foto: Evija Trifanova/LETA
Kariņš ar rezolūciju uzdod Bordānam risināt garo tiesvedības procesu problēmu
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Politika
2020. gada 31. janvāris, 18:19

Kariņš ar rezolūciju uzdod Bordānam risināt garo tiesvedības procesu problēmu

Jauns.lv / LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) rezolūcijā tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) ir uzdevis risināt garo tiesvedības procesu problēmu, informēja premjera birojā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kariņš atgādināja, ka arī valsts prezidents Egils Levits ir publiski aicinājis cīnīties ar "tiesiskuma ienaidniekiem".

"Atbilstoši Satversmei ikvienam cilvēkam Latvijā ir tiesības uz taisnīgu lietas izskatīšanu tiesā saprātīgos termiņos. Diemžēl nereti mums nākas saskarties ar situācijām, kad lietu izskatīšana norit lēni, tā prasa vairākus gadus vai pat, atsevišķos gadījumos, desmitgades. Tas ir jāmaina," pauda Ministru prezidents.

Kariņš ir uzdevis tieslietu ministram nākt klajā ar risinājumiem šai gadiem sasāpējušai problēmai, ņemot vērā, ka šogad valdība plāno pievērst īpašu uzmanību tieslietu sistēmas un tiesiskuma stiprināšanai, kas ir svarīgi ikvienai demokrātijai.

Ministrs prezidents rezolūcijā tieslietu ministram, atsaucoties uz deklarācijas par valdības iecerēto darbību sadaļu "Bezkompromisu tiesiskums un likuma vara", kurā pausta apņemšanās sekmēt sabiedrības uzticēšanos tiesu varai, kas balstīta uz tiesiskuma nostiprināšanu un tiesu sistēmas prestiža paaugstināšanu, novēršot iespējas novilcināt tiesas procesus, uzdod izvērtēt tiesvedību ilgumu ietekmējošos faktorus un veikt nepieciešamās darbības situācijas uzlabošanā.

Kā pavēstīja Bordāna preses sekretārs Andris Vitenburgs, ministrs ir gandarīts par premjera rezolūciju, kura, ministra ieskatā, apliecina, ka šogad nebūs iespējams izvairīties no tiesiskuma jautājuma risināšanas.

Bordāns norādīja, ka Tieslietu ministrija (TM) ir intensīvi strādājusi, proti ir jau sagatavoti risinājumi situācijas uzlabošanai, tostarp tiesvedības ilgumu negatīvi ietekmējošo faktoru novēršanai.

Attiecīgi šie risinājumi tiks virzīti izskatīšanai valdībā un būs iespēja runāt par tieslietu aktualitātēm.

"Premjers ir izpratis tiesu varas sakārtošanas nepieciešamību valstī. Paļaujos uz premjera vārdu, ka turpmāk visiem TM virzītajiem likumprojektiem valdībā tiks nodrošināts "zaļais" koridors. Esmu pārliecināts, ka valdībā un parlamentā mūsu iniciatīvas tiks atbalstītas," norādīja ministrs.

Ministrs arī atgādināja, ka 2020.gadā tiesu sistēmu sagaida vairāki izaicinājumi, tostarp ģenerālprokurora un Augstākās tiesas priekšsēdētāja izvēles process. Bordāns uzsvēris, ka abām minētajām amatpersonām ir izšķiroša loma tiesvedības procesu efektivizēšanā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās