foto: LETA
"Milzīgs ieguldīts darbs, bet vieglums, stāstot par lietām" - TV kolēģi dalās atmiņās par Mārtiņu Ķibildu
Mārtiņš Ķibilds.
Sabiedrība
2019. gada 28. oktobris, 21:52

"Milzīgs ieguldīts darbs, bet vieglums, stāstot par lietām" - TV kolēģi dalās atmiņās par Mārtiņu Ķibildu

Jauns.lv

Milzīgs ieguldīts darbs, bet vieglums, stāstot par lietām, kas likās tik svarīgas. Mārtiņš Ķibilds mācēja stāstīt stāstus. Un viņa stāsti vēl ilgi guls televīzijas dārgumu fondos – gan arhitektūrai veltītās "Adreses", gan Latvijas vēstures nozīmīgāko pieturpunktu "Atslēgas". Tagad savas dzīves atslēgas viņš nolicis uz neatgriešanos, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mārtiņš Ķibilds (1973-2019)

gallery icon
42

Televīzijas kameras acs Mārtiņu Ķibildu uztvēra kā savējo – spilgtu, gudru, harismātisku un – ļoti būtiski – zinošu raidījumu vadītāju. Jau 90. gados laikrakstā "Diena" un analītiskajā raidījumā "Nedēļa" viņš bija ass, taisnību un objektivitāti pieprasošs profesionālis. 

Pirms septiņiem gadiem viņš iegāja Vides filmu studijā. Kabatā ideja par arhitektūras un vides raidījumu "Adreses". 
"Tas bija ļoti pārliecinoši, jo visgrūtāk ir filmēt kokus un mājas. Viņi ir statiski objekti, viņi nekustas, un tas ir tāds kamikadzes uzdevums – padarīt kaut ko statisku dzīvu un ielikt tajā dvēseli, un Mārtiņš to izdarīja," stāstīja "VFS Films" producents Uldis Cekulis.

"Mums tā stiprā puse bija attēls, filozofija, poēzija, saturs mums bieži aizgāja garām, jo tur ir jāņemas, reāli jāņemas.
“Tur augšā ir Mārtiņa galds, pilns ar grāmatām. Tur komentāri lieki. Mums ir papīri uz galda, man ir papīri, bet Mārtiņam ir grāmatas. Tur čupiņa, tur čupiņa un vēl tur, un vēl sānā. Tāds Mārtiņš bija," pauda Cekulis. 

"Daudziem, tai skaitā mums, ir milzīgs šoks, bet mums to vajag izmantot, lai paklausītos, ko viņš mums gribēja pateikt, kas bija tā vēsts, ko viņš mums lika katru reizi priekšā. Patinam atpakaļ, ieklausāmies un izdomājam kaut ko priekš sevis," piebilst Cekuls. 

Pašam Mārtiņam īpaši mīļas bija "Atslēgas", cilvēki, vietas un stāsti par viņa paša un mūsu visu vēsturi. 

Raidījums "Adreses" turpināsies ar Mārtiņa Ķibilda dalību, jo viņa ģimenei šķiet svarīgi pabeigt to darbu, ko ar tādu mīlestību un degsmi Mārtiņš darīja. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās