foto: LETA
CVK reģistrē jau ceturto iniciatīvu Saeimas atsaukšanai
Sabiedrība
2019. gada 13. decembris, 23:25

CVK reģistrē jau ceturto iniciatīvu Saeimas atsaukšanai

Jauns.lv / LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien reģistrēja vēl vienu iniciatīvas grupu - politisko partiju apvienību "Jaunā saskaņa" - parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par 13.Saeimas atsaukšanu, informē komisijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

CVK nolēma, ka jau esošajai iniciatīvai tiks pievienota ceturtā iniciatīvas grupa, kura ir tiesīga vākt parakstus tautas nobalsošanas ierosināšanai par Saeimas atsaukšanu.

Šādu lēmumu CVK pieņēma, jo 6.decembrī saņemtais partiju apvienības "Jaunā saskaņa" iesniegums bija par identisku ierosinājumu, par kādu paraksti jau tiek vākti, un vēlētāju interesēs ir nodrošināt parakstīšanos par vienu iniciatīvu, nevis vairākām atsevišķām vienādām iniciatīvām, jo tad arī paraksti būtu skaitāmi atsevišķi.

CVK sēdē iniciatīvas grupas pārstāvis Jānis Kuzins apliecināja, ka iesniedzējiem nav iebildumu, ka šajā gadījumā parakstu vākšanas termiņš tiek pielīdzināts jau reģistrētās iniciatīvas termiņam.

Parakstīties par iniciatīvu vēlētāji varēs līdz 2020.gada 14.novembrim elektroniski portālā "www.latvija.lv" vai apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja.

Pieņemot lēmumu par iniciatīvas grupas reģistrēšanu, CVK vērtēja, vai iesniedzējs atbilst likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" prasībām, proti, uzskatāms par politisko partiju apvienību, kā arī to, vai dienā, kad tika iesniegts iesniegums par iniciatīvas grupas reģistrēšanu, nebija spēkā Satversmes 14.pantā noteiktie ierobežojumi, kad nevar ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Atbilstoši Satversmei tiesību atsaukt Saeimu vēlētāji nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Satversme paredz, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Lai izmantotu šīs tiesības, CVK jāpiereģistrē iniciatīvas grupa, kurai 12 mēnešu laikā jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas (154 868) vēlētāju paraksti.

Ja likumā noteiktajā termiņā tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamais parakstu skaits tiek savākts, jānotiek tautas nobalsošanai par šo jautājumu. Atbilstoši Satversmei, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un vairākums no balsotājiem, tad Saeima uzskatāma par atsauktu.

Pašreiz jau notiek parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par Saeimas atsaukšanu, un tās veikšanai ir reģistrētas trīs iniciatīvas grupas - Centra partija, biedrība "Varu Latvijas tautai" un mediķu arodbiedrība.

Kopš 15.novembra, kad sākās parakstu vākšana par referenduma ierosināšanu 13.Saeimas atsaukšanai, līdz 13.decembra vakaram par šo iniciatīvu portālā "Latvija.lv" elektroniski parakstījušies ap 42 600 cilvēki, novēroja aģentūra LETA. Pēdējā laikā parakstu vākšanas aktivitāte ir krietni samazinājusies

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās