foto: LETA
"Tas atstās nopietnus nospiedumus" - Levits par ASV sankcijām Lembergam
Valsts prezidents Egils Levits.
2019. gada 19. decembris, 08:40

"Tas atstās nopietnus nospiedumus" - Levits par ASV sankcijām Lembergam

Jauns.lv / LETA

Pēc ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju noteikšanas vienai fiziskai personai un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām tapa skaidrs, ka Latvijā ir nepietiekama vai vispār nav bijusi politiskā griba sakārtot savu valsti, jo tas darīts tikai pēc spiediena izdarīšanas no malas, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Levits par nožēlu atzina, ka pie šāda secinājuma nonācis tieši pēc sankciju noteikšanas gadījuma, jo esam varējuši saņemties tikai pēc izdarīta spiediena no ārpuses, lai gan tai būtu jābūt mūsu pašu iniciatīvai un vēlmei.

"Tāpēc rodas jautājums, kāpēc mēs to nebijām darījuši paši, ja zinām, ka sankcijas uzliktas par 15 gadu laikā nepaveiktajiem pasākumiem. Domāju, ka šis gadījums būs laba mācība ne tikai politiķiem, bet arī jebkuram Latvijas pilsonim, jo šajā situācijā trūkusi vai vispār nav bijusi politiskā griba Latvijas valsti sakārtot, savukārt pilsonim ir kritiski jāpiedomā pie tā, kādas partijas vēlēšanās atbalstīt un nebalsot par tiem politiskajiem spēkiem, kuriem minētās politiskās gribas trūcis," sacīja Levits.

Uz jautājumu, vai šāds gadījums atstās nopietnas sekas uz Latvijas tēlu starptautiski, Levits atbildēja, ka nopietnus nospiedumus tas atstās, bet arī ir jāsaprot, ka tā ir lieliska mācība un sākumā pašiem jāpierāda, ka mēs varam sakārtot savu valsti paši un tas ir mūsu interesēs.

Jau ziņots, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) paziņojis par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Pēc Ārlietu ministrijā (ĀM) skaidrotā, šo lēmumu ASV pieņēma pēc intensīvām pārrunām ar Latvijas vēstniecību ASV, ĀM un citām institūcijām, kā arī iepazīstoties ar visām Latvijas veiktajām un plānotajām darbībām, lai neatgriezeniski novērstu sankcionētās fiziskās personas ietekmi Ventspils brīvostā un Ventspils brīvostas pārvaldē.

"Līdz ar to Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils brīvosta un uzņēmumi, kas darbojas ostā, var netraucēti turpināt darbu," norādīja ĀM.

Vienlaikus OFAC nav mainījis lēmumu noteikt sankcijas pret Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

OFAC 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai. 

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā. Savukārt otrdien, 17.decembrī, valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās