Protestēs pie ceļojošā cirka "Zoo impērija" Purvciemā
Plašu sabiedrības sašutumu nesen izraisījis atgadījums ar “Zoo impērijas” izrādēs izmantoto krokodilu, kuram priekšnesuma laikā mute ir aizlīmēta ar līmlenti, ko dresētājs demonstratīvi noplēš skatītāju priekšā.
Sabiedrība
2015. gada 27. novembris, 12:02

Protestēs pie ceļojošā cirka "Zoo impērija" Purvciemā

Jauns.lv

2. un 5. decembrī Purvciemā, laukumā pie T/C “Minskas centrs”, biedrība “Dzīvnieku brīvība” rīkos protesta akcijas pret dzīvnieku izmantošanu cirkā. Piketi notiks pirms ceļojošā cirka “Zoo impērija” izrādēm, kurās tiek izmantoti vairāk nekā 30 dzīvnieki, tajā skaitā brūnie lāči, Nīlas krokodils, degunlācīši un rozā pelikāni.

Pie ceļojošā cirka “Zoo impērija” telts Purvciemā, blakus T/C “Minskas centrs”, trešdien, 2. decembrī, plkst. 17.30-19.00 un sestdien, 5. decembrī, plkst. 11.00-12.30 notiks protesti pret dzīvnieku izmantošanu izklaides nolūkos jeb cirka šovos. Paredzams, ka protestos piedalīsies vairāki desmiti cilvēku.

“Ceļojošos cirkos dzīvnieki tiek turēti ļoti sliktos apstākļos un ir pakļauti nepārtauktam stresam pārvadājumu laikā. Mēs saņemam satrauktu apkārtnes iedzīvotāju vēstules par to, ka šobrīd “Zoo impērijas” dzīvnieki salā tiek turēti šauros metāla krātiņos uz plika asfalta. Abi lāči dzīvo niecīga izmēra sprostos furgona piekabē,” norāda biedrības “Dzīvnieku brīvība” valdes locekle Katrīna Krīgere. “Šāda izklaide, kas ir nesaraujami saistīta ar dzīvnieku ciešanām, neatbilst mūsdienīgas sabiedrības vērtībām.”

“Zoo Impērija” ir ceļojošais cirks no Ukrainas, kurš šogad paspējis apceļot Jelgavu, Daugavpili, Liepāju un daudzas citas Latvijas pilsētas. Šajā laikā cirks jau paspējis saņemt daudzkārtēju kritiku no Latvijas iedzīvotājiem par apšaubāmu izturēšanos pret cirka dzīvniekiem. Cirks tiek kritizēts gan par dzīvnieku fizisku iespaidošanu izrāžu laikā, gan par sliktajiem dzīvnieku turēšanas apstākļiem. Plašu sabiedrības sašutumu nesen izraisījis atgadījums ar “Zoo impērijas” izrādēs izmantoto krokodilu, kuram priekšnesuma laikā mute ir aizlīmēta ar līmlenti, ko dresētājs demonstratīvi noplēš skatītāju priekšā.

Ņemot vērā zinātnieku un veterinārārstu atzinumus par dzīvnieku labturības problēmām cirkos, daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos jau ir aizliegta. Nesen Latvijas Republikas Pārtikas un veterinārais dienests ir rosinājis veikt izmaiņas Dzīvnieku aizsardzības likumā un noteikt aizliegumu izmantot cirkos savvaļas sugu dzīvniekus. Zemkopības ministrija veido darba grupu likumprojekta izstrādei.

LETA / Publicitātes foto