foto: LETA
Raidījums: par "Olainfarm" akcijām cīnās trīs pircēji
Sabiedrība
2019. gada 3. novembris, 19:49

Raidījums: par "Olainfarm" akcijām cīnās trīs pircēji

Jauns.lv / LETA

Pretēji aizsaulē aizgājušā uzņēmēja Valērija Maligina testamentam viņa mantinieces cenšas pārdot "Olainfarm" akcijas un pašlaik par uzņēmuma akcijām cīnās trīs pircēji, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Maligins aizgāja mūžībā pirms gandrīz diviem gadiem. Lai arī Maligina pēdējā griba liedz mantiniecēm vismaz piecus gadus pārdot "Olainfarm" akcijas, tas viņas nav atturējis un šobrīd cīņas starp viņām esot pārvērtušās cīņā starp "Olainfarm" akciju kārotājiem. Kā vēsta TV3, šobrīd šajā spēlē uzvarot ar sankciju sarakstos esošu Krievijas politiķi saistīts uzņēmums, savukārt cita potenciālā pircēja nākšanu pie varas uzņēmumā palīdzējis novērst tiesas lēmums liegt akcionāriem balsstiesības.

Maligina meitas Irina Maligina, Nika Saveļjeva un nepilngadīgā Anna Emīlija Maligina oficiāli par mantiniecēm kļuva pirms gada. Sākotnēji Irina Maligina pārņēma kontroli pār uzņēmumu, pret viņu apvienojās Nika Saveļjeva un nepilngadīgās Annas Emīlijas māte Signe Baldere-Sildedze. Šopavasar kontroli pār "Olainfarm" ieguva Baldere-Sildedze, izstumjot Saveļjevu un Maliginu.

Visas akcionāres runājot ar potenciālajiem pircējiem. Kā norāda raidījums, ar Niku un Irinu runā aptieku ķēdes un vairumtirgotāja "Recipe Plus" īpašnieki, bet Balderi-Sildedzi pierunāt uz darījumu cenšoties Latvijā dzīvojošais Krievijas uzņēmējs Eduards Janakovs, kurš it kā pārstāvot krievu politiķa Aleksandra Šiškina kapitālu.

Pēdējos mēnešos esot parādījies vēl viens akciju kārotājs - čehu miljardieris, "Škoda Transportation" īpašnieks Tomass Kršeks, kuru uzrunājusi "Olainfarm" vadība.

"Es zinu, ka tie ir Ukrainas pārstāvji, mūsu vietējie pārstāvji un arī no Čehijas. Tā ir informācija, kuru es esmu dzirdējis, ka šie pārstāvji tādi ir. Es būtu ļoti priecīgs, ja īpašnieki koncentrētos uz uzņēmuma vērtības pieaugumu un uzņēmuma attīstību, nevis personīgo ambīciju apmierināšanu," izteicies "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Gundars Bērziņš.

Potenciālie "Olainfarm" pircēji vēloties iegūt kontrolpaketi, tādēļ jāpārliecina visas mantinieces vai arī jātiek vaļā no tām, kas nesadarbojas. Divās šonedēļ sasauktās akcionāru sapulcēs Saveļjeva un Maligina gatavojās pārņemt kontroli "Olainfarm" un tikt vaļā no Balderes-Sildedzes, taču tas neizdevās.

"Olainfarm" lielākais akcionārs ir firma "Olmafarm". Tās īpašnieces vienādās daļās ir visas trīs Maligina meitas. Vēl katrai mantiniecei pieder pa nepilniem 8% "Olainfarm" akciju. Tagad firmu "Olmafarm" kontrolē Nika un Irina, tātad abām kopā ir vairākums, taču tiesa "Olmafarm" aizliegusi balsot akcionāru sapulcē. Aizliegumu panākusi Baldere-Sildedze.

Zemgales rajona tiesas tiesnese Maira Griķe skaidrojusi, ka attiecīgs lēmums pieņemts, jo "tiesas aizsardzību meklē bērns, nepilngadīga persona, kuras vārdā rīkojas likumiskais pārstāvis", turklāt esot "īpaši apstākļi, jo valsts garantē bērnu tiesību aizsardzību augstākā līmenī, pārbaude notiek bērna interesēs". Tagad Griķe sevi no lietas atstatījusi, tādēļ tagad tā nozīmēta citai tiesnesei. Tā klasificēta kā reiderisma lieta, ko skatot paātrinātā kārtībā un tikai divās instancēs.

SIA "Olmafarm" advokāts Sandis Petrovičs izteicies, ka tālāk gaidāmas cīņas tiesā par "Olmafarm" iespējām piedalīties akcionāru sapulcēs un sabiedrības pārvaldē.

Baldere-Sildedze paudusi viedokli, ka Maligina pēdējā gribā teiktais par piecu gadu ierobežojumu "Olainfarm" akciju pārdošanai neesot aizliegums. "Drīkstēt laikam drīkstētu. Es darbojos Annas interesēs, un man visas darbības notiek tikai ar bāriņtiesas atļauju. Es vēlreiz atkārtošu, ka Annai šīs akcijas pieder, un viņa var brīvi ar tām rīkoties. Tās nav atsavinātas, nekādā veidā apgrūtinātas," viņa izteikusies.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Man arī tīri personīgi radās tāda doma tanī visā, kad tika no "Recipe" puses uz mani raidīts spiediens, vēlme parādīt arī "Recipe" pārstāvjiem, ka ir arī citas ieinteresētas personas draudzēties, drusku viņus pakaitināt," izteikusies Baldere-Sildedze, vienlaikus noliedzot, ka būtu ar Janakovu runājusi tieši par uzņēmuma pārdošanu.

Kā vēsta "Nekā personīga", ja "Olainfarm" iegūšot Janakovs un Šiškins, uzņēmuma nākotne varot būt apdraudēta, jo Šiškinam Ukrainā pieder zāļu ražotne "Zdorovje" un interesē "Olainfarm" zīmols, nevis ražošanas attīstība.

Baldere-Sildedze tiesā cēlusi arī prasību sadalīt Valērija Maligina mantojumu. Tādā gadījumā tiesa varētu piespiedu kārtā izbeigt mantinieču kopīpašumu.