foto: ekrānuzņēmums no video
Saistībā ar Misāni un viņas civilvīru Latvijā sākti trīs kriminālprocesi
Kristīne Misāne.
Sabiedrība
2020. gada 20. februāris, 14:20

Saistībā ar Misāni un viņas civilvīru Latvijā sākti trīs kriminālprocesi

Jauns.lv / LETA

Saistībā ar Latvijas pilsoni Kristīni Misāni un viņas civilvīru Latvijas tiesībsargājošās iestādes izmeklē trīs kriminālprocesus un turpina vienu resorisko pārbaudi, liecina Latvijas atbildīgo iestāžu šonedēļ sniegtā informācija premjerministram Krišjānim Kariņam (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) vēstulē Kariņam apkopota informācija par Valsts policijas (VP) paveikto kriminālprocesos un pārbaudes materiālos, kas saistīti ar Misāni.

2019.gada 25.janvārī VP Rīgas reģiona pārvaldē sākts kriminālprocess par vajāšanu un izspiešanu, proti, ka Misānes civilvīrs vajā Misānes māsu un viņas ģimeni. Šajā lietā turpinās izmeklēšanā un patlaban kriminālprocess atrodas pārbaudē pie izmeklēšanā uzraugošā prokurora. Tāpat šajā lietā Misānes civilvīram piemērots procesuālais statuss, taču Ģirģena vēstulē netiek minēts, vai viņš ir liecinieks, aizdomās turētais vai persona pret kuru sākts kriminālprocess.

Tāpat 2019.gada 21.septembrī Rīgas reģiona pārvaldē, pamatojoties uz Misānes civilvīra pārstāvja iesniegumu, sākts kriminālprocess par Mārupes novada bāriņtiesai un Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā iesniegtajiem, iespējams, viltotiem dokumentiem. Kā iespējamās vainīgas tikušas minētas Misānes māsa un viņas vīrs, kuri ir Kristīnes Misānes divu bērnu aprūpētāji. Policija šajā lietā nozieguma pazīmes nekonstatēja un lietu izbeidza. Misānes civilvīrs sūdzējās prokuratūrā, taču sūdzības tika noraidītas.

Pērn 28.novembrī Rīgas reģiona pārvaldē, pamatojoties uz Kristīnes Misānes civilvīra iesniegumu sākts kriminālprocess par to, ka Misāne un viņas māsa tiesā, iespējams, sniegusi nepatiesas ziņas. Šajā lietā šogad februārī tika nosūtīts lūgums Dānijai par Misānes nopratināšanu.

Tāpat Rīgas reģiona pārvaldē pēc Misānes māsas iesnieguma šogad 15.janvārī sākta resoriskā pārbaude par to, ka Misānes civilvīrs ir sniedzis nepatiesas ziņas un, iespējams, viltojis dokumentus. Patlaban policija ir nosūtījusi jautājumus civilvīra pārstāvim, taču atbildes uz tiem vēl nav saņemtas. Pēc paskaidrojumu saņemšanas policija lems jautājumu vai sākt kriminālprocesu. Pārbaudi plānots veikt līdz 24.februārim.

Tikmēr Ģenerālprokuratūras vēstulē Kariņam skaidrots, ka šogad 27.janvārī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par Misānes vēlmi tikt nopratinātai Dānijas cietumā no Latvijas puses, sazinājās ar Latvijas vēstnieci Dānijā, kura apliecinājusi gatavību pieņemt un nodot Latvijas Ģenerālprokuratūrai Misānes pašrocīgi uzrakstītu liecību.

Tāpat 29.janvārī DĀR Tieslietu un labošanas dienestu ministram, pamatojoties uz savstarpējības principu, kā arī humānistisku iemeslu dēļ, vēršot uzmanību apstāklim, ka Latvijā atrodas divi Misānes nepilngadīgie bērni, tika nosūtīta vēstule ar apstiprinājumu par gatavību pārņemt Latvijā DĀR sākto kriminālprocesu. Atbilde uz minēto vēstuli nav saņemta.

Šogad 6.februārī Kopenhāgenas policijai tika nosūtīts tiesiskās palīdzības lūgums nopratināt Kristīni Misāni kā liecinieci jau minētajā 2019.gada 25.janvārī Latvijas policijā ierosinātajā lietā. Tāpat Dānijai tika lūgts nopratināt Misāni pērn 28.novembrī Latvijas policijas ierosinātajā lietā "kā personu, pret kuru sākts kriminālprocess". Dānija vien apstiprinājusi, ka šie lūgumi ir saņemti.

17.februārī Latvijā no Misānes pārstāves saņemta viņas pašrocīgi uzrakstīta vaļsirdīga atzīšanās.Tajā pašā dienā Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā tika ierosināts kriminālprocess ar numuru "12502000120" un viņa atzīta par aizdomās turēto par DĀR iespējams izdarītiem noziegumiem. Šī lieta ierosināta pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, nolēmuma par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu, dokumenta viltošanu un izmantošanu un nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat šajā lietā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piemēroja Misānei drošības līdzekli - apcietinājums un Latvijas Ģenerālprokuratūrā pieņemts Eiropas apcietinājuma lēmums, kas nekavējoties tika nosūtīts Dānijai. Kā šodien ziņo aģentūra "Ritzau", tad Dānijas tiesa ceturtdien apstiprinājusi Dānijas ģenerālprokurora lēmumu atcelt Misānes izdošanu DĀR un šādu lēmumu ģenerālprokurors Jāns Rekendorfs pieņēmis, jo Latvijas Ģenerālprokuratūra izdevusi minēto Eiropas apcietinājuma orderi pret Misāni.

LETA jau ziņoja, ka arī DĀR pret Misāni ir ierosinājusi krimināllietu, līdz ar to ņemot vērā Latvijā sāktos kriminālprocesus saistībā ar Misāni un viņas civilvīru kopumā ir četras lietas.

Kā izriet no Latvijas Ģenerālprokuratūras vēstules Kariņam, tad Misāne DĀR apsūdzēta tāda nozieguma izdarīšanā, kas atbilst Latvijas Krimināllikumā paredzētajam noziedzīgajam nodarījumam, proti, nolēmuma par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu. Tāpat Misānei DĀR inkriminēta iespējama krāpšana un dokumentu viltošana.

Jau ziņots, ka Misāne kopš 2018.gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR viņu bija izsludinājusi meklēšanā. Dānija iepriekš bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta. 

Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. Misānes pārstāvji apgalvoma, ka DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.