foto: Paula Čurkste/LETA
Liepājnieces Andras sašutums: par neuzlīmētu pastmarku jāmaksā vēstules saņēmējam
"Latvijas Pasts" izdotā Latvijas Universitātes simtgadei veltītā pastmarka un aploksne.
Sabiedrība
2020. gada 10. februāris, 05:20

Liepājnieces Andras sašutums: par neuzlīmētu pastmarku jāmaksā vēstules saņēmējam

Sniedze Smilga

Kas Jauns Avīze

Anda Liepājā piedzīvojusi pārsteigumu – pastniece atnesusi radinieku sūtīto apsveikuma kartīti un prasījusi, lai gaviļniece piemaksā pusotra eiro. “Par pusotra eiro es labāk sev svētkos nopirkšu kūciņas,” pukojas Anda. Kā tad īsti ir ar pasta tarifiem?

Jau kopš 1. janvāra, lai nosūtītu vienkāršu vēstuli ar svaru līdz 20 gramiem (tik sver vēstule uz pāris lapām vai apsveikuma kartīte), ir jāuzlīmē pastmarka (vai vairākas) nevis 50 centu, bet gan viena eiro vērtībā. Par vēstuli svarā līdz 100 gramiem jāmaksā 1,27 eiro, no 101 līdz 500 gramiem – 1,71 eiro.

Jāmaksā par trūkstošo un piegādi

Ja vēstulei esat uzlīmējis pastmarku par 50 centiem, nevis par vienu eiro, kā prasa jaunais tarifs, saņēmējam nāksies piemaksāt, turklāt nevis trūkstošos 50 centus, bet gan 86 centus, ja viņš vēstuli saņems pasta nodaļā, vai 1,50 eiro, ja saņems mājās.

“Visas vēstules, kura nav apmaksātas pēc jaunajiem tarifiem, reģistrējam speciālā grāmatā. Es tās nesu cilvēkiem un jautāju – vai ņemsiet?  Iesaku vēstuli saņemt pastā, jo tad būs jāpiemaksā 86 centi,” stāsta kāda pastniece.

Ja atsakās, sūta atpakaļ

Daudzi atsakās sūtījumus saņemt, tādas vēstules pasts sūta atpakaļ, un tad nākas piemaksāt sūtītājam, arī attiecīgi 86 centus vai 1,50 eiro. “Jo sūtītājs ir vainīgs, ka uzlīmējis nepareizu marku, un viņam ir pienākums piemaksāt. Līdz šim visi ir maksājuši, neviens nav atteicies. Tikai tad, ja nav atpakaļadreses, nav no kā iekasēt naudu,” pastniece dalās pieredzē.

Arī iestādes un uzņēmumi izvēlas nesaņemt vēstules ar piemaksu. “Manā iecirknī atrodas Latvijas valsts meži. Viņi visas tādas aploksnes nofotografē, bet vēstules atsakās saņemt,” atklāj pastniece.

Piegādi sola darbadienas laikā

Vēl pērn vienkāršas A klases vēstules svarā līdz 20 gramiem nosūtīšana maksāja 57 centus. Tās nemeta pastkastēs, bet reģistrēja pasta nodaļā, un pasta operators uzlika zīmogu, līdz ar to sūtītājam nebija iespējams uzlīmēt nepareizu marku. A klases vēstules piegādā ātrāk, vienas darbadienas laikā.

No šā gada visas vienkāršās vēstules ir A klases vēstules, un Latvijas pasts tās tāpat sola piegādāt vienas darbadienas laikā.
Latvijas pasta Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa norāda, ka informācija par jaunajiem tarifiem ir bijusi pietiekama, jau kopš 28. novembra, kad Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publiskoja šo lēmumu.

Latvijas pasts atgādinājumu par tarifu maiņu izplatīja arī 30. decembrī. Informācija par jaunajiem tarifiem pieejama visās pasta nodaļās, mājaslapā pasts.lv un zvanot uz Klientu centru pa tālruņiem 27008001 vai 67008001.