foto: Paula Čurkste/LETA
Burovs prognozē, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas varētu notikt jau 25. aprīlī
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs.
Politika
2020. gada 6. februāris, 09:01

Burovs prognozē, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas varētu notikt jau 25. aprīlī

Jauns.lv / LETA

Ja pašreizējā Rīgas dome tiks atlaista bez kavēšanās un process jaunu vēlēšanu sarīkošanai noritēs gludi, tad ātrākās iespējamās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas varētu notikt sestdien, 25.aprīlī, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" prognozēja galvaspilsētas mērs Oļegs Burovs (GKR).

Pēc viņa teiktā, tas arī būtu "vislabākais variants".

Tomēr vienlaikus Burovs ir pārliecināts, ka jau pirms ārkārtas vēlēšanām tomēr vajadzētu pieņemt pašvaldības šī gada budžetu. "Vai nu to dara dome pirms atlaišanas vai arī to dara administrators. Budžets ir faktiski sagatavots," apliecināja Burovs.

Mērs atgādināja, ka jau iepriekš ticis pieņemts lēmums ārkārtas vēlēšanu gadījumā GKR sarakstā pirmo numuru piešķirt viņam pašam, bet otro numuru - pašreizējam pašvaldības izpilddirektoram Jurim Radzevičam (GKR).

Kā ziņots, Rīgas domē šodien ir sasauktas divas sēdes, vienā no kurām pašvaldības deputātiem būtu jālemj par uzticības izteikšanu domes priekšsēdētājam Burovam, lai gan jau iepriekš domnieki izteikuši prognozes, ka viņam amatu izdosies saglabāt.

Plkst.10 sasaukta ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā iekļauts jautājums par aizņēmuma ņemšanu Sarkandaugavas pārvada būvniecībai. Tomēr minētā, visticamāk, būs arī trešā sēde, kura kvoruma trūkuma dēļ nenotiks, tādējādi rodot pamatojumu domes atlaišanai.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Burovs par sēžu neapmeklēšanu vienojies ar opozicionāriem, tādā veidā cenšoties paātrināt domes atlaišanu, jo līdzšinējo koalīcijas partneru nesaskaņas domes darbu paralizējušas tiktāl, ka domnieki nav spējīgi pieņemt pašvaldības 2020.gada budžetu.

Tikmēr balsot par neuzticības izteikšanu rosinājusi partija "Saskaņa" un deputātu bloks "Rīgai". Abu spēku pārstāvji jau janvāra sākumā paziņoja, ka rosinās Burova atstādināšanu no amata, jo viņš vienpersoniski uzņēmies domes vadību un nepildot koalīcijas līguma nosacījumus.

Deputāti rosināja "God kalpot Rīgai" (GKR) darbu turpināt cita mēra vadībā, taču GKR tam nepiekrita, rosinot sākumā apstiprināt budžetu un tikai pēc tam "meklēt vainīgos" nesaskaņām.

"Saskaņieši" uz to nebija gatavi un paziņoja, ka Burova vadībā nebalsos arī par pašvaldības 2020.gada budžeta apstiprināšanu.

Pēdējo nedēļu laikā nesaskaņas starp kādreizējiem partneriem ir tikai palielinājušās un janvāra izskaņā ar atsevišķu GKR deputātu balsīm no amatiem tika gāzta priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova (S) un vietnieks Druvis Kleins.

Jauni pagriezieni domes ikdienā notika trešdien, kad, ņemot vērā koalīcijas pārstāvju nevēlēšanos balsot par budžeta apstiprināšanu, Burovs sasauca divas ārkārtas sēdes, kuras kvoruma trūkuma dēļ nenotika.

Iepriekš opozicionāri bija pauduši nostāju, ka Burova atstādināšanu, visticamāk, atbalstīs, taču tagad taktiku mainījuši un norāda, ka nebalsos par Burova atstādināšanu, jo līdz domes atlaišanai palikušas dažas nedēļas un viņi nevēlas "veidot augsni" jaunas koalīcijas izveidei.