Pirmizrāde filmai "Jaunība" ar izcilu latviešu aktrišu klātbūtni
Vairums jau atkodējuši Sorentīno izteiksmes veidu - skaistuma un neglītuma deformāciju, pārradot jaunus estētiskos kino vaibstus filmās.
Kultūra
2015. gada 5. novembris, 16:56

Pirmizrāde filmai "Jaunība" ar izcilu latviešu aktrišu klātbūtni

Jauns.lv

Piektdien, 13. novembrī, plkst. 22:00 kinoteātrī "Splendid Palace" atzīmēsim dzīvi un mīlestību pret itāļu kino zelta laikmetu un šī perioda mūsdienu reinkarnācijas-režisora Paolo Sorentīno gaumē ar pirmizrādi filmai "Jaunība", kas turpina viņa oskarotās filmas “Dižais skaistums” estētisko un intelektuālo vērienu. Nospodriniet lakādas kurpes, sakārtojiet aproču pogas un uzvelciet savu melno à la Anitas Ekbergas kleitu un esiet daļa no rozā neoreālisma pioniera Fellīni uzburtās pasaules, jo kinoteātris sarūpējis īpašu vakaru ar izcilu teātra aktrišu uznācienu, kurā viņas atklās, ko viņām nozīmē jaunība.

Skatītājus sagaida neviens vien pārsteigums, jo vakara esence slēpjas nosaukumā la dolce vita - dzīve ir skaista, kas ir sava veida parafrāze par itāļu režisora Federiko Fellīni kinematogrāfu, kura zināmākais kino veikums ir filma “La Dolce Vita” (1960). Vakara gaitā mums visiem zināmais Latvijas teātra aktrišu zieds uzplauks skatītāju acu priekšā īpaši skaisti, rosinot atminēties 60. gadu kino eleganci un šķetināt jaunības un skaistuma kultu no cita skatpunkta. Īpašu pārsteigumu sagatavojusi aktrise Agnese Zeltiņa, kuras radītā zīmola “Soulstones” rotās aktrises iemirdzēsies jaunā spozmē. Pasākuma turpinājumā filmas “Jaunība” pirmizrāde.

Sorentīno filma vēsta par diviem māksliniekiem, Fredu un Maiku, kuri ir draugi kopš senseniem laikiem. Freds ir slavens komponists un diriģents, taču principu dēļ atsakās no Elizabetes II uzaicinājuma uzstāties prinča Filipa dzimumdienas koncertā. Tikpat populārs ir arī kinorežisors Maiks. Šveicē viņš ne vien mielo acis un prātu, bet arī cenšas notvert mūzu, jo kā gan citādi lai rada vēl vienu izcilu scenāriju. Abi ir smalki vērotāji, labsirdīgi smīkņā par nejēdzībām un apjauš, ka krietnajā vecumā mūžs  vēl nav galā. Alpu pakājē draugi pieredz savu pieaugušo bērnu mīlas pārdzīvojumus un kūrorta viesu personiskās drāmas, uzzina daudz jauna viens par otru un par sevi. Jāpiebilst, ka Fredu atveido Maikls Keins, bet Maiku - Hārvijs Keitels - lieliski aktieri, kuri reflektē caur ekrānu par aktiera misiju tuvu karjeras saulrietam.

Kinokritiķe Daira Āboliņa vēsta, ka “skaistumam nav vecuma. Sorentīno “Jaunība”  ir  smeldzes  mistērija, kas visskaistāk savus spārnus izpleš tumsas aizsegā. Dzīve ir līdz sāpēm skaista kā grimstošā Venēcija, kā īstā mīlestība, aizgājušā gadsimta melodija. Un kino kā brīnums, kuram cilvēki vēl ir gatavi ticēt.”

Vairums jau atkodējuši Sorentīno izteiksmes veidu - skaistuma un neglītuma deformāciju, pārradot jaunus estētiskos kino vaibstus filmās "Ģimenes draugs", "Dievišķais" un "Dižais skaistums". Par pēdējo filmu Sorentīno uz plaukta stāv viegli putekļu apputējis "zeltītais tēvocis" Oskars un Eiropas Kinoakadēmijas statuete. Sorentīno jaunākajā veikumā radījis Fellīni cienīgu fantasmagoriju par jaunības burvību un atmiņas trauslumu. Filma saņēmusi “Zelta palmas zara” nomināciju Kannu kinofestivālā un Skatītāju simpātiju balva Karlovi Varu kinofestivālā 2015. gadā.

 Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā

Vairāk informācijas - splendidpalace.lv un kinoteātra sociālajos tīklos.

Regīna Zommere / Publicitātes foto