FOTO: vai dažus mēnešus pēc strādnieka nāves uz Finanšu ministrijas jumta atkal neievēro drošības noteikumus?
foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
Ar šādu foto portālā "Twitter" dalās Latvijas radio producente Evija Unāma. VNĪ skaidro, vai uz ministrijas jumta atkal neievēro drošības noteikumus.
Sabiedrība
2020. gada 27. februārī, 17:18

FOTO: vai dažus mēnešus pēc strādnieka nāves uz Finanšu ministrijas jumta atkal neievēro drošības noteikumus?

Jauns.lv

Sociālajā tīklā “Twitter” cilvēki dalās ar fotogrāfijām no Finanšu ministrijas (FM) jumta, kurās redzams, kā cilvēki atkal pārvietojas, iespējams, bez drošības stiprinājumiem. Jauns.lv vērsās Valsts nekustamajos īpašumos (VNĪ), lai noskaidrotu, vai vien dažus mēnešus pēc traģēdijas, kurā, krītot no jumta, gāja bojā strādnieks, noteikumi atkal netiek ievēroti.

FOTO: vai dažus mēnešus pēc strādnieka nāves uz Fi...

Šādi par uz FM jumta redzēto raksta Latvijas Radio producente un radio personība Evija Unāma:

Drošības pārkāpumu uz jumta neesot

Ar “Twitter” palīdzību, un ātri noreaģējot Valsts darba inspekcijai (VDI), kā arī pašai ministrijai, pavisam drīz fotogrāfija nonāca arī par remontdarbiem atbildīgās instances – VNĪ – redzeslokā.

Jauns.lv VNĪ Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Inta Plūmiņa telefonsarunā skaidroja, ka drošības noteikumu pārkāpumi šajā fotogrāfijā neesot fiksēti.

“Tika veikta vizuāla apsekošana, lai novērtētu turpmākās nepieciešamās darbības būvdarbu atsākšanai, tai skaitā darba aizsardzības prasību nodrošināšanai. Darbinieki atradās zonās, kur tiek nodrošināti kolektīvie aizsardzības līdzekļi – margas, visi drošības noteikumi ir ievēroti,” telefonsarunā pauda VNĪ pārstāve.

To pašu valsts akciju sabiedrība atbildēja arī “Twitter” uzsāktās diskusijas ietvaros.

Pērn, nokrītot no jumta, mirst strādnieks

Jauns.lv jau ziņoja, ka pagājušā gada 8. novembrī no FM ēkas jumta, uz kura tobrīd notika remontdarbi, nokrita kāds strādnieks. Incidentu tolaik apstiprināja arī VNĪ.

VNĪ informēja, ka darbos uz ministrijas jumta bija iesaistīta kompānija “Delta Construction”. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests tikmēr norādīja, ka cietušā gūtās traumas nebija savienojamas ar dzīvību un viņš mira notikuma vieta.

foto: Aculiecinieka foto
Pagājušā gada 8. novembrī, nokrītot no ēkas jumta, bojā gāja strādnieks. Par drošības noteikumu neievērošanu šajā objektā jau pirms tam esot vairākkārt ziņots.
Pagājušā gada 8. novembrī, nokrītot no ēkas jumta, bojā gāja strādnieks. Par drošības noteikumu neievērošanu šajā objektā jau pirms tam esot vairākkārt ziņots.

“Delta Construction” pārstāvis Uģis Ligers tolaik telefonsarunā ar Jauns.lv informēja, ka negadījumā bojā gājis darbiem nolīgtā uzņēmuma “RK Līvi” darbinieks.

Pašreiz sīkāka informācija par notikušo neesot pieejama, taču “Delta Construction” pārstāvis minēja, ka objektā, atbilstoši prasībām, esot koordinators, kurš sekojot procesiem, to drošībai un nepieciešamības gadījumā ierosinot uzlabojumus. Šobrīd firma sadarbojas ar atbildīgajām instancēm, lai noskaidrotu notikušā iemeslus.

Par sociālajos tīklos norādīto, ka saistībā ar būvdarbiem uz Finanšu ministrijas jumta jau vairākkārt telefoniski ziņots VDI, “Delta Constructions” neesot zināms.

Portālam Jauns.lv radio producente Unāma tolaik atklāja, ka darbinieki uz jumta bieži manīti bez ķiverēm un drošības jostām. Neesot arī manīts, ka kāds ierastos kontrolēt vai inspicēt notiekošo, un situācija neesot uzlabojusies.

Pēc negadījuma finanšu ministrs Jānis Reirs visas Finanšu ministrijas vārdā izteica visdziļāko līdzjūtību bojāgājušā tuviniekiem: “[...] Darba drošība ir svarīgākais darbu veikšanas procesā. Tāpēc nekavējoties atbildīgajiem dienestiem ir jāizmeklē šis negadījums un ar vislielāko bardzību jāvēršas pret normu neievērošanu.”

Ministrs arī uzdeva izvērtēt VNĪ atbildību notikušajā, tai skaitā veikto iepirkumu procedūru par FM jumta remontdarbiem, lai pārliecinātos, vai iepirkumā tika iekļauta darba drošības prasību nodrošināšana.

Tāpat sadarbībā ar VDI tika plānots pārbaudīt un izvērtēta citu VNĪ veikto iepirkumu atbilstība darba drošības ievērošanai būvdarbu laikā, kā arī drošība citos VNĪ objektos.

Interesanti, ka neilgi pēc notikušā amatu VNĪ atstāja gan valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bičevskis, gan valdes locekles Kitija Gruškevica un Sigita Janvāre.