foto: LETA
Izglītības ministrija vēlas atbrīvoties no 34 hektārus plaša meža pārvaldības
Politika
2019. gada 10. novembris, 19:53

Izglītības ministrija vēlas atbrīvoties no 34 hektārus plaša meža pārvaldības

Jauns.lv / LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina Zemkopības ministrijai pārņemt savā valdījumā divus zemes gabalus 35,1 hektāra platībā, no kā 34,2 hektārus klāj mežs, liecina valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais noteikumu projekts.

Talsu novadā esošais valsts nekustamais īpašums "Stigas" patlaban atrodas IZM valdījumā.

Ministrija skaidroja, ka tieši Zemkopības ministrija ir vadošā valsts pārvaldes iestāde lauksaimniecības, meža un zivsaimniecības nozarēs un viena no tās funkcijām ir organizēt un koordinēt lauksaimniecības, meža nozares un zivsaimniecības politikas īstenošanu. Tāpēc IZM rosina šo īpašumu nodot Zemkopības ministrijas valdījumā.

Tāpat IZM vēlas nodot Finanšu ministrijas (FM) valdījumā divus īpašumus Gulbenes un Zilupes novados.

IZM skaidroja, ka šie nekustamie īpašumi nav nepieciešami ministrijas vai tās padotībā esošo iestāžu funkciju nodrošināšanai, tādējādi, nododot tos FM, ministrija un tās padotībā esošās iestādes tiktu atbrīvotas no tām neraksturīgu funkciju veikšanas.

Gadījumā, ja šie īpašumi netiks nodoti FM, ministrijai un tās padotībā esošajām iestādēm arī turpmāk būs jānodrošina īpašumu saglabāšana un aizsardzība no negatīvas ārējās vides iedarbības, tai skaitā no trešo personu ļaunprātīgas rīcības, kas nozīmē finanšu un administratīvo resursu ieguldīšanu, uzsvēra IZM.

Turklāt nepietiekamo finanšu resursu un neprofesionālas apsaimniekošanas rezultātā turpinās pazemināties valsts nekustamā īpašuma vērtība un konkurētspēja nekustamā īpašuma tirgū, piebilda ministrijā.

Viens no īpašumiem, kuru IZM grib nodot FM valdījumā ir nekustamais īpašums "Jaunalderi", kas atrodas Rankā, Rankas pagastā, Gulbenes novadā. Īpašumā ir zemes vienība 0,02 hektāru platībā un nekustamajam īpašumam noteikts apgrūtinājums - tā ir arhitektūras un pilsētbūvniecības pieminekļa teritorija un objekti.

Savukārt otrs īpašums atrodas Raiņa ielā 37, Zilupē, Zilupes novadā. Nekustamais īpašums sastāv no zemes vienības 1,6203 hektāru platībā un uz tās ir viena būve - mācību korpuss. IZM norādīja, ka septembrī, Zilupes novada pašvaldība ir lēmusi atteikties pārņemt nekustamo īpašumu pašvaldības autonomo funkciju īstenošanai, tāpēc IZM rosina to darīt FM.

Lēmumu par īpašumu nodošanu vēl jāpieņem Ministru kabinetam.