foto: ekrānuzņēmums no "Adreses"
Rīgā kārtējai biroju ēkai grib upurēt kokus
Tā pagaidām izskatās Teikas zaļajā oāzē Brīvības gatvē 207. Kadrs no drona lidojuma tapis, kad Mārtiņš Ķibilds filmēja savu pēdējo "Adrešu" raidījumu.
Sabiedrība
2020. gada 13. janvāris, 06:12

Rīgā kārtējai biroju ēkai grib upurēt kokus

Sniedze Smilga

Kas Jauns Avīze

Bijušā velotreka "Marss" teritorija Brīvības gatvē 207 ir gandrīz vienīgā zaļā saliņa VEF apkaimē. Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) ir iecerējuši šeit izcirst 44 lielus kokus un būvēt biroju ēku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kādreiz te atradās sporta biedrības "Marss" mītne, sporta laukums un koka velotreks, uzcelts 1909. gadā. Pirmā pasaules kara laikā velotreks nodega, bet divdesmitajos gados to atjaunoja, darbība notika arī padomju laikā. Riteņbraukšanas klubu "Marss" atjaunoja 1989. gadā, tas šeit atradās līdz 2008. gadam.

Riteņbraucējiem īpašumu neatdeva

Diemžēl īpašumu atgūt neizdevās. Klubs un Rīgas dome tiesājās ar valsti, līdz 2005. gadā Augstākās tiesas Senāts noraidīja kasācijas sūdzību. Velotreka zeme un ēkas kā valsts īpašums palika VNĪ pārziņā.

“Mēs kopā ar audzēkņiem gājām protestēt pie Ministru kabineta,” atceras Rīgas Riteņbraukšanas skolas treneris Jānis Krišlauks. “Velotreku sportistiem neatņēma ne vācieši, ne krievi, bet mūsu pašu latvieši!”

Par ieceri izcirst kokus un celt biroju ēku treneris ir sašutis: “Nekādā gadījumā! Riteņbraucējiem tā ir svēta vieta! Te trenējies pasaules čempions Dzintars Lācis, pasaules čempione Emīlija Sonka un daudzi citi izcili latviešu riteņbraucēji.” Agrāk Latvijā bija trīs velotreki, tagad nav neviena, riteņbraucēji brauc trenēties uz Panevēžu Lietuvā.    

Slepena būvatļauja?

2008. gadā bija izsludināts arhitektūras metu konkurss par Rīgas apgabaltiesas jaunbūvi bijušā velotreka vietā, bet krīzes dēļ celtniecību neuzsāka. Tomēr pērn 20. augustā Rīgas domes apstādījumu saglabāšanas komisija atļāva šeit nocirst 44 lielus kokus – 34 liepas, divus bērzus, piecas kļavas, divus ozolus un vienu gobu. Jaunbūve aizņems visu zemesgabala platumu Brīvības ielas pusē un stiepsies līdz pat Ropažu ielai.
VNĪ Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Inta Plūmiņa informē: “Konkrētais īpašums ir paredzēts koncepta birojam valsts pārvaldei izveidei kā attīstāma nākotnē teritorija tieši valsts biroju būvniecībai.”

Domes Pilsētas attīstības departamenta mājaslapā būvatļauju meklētājā neparādās būvatļauja šajā adresē. Būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns atklāj, ka VNĪ 27. septembrī ir izsniegta būvatļauja, bet vairāk neko nedrīkst teikt, jo VNĪ lūguši Būvvaldi nesniegt nekādu informāciju.

“Tātad formāli būvatļauju vairs nevar apstrīdēt, jo ir pagājis vairāk nekā mēnesis,” secina Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa. Nav rīkota arī sabiedriskā apspriešana.

Pārdod biroju ēkas un nevīžo nokrāsot žogu

VNĪ pieder daudzas ēkas, kuras stāv tukšas. Pārdošanā ir izlikta piecstāvu ēka, bijusī Rakstnieku poliklīnika Raiņa bulvārī 27 un nams Vecrīgā, Mucenieku ielā 3. Kā valstij nevajadzīgus pārdod arī zemes gabalus Rīgā un iznomā daudzas biroju telpas – Brīvības bulvārī 32, Brīvības ielā 61, Pasaules tirdzniecības centrā Elizabetes ielā 2, Kaļķu ielā 11A, Elizabetes ielā 57, Ganību dambī 26, Klijānu ielā 7 un citur.    

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kāpēc VNĪ grib būvēt jaunas ēkas? Kāds nekustamo īpašumu vērtētājs skaidro: “Valsts nekustamie īpašumi ir slikti apsaimniekotāji. Un ar remontiem neko daudz nevar nopelnīt. Toties ar celtniecību daži cilvēki var ļoti labi nopelnīt.”

Ķibilda pēdējā adrese

Bijušo velotreku no ietves šķir vecs, apķēpāts dēļu žogs. Latvijas Televīzijas raidījuma "Adreses" pēdējā sižetā, ko vēl paspēja izveidot Mārtiņš Ķibilds, redzams, ka zāle te nav pļauta gadiem, toties saglabājušies vairāk nekā 80 simtgadīgu koku. “Patiesībā te ir jāizdara ļoti maz, lai būtu gatava zaļa publiskā zona, parks,” izskanēja Ķibilda novēlējums.

“Šī bija pati pēdējā adrese, ko ar nelaiķi Mārtiņu Ķibildu nofilmējām,” "Facebook" raksta montāžas režisors Gatis Belogrudovs, vēl cerot uz cilvēcības un saprāta uzvaru par labu šai zaļajai oāzei, kur atliek izpļaut zāli un ierīkot gājēju celiņus.

Paraksti ir savākti

Teikas apkaimes uzņēmumi ir apvienojušies inovāciju kustībā VEFRESH un gājuši pie arhitektiem ar savu vīziju parka izveidei. Arī Rīgas dome ir gatava pārņemt šo īpašumu vai iemainīt pret citu zemes gabalu, lai izveidotu parku.

Patlaban Teikas apkaimes biedrība un VEFRESH aicina līdz 15. janvārim parakstīties pret koku izciršanu un parka izveidi. To var izdarīt mājaslapā manabalss.lv vai VEF Kultūras pilī katru dienu, arī brīvdienās, no plkst. 9 līdz 19.30.

Viņiem izdevies savākt nepieciešamos 10 tūkstošus parakstu, ko grasās iesniegt VNĪ un Finanšu ministrijā.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Linda Sleja, kura skaidro, ka šajā vietā jau kopš pagājušā gadsimta sākuma ir bijusi zaļa, publiski pieejama teritorija.