"Bilžu" koncerti, Ziemassvētku gaidīšana, kaujas stratēģija Bauskas pilī: ko darīt 28.un 29.novembrī?
Kultūra
2015. gada 27. novembris, 08:28

"Bilžu" koncerti, Ziemassvētku gaidīšana, kaujas stratēģija Bauskas pilī: ko darīt 28.un 29.novembrī?

Jauns.lv

Svētdien iededzam pirmo svecīti Adventa vainagā. Līdz ar to arī sācies lielais svētku gaidīšanas laiks – darinām puzurus, lejam sveces, rūpējam dāvanas, rotājam eglīti, mācāmies dzejolīšus un baudām svētku uzvedumus. Visā Latvijā šai laikā notiek dažādi svētku pasākumi.

Bet ne jau tikai domas par Ziemassvētkiem valdīs šajās brīvdienās. Rīgā notiek mūzikas un mākslas festivāla „Bildes” lielie koncerti. Rēzeknē savu 75. dzimšanas dienas turneju noslēdz Latvijas Radio koris. Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvo Dž. Dž. Džilindžera jauniestudējums pēc Franča Kafkas darbu motīviem „Amerika jeb Bez vēsts pazudušais”, bet kinoteātra „Splendid Palace” kafejnīcā „Cafe Film Noir” notiks muzikālās pasakas pieaugušajiem „Ezītis miglā. Turpinājums” pirmizrāde. Toties Bauskas pilī sestdien varēs izbaudīt kaujas stratēģiju 17. un 18. gadsimta stilā.

Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – gan Rīgā, gan provincē. Daugavpilī, Marka Rotko centrā, varat skatīt šī gada gaviļnieces Džemmas Skulmes veikumu pēdējos 70 gados – kopš 1945. gada. Valmieras Izstāžu namā atklāta metālmākslinieka Arvīda Endziņa personālizstāde „3. elements”. Mākslas akadēmijā skatāms talantīgāko studentu veikums. Tās ir tikai dažas no jaunākajām izstādēm.

1. Klāt lielais Ziemassvētku gaidīšanas laiks – pirmā Advente

Šosvētdien – 29. novembrī – pirmā Advente. Tas nozīmē, ka Ziemassvētki ir tepat degungalā. Sācies lielais svētku gaidīšanas laiks! Tiek aizdegtas pilsētu lielās egles, sākas lielie svētku uzvedumi un koncerti, sāk darboties Ziemassvētku tirdziņi. Atliek vien izvēlēties, kā sevi iepriecināt šajā rosīgajā svētku gaidīšanas laikā. Lūk, dažas ierosmes:

* Priekules Kultūras namā sestdien, 28. novembrī, no pulksten 10.00 līdz15.00 notiks ikgadējais labdarības tirdziņš „Ziemassvētkus gaidot”. Būs ne tikai tirdziņš, bet arī kafejnīca, radošās darbnīcas un citas izklaides ģimenei.

* Grobiņas Tirgus laukumā sestdien, 28. novembrī, pulksten 11.00 sāks darboties Pirmās Adventes sajūtu darbnīca. Tur uz pirmo sajūtu tveršanu aicina Skolēnu interešu centra kolektīvi – ar rotaļām, dejām, ticējumiem, pasakām, anekdotēm, kopīgu puzuru darināšanu. Būs arī svētku tirdziņš.

* Toties Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī sestdien, 28. novembrī, pulksten 15.00 notiks izzinoši - radošā nodarbība, kuras dalībniekiem būs iespēja izveidot savu Adventes vainagu.

* Vieni no pirmajiem Latvijā lielo Svētku egli iedegs cēsnieki. Uz Cēsu egles iedegšanu visi tiek aicināti sestdien, 28. novembrī. pulksten 17.00 Cēsu Rožu laukumā.

* Saulkrastu novada kultūras namā „Zvejniekciems” svētdien, 29. novembrī, pulksten 14.00 tiks organizēta sveču liešanas meistarklase. Meistarklases dalībniekiem būs iespēja pagatavot simtprocentīgi dabīgas un skaistas sveces no dažāda veida sveču gatavošanai piemērotiem materiāliem – bišu, sojas un palmu vaska.

* Rīgas kultūras un atpūtas centrā „Imanta” (Anniņmuižas bulvārī 29) svētdien, 29. novembrī, pulksten 16.00 notiks Adventes koncerts „Mūsu balsis”, kurā uzstāsies Kauguru jauktais koris „Lira”, Jūrmalas vīru koris „Burinieks”, jauktais koris „Namejs” un sieviešu koris „Stradiņi”. Ieeja bez maksas.

* Pie Valmieras pagasta pagastmājas svētdien, 29. novembrī, pulksten 16.00 tiks iedegta Svētku egles kopā ar Ziemassvētku vecīti un bērnu pašdarbības kolektīviem.

* Savukārt Baldonē lielā Pilsētas egle 29. novembrī tiks iedegta pulksten 17.00.

* Rīgas Pēterbaznīcā svētdien, 29. novembrī, pulksten 18.00 notiks Pirmās Adventes koncerts, kurā pasaulslavenus klasiskās mūzikas skaņdarbus izpildīs orķestris „Rīga”, kamerkoris „Ave Sol”, solisti Kristīne Gailīte (soprāns) un Mihails Čuļpajevs (tenors). Ieeja brīva.

2. Mūzikas un mākslas festivāls „Bildes” Rīgas Kongresu namā

Šajā nedēļas nogalē Rīgas Kongresu namā notiks mūzikas un mākslas festivāla „Bildes” 30. jubilejas galvenie koncerti:

* Piektdien, 27. novembrī, pulksten 19.00 norisināsies jauno grupu un „Bilžu” veterānu kopprojektu koncerts, kurā piedalīsies „Mitav” un Normunds Pauniņš, „Rusted Wheel” un Aivars Rakovskis, Marlēna un Adrians Kukuvass, „J.E.E.B” un Atis Ieviņš, „The Loudstones” un Raimonds Bartaševičs, „ESPRESSO” un Miks Dukurs, „NOT YET” un Kārlis Auzāns, „The Twins Peek” un Jānis Bukums, „Wild Detroit Gang” un Normunds Jakušonoks un citi. Koncerta īpašie viesi būs grupa „Manta”.

* Sestdien, 28. novembrī pulksten 19.00 notiks „Bildēs” sevi pieteikušo grupu un radošo personību kopprojektu koncerts, kurā piedalīsies „Audiokvartāls” un muzikaspasaule.lv redaktors Gundars Minalgo, „B OPTIMIST” un TV režisors Arvīds Babris, „Los Daugavas Nens” un raidījuma „LNT brokastis” vadītājs Andris Petkēvičs, „Klibs Taurenis” un LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis, „Kumosiņš” un aktieris Jānis Kirmuška, „Legacy ID” un aktrise Karīna Tatarinova, „Gapoljēri”, „Pussy Rock” un Latvijas skautu un gaidu vadītājs Jānis Iklāvs, kā arī daudzi citi.

* Svētdien, 29. novembrī, pulksten 12.00 paredzēts tradicionālais festivāla „Bildes” koncerts bērniem, kuru vadīs Igeta Gaiķe. Tajā piedalīsies „Dzeguzīte”, „Knīpas un Knauķi”, „Podziņas”, Ziemeļu ģimene un „Ildzēni”, stepa dejas studija „Top Tap Company”, „Kolibri”, Daira Madara un Uldis Kākuļi, Lienes Šomases radošā studija, Agra Daņiļēviča deju skolas „Dzirnas” mazie dejotāji un citi.

* Savukārt svētdien, 29. novembrī, pulksten 18.00 notiks „Bilžu” veterānu koncerts, kuru vadīs Varis Vētra. Tajā uzstāsies Igo, Marhils, Guntars Račs, Ainars Mielavs, „Keksi”, Olga Rajecka, Ieva Sutugova un Mārtiņš Brauns, UFO grupa, Lolita Vambūte, Raimonds Eizenšmits, Einārs Vītols un „Vintāža”, „Liepājas brāļi” un daudzi citi iemīļoti un populāri mūziķi.

Biļešu cenas: uz 27. un 28. novembra koncertiem – 8 eiro, un koncertu bērniem – 6 – 7 eiro, uz veterānu koncertu – 10 – 20 eiro.(„Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.bildes.lv .

3. Atdzimst populārā pasaka „Ezītis miglā”

Rīgas kinoteātra „Splendid Palace” kafejnīcā „Film Noir” svētdien, 29.novembrī, pulksten 19.00 notiks atjaunotās izrādes „Ezītis miglā” pirmizrāde – „Ezītis miglā. Turpinājums”. Šī izrāde būs veltījums mūžībā aizgājušā dziedātāja Nika Matvejeva piemiņai, kurš savulaik pats izpildīja lomu šajā iestudējumā. Tagad šajā izrādē spēlēs aktieri Arnis Līcītis, Mārtiņš Vilsons un Ivars Kalniņš.

Iestudējuma „Ezītis miglā” pirmizrāde notika 2013. gadā. Izrādi pēc populārās Sergeja Kozlova pasakas motīviem bija izveidojis Mārtiņš un Zane Vilsoni, bet mūziku sarakstījis Niks Matvejevs.

Diemžēl šī iestudējuma mūžs nebija ilgs - punktu tam pielika komponista priekšlaicīgā aiziešana viņsaulē. Tā nu gadu vēlāk Mārtiņš Vilsons un Arnis Līcītis nolēma, ka aizsaulē aizgājušā kolēģa piemiņai iestudējums ir jāatjauno - komponists dzīvo, kamēr dzīva ir viņa mūzika…

Taču nebija nemaz tik vienkārši sameklēt aktieri, kurš spētu tikpat meistarīgi spēlēt lomu, kā to darīja Niks Matvejevs - izrādei bija nepieciešams talantīgs aktieris, kurš prastu labi spēlēt ģitāru un dziedāt. Galu galā izvēlējās Ivaru Kalniņu, un jau pirmie mēģinājumi apliecināja, ka viņš ir ne vien lieliski izpratis Nika Matvejeva mūziku, bet arī piešķīris lomai pavisam jaunas nianses.

Pirmizrāde notiks Rīgā, taču tā kļūs par īstu pasaules mēroga notikumu. Jau nākamgad tiek plānots izrādi spēlēt vairākās valstīs - Vācijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Izraēlā, ASV, Ukrainā, Baltkrievijā un Kazahstānā. Šī izrāde par īstu draudzību paredzēta absolūti jebkura vecuma skatītājiem.

Biļešu cenas: 10 – 50 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

4. Latvijas Radio jubilejas tūres noslēguma koncerts

Sestdien, 28. novembrī, pulksten 19.00 Rēzeknē, Latgales koncertzālē „Gors”, ar koncertu „Jubilejas portrets. Latvijas Radio korim 75” savu radošās darbības 75 gadu jubilejas tūri noslēgs mūsu Radio koris.

Jubilejas koncertā bez gaviļniekiem piedalīsies arī kamerorķestris „Sinfonietta Rīga”. Koncertu veidojis režisors Uģis Brikmanis, videomākslinieks Roberts Rubīns, diriģents Sigvards Kļava, bet pie gaismu režijas pults būs Mārtiņš Feldmanis.

Īpašajā koncerta programmā izskanēs Ērika Ešenvalda, Pētera Vaska, Riharda Dubras, Emīla Dārziņa un citu izcilu Latvijas komponistu darbi. Gaviļnieki sola pārsteigumiem bagātu koncertu.

Latvijas Radio koris ir viens no labākajiem Eiropas kamerkoriem, kura augstā muzikālā kultūra, inteliģence un unikālā iespēju skaņu bagātība no kristālisku pilienu dzidruma, orķestrālu krāsu varenības līdz cilvēka balss robežu pārvarēšanai padarījusi to par īpašas skaniskās firmas zīmi pasaules kormūzikas kartē. No 1992. gada Latvijas Radio korī strādā divi diriģenti – tā mākslinieciskais vadītājs, galvenais diriģents Sigvards Kļava un diriģents Kaspars Putniņš.

Koris savu 75 gadu jubileju svin Rēzeknē ne tikai apliecinot cilvēcisko mīlestību pret Latgali, bet arī uzsverot Austrumlatvijas koncertzāles nozīmi. „Ja nu reiz kaut kas ir mūsu kultūrtelpā izdevies, tad tā ir šī koncertzāle. Latgales vēstniecībā „Gors” ir kaut kāda sevišķa aura, kur mūzikai un mūzikas garam patīk dzīvoties ļoti „garšīgu dzīvi”,” saka Sigvards Kļava.

Biļešu cena: 7-15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv .

Latvijas Radio korim - 75 (LTV “Kultūras ziņas”

5. Pirmizrāde Dailes teātrī - „Amerika jeb Bez vēsts pazudušais”

Dailes teātrī svētdien, 29. novembrī, pulksten 18.00 notiks Dž. Dž. Džilindžera iestudētās izrādes pēc Franca Kafkas darbu motīviem „Amerika jeb Bez vēsts pazudušais” pirmizrāde.

Izrādes sižets: Jauns emigrants Karls Rosmans no Eiropas ar kuģi ieradies Ņujorkā. Te viņš iepazīstas ar visdažādākajiem tipiem – vairākiem bezdarbniekiem, bagātu dāmīti, viesnīcas istabenēm. Katram no tiem attiecībā uz viņu ir kādi nolūki, prasības un vajadzības, bet galu galā Karls nokļūst uz ielas praktiski bez iztikas līdzekļiem un dodas darba meklējumos.

Lomas atveidos Edijs Zalaks, Dainis Gaidelis, Kaspars Zāle, Samira Adgezalova, Gints Andžāns, Mārtiņš Upenieks, Lelde Dreimane, Ērika Eglija, Dārta Daneviča un Gatis Legzdiņš. Jauniestudējuma scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Ilze Vītoliņa, horeogrāfe – Inga Krasovska, gaismu mākslinieks – Igors Kapustins, bet mūzikas konsultants – Juris Vaivods.

Francs Kafka (1883 - 1924), pēc kura darbu motīviem tapusi izrāde, ir viens no pazīstamākajiem 20. gadsimta vācu valodā rakstošajiem autoriem, bet lielākā daļa viņa darbu publicēti pēc rakstnieka nāves. „Amerika jeb Bez vēsts pazudušais” (1916) ir pirmais Kafkas romāns, kurā autors apraksta Ameriku, kurā pats nekad nav bijis. Romāns palicis nepabeigts un apraujas gandrīz pusvārdā – tāpat kā citi Kafkas romāni, un tas ļauj mums pašiem iztēloties rakstnieka varoņu likteni absurdi satraucošajā pasaulē.

Nākamās izrādes: 1., 9. un 10. decembrī, 7., 8. un 15. janvārī, 2., 11. un 17. februārī. Biļešu cenas: 5 – 22 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv .

„Amerika jeb Bez vēsts pazudušais” Dailes teātrī

6. Kaujas stratēģija Bauskas muzejā

Bauskas pils muzejā sestdien, 28. novembrī, pulksten 14.00 Senā dzīvesveida skolas ietvaros notiks pasākums „Kaujas stratēģija”. Daudz rakstīts par cīņassparu un kauju rezultātiem, taču salīdzinoši mazāk zināms par Eiropas valstu kara mākslu. Stratēģija un taktika, pazīstamas kā kara vešanas māksla, kuras pareizi pielietojot, varēja gūt panākumus karā.

Senā dzīves veida skolas pasākumā vēsturnieks, arheologs, Bauskas pils galvenais krājuma glabātājs Jānis Grūbe stāstīs par kara stratēģiju, kā arī taktiku Rietumeiropā un Viduseiropā 16. un 17. gadsimtā.

Bauskas pilī 17. gadsimtā un 18. gadsimta sākumā militārajos konfliktos tika izmantoti vairāki taktiski paņēmieni, tādi kā pils aplenkšana, aizstāvēšana, garnizona karavīru uzbrukums un cīnītāju patveršanās aiz pils mūriem nesekmīga uzbrukuma gadījumā. Pasākuma apmeklētājiem būs iespējams uzzināt, kādi bija Bauskas pils aizstāvju taktiskie paņēmieni cīņā pret iebrucējiem, kā arī apskatīt izstādi „Bauskas pils - militārs nocietinājums”. Tāpat sadarbībā ar Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju pasākuma dalībniekiem būs iespēja apskatīt 17. gadsimta ieročus.

Jāatgādina, ka gan stratēģija, gan taktika kā karu vešanas paņēmieni bija pazīstami jau senos laikos, bet kā kara zinātnes nozares izveidojās 16. gadsimtā, kad strauji sāka attīstīties zinātne un tehnika.

Biļešu cena: 2 eiro. Sīkāk internetā: www.bauskaspils.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: Džemmas Skulmes patoss un rezignācija, Rīgas apkaimes un talants atmaksājas

* Rīgā, Latvijas Mākslas akadēmijas aulā, līdz 3. decembrim ir apskatāma konkursa „SEB stipendija glezniecībā - TALANTS ATMAKSĀJAS!” izstāde, kurā apskatāmi konkursā iesniegto jauno mākslinieku darbi. Mākslas akadēmijas rektors profesors Aleksejs Naumovs saka: „Esam gandarīti par SEB bankas un Mākslas akadēmijas ilggadējo un veiksmīgo sadarbību, kura sekmējusi jauno mākslinieku izaugsmi.

Partnerības augļus redzam jauno mākslinieku daiļrades ceļā – pagājušo gadu laureātu vārdi ir atpazīstami ne vien Latvijā, bet arī ārpus tās, – arvien biežāk uzzinām par viņu panākumiem starptautiskajā mākslas arēnā. Laureāti top par zvaigznēm. Konkursa žūrijai vēl priekšā sarežģīts uzdevums – no daudzajiem talantīgo studentu darbiem izvēlēties labāko”. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Līdz 18. decembrim ikviens Rīgas Rātsnama 5. stāva vestibilā aicināts apmeklēt izstādi „Mana apkaime. Manas apkaimes stāsts”, kurā var iepazīties ar 104 zīmējumiem,  iesniegtajām esejām un bērnu priekšlikumiem Rīgas apkaimju attīstībai, kā arī nobalsot par labāko zīmējumu, eseju un priekšlikumu apkaimju attīstībai.

Pašvaldības rīkotais 5. - 9.klašu skolēnu zīmējumu un eseju konkurss „Mana apkaime” norisinājās no 8. septembra līdz 6. oktobrim un tā laikā  skolēni tika aicināti zīmēt vai esejas veidā pastāstīt par savu apkaimi – kādu viņi to redz šodien vai arī, kādu vēlētos redzēt nākotnē. Visvairāk darbu tika saņemti par Centra, Āgenskalna, Pļavnieku, Vecpilsētas un Imantas apkaimēm. Sīkāk internetā: www.riga.lv.

* Daugavpilī, Marka Rotko mākslas centrā, piektdien, 27. novembrī, pulksten 14.00 atklās Džemmas Skulmes personālizstādi „Viela un forma. Patoss un rezignācija”, kurā apskatāmi no 1945. gada līdz mūsdienām tapušie Džemmas Skulmes darbi.

Izstādes dramaturģija ir veidota tā, lai ik uz soļa rastos kāds jautājums, būtu kāds „nezināmais”, kas pamudinātu domāt par grūti izprotamo radošo kārtību – Kā rīkojas mākslinieks? Sīkāk internetā: www.rothkocenter.com.

* Valmieras Izstāžu namā līdz 12.decembrim skatāma Arvīda Endziņa metālmākslas darbu izstāde „3. elements”. Arvīds Endziņš ir Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas Metāla dizaina katedras vadītājs. Viņš ir viens no tā dēvētā „unikālā dizaina” lauka kopējiem Latvijas mākslā. Arvīdu Endziņu saista gaismas dizaina daudzveidīgās iespējas.

Gaismas ķermeņi viņa izpildījumā tiek radīti atbilstoši telpas funkcijai un stilistikai. Līdz ar izstāžu darbiem mākslinieks projektējis un izgatavojis gaismas objektus sabiedriskiem interjeriem (bankām, kafejnīcām) un privātām telpām, tāpat viņš nodarbojies ar vēsturisku gaismas ķermeņu restaurāciju. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

* Ķekavas Novadpētniecības muzejā (Rīgas ielā 26) atklāta izstāde, kurā apkopotas novadā atrastās kaujas liecības un karavīru sadzīves priekšmeti no Pirmā pasaules kara un Latvijas brīvības cīņām. Šogad paiet 100 gadi kopš tika dibināti latviešu strēlnieku bataljoni un 70 gadi kopš beidzies Otrais pasaules karš. 20. gadsimta abi lielie kari ir atstājuši neizdzēšamas pēdas arī Ķekavas novadā. Izstāde būs apskatāma līdz 30. decembrim. Sīkāk internetā: www.parkulturu.lv.

Atklāta izstāde „Kara ceļi Ķekavā” (LTV Ziņas)

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Lūka/LETA, AFP/LETA