpuma lietvedības uzsāktas pārsvarā par pašizolēšanās prasību neievērošanu.

Tāpat Valsts policija ir uzsākusi 26 resoriskās pārbaudes un reģistrējusi 38 riska informācijas – arī lielākoties par pašizolēšanās prasību neievērošanu.

Trīs dienās, sadarbībā ar pašvaldības policiju veiktas vairāk nekā 1000 preventīvas pārbaudes.

“Aicinām iedzīvotājus būt atbildīgiem un ievērot noteiktos piesardzības pasākumus. Šis ir drošības un veselības jautājums!” pauž VP.

Aktuālā Covid-19 statistika Latvijā

Slimību profilakses un kontroles centrs paziņojis, ka pagājušajā diennaktī konstatētas vēl 11 saslimšanas ar Covid-19.

Tādējādi Latvijā apstiprināts 71 saslimšanas gadījums. Pēdējā diennaktī veikti 604 izmeklējumi. Līdz šim Latvijā kopā veikti 2 144 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19.

Jauns.lv jau ziņoja, ka vakar kādam Salaspils 1. vidusskolas audzēknim ir apstiprināta jaunā koronavīrusa slimība Covid-19, informēja Salaspils novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Balcerbule.

Viņa pastāstīja, ka skolēns 9. martā atgriezies no Spānijas un līdz 12. martam apmeklējis skolu. Simptomi skolēnam parādījušies 13. martā, kad klātienes mācības skolā jau bijušas pārtrauktas valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ.

Izglītības iestāde ir sazinājusies ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), kā arī apziņojusi visu klasesbiedru ģimenes un iesaistītos skolotājus, norādot viņiem uz pašizolācijas un pašnovērošanas nepieciešamību turpmākās 14 dienas.

Lidostas "Rīga" pasažieriem ir iespēja veikt Covid-19 testu

Lidostā "Rīga" ielidojošiem pasažieriem ar gripai līdzīgiem simptomiem ir iespēja veikt Covid-19 testu

gallery icon
5

Valstī izsludināta ārkārtējā situācija

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ārkārtējās situācijas laikā valsts un pašvaldību iestādēm uzdots izvērtēt un iespēju robežās nodrošināt klātienes pakalpojumu sniegšanu attālināti.

Lai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi, vecākiem ir jāiesniedz pirmsskolas izglītības iestādē rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, nav bijuši kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Tāpat tika pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās citās izglītības iestādēs, nodrošinot no 2020. gada 13. marta mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi.
Pārtraukta visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu norise, piemēram, treniņu, sacensību un mēģinājumu norise.

Ar 13. martu atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi virs 200 cilvēkiem.

Valdība arī nolēma no 17. marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17. marta ir aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.