"Atrasti" 3,3 miljoni eiro mājokļu pieejamības veicināšanai ģimenēm ar bērniem
foto: LETA
Sabiedrība

"Atrasti" 3,3 miljoni eiro mājokļu pieejamības veicināšanai ģimenēm ar bērniem

Jauns.lv / LETA

Lai lielākā apmērā nodrošinātu mājokļu pieejamību ģimenēm ar bērniem, "atrasti" 3,3 miljoni eiro attiecīgās programmas īstenošanai, šodien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes paziņoja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līderis Raivis Dzintars un "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce.

"Atrasti" 3,3 miljoni eiro mājokļu pieejamības vei...

Dzintars skaidroja, ka finansējums programmai ir daļa no atbalsta kopuma ģimenēm ar bērniem.

Valdības 11.oktobrī atbalstītajā Ekonomikas ministrijas 2020.gada budžeta projektā finansējumam valsts galvojumu nodrošināšanai bankas aizdevumiem mājokļu iegādei iezīmēti 5,30 miljoni eiro.

Kā ziņots, šī gada septembrī Nacionālā nekustamo īpašumu attīstītāju alianse (NNĪAA), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Finanšu nozares asociācija un Ārvalstu investoru padome Latvijā aicināja valdību 2020.gada budžetā paredzēt finansējumu "Mājokļu garantiju programmas" turpināšanai, aģentūru LETA informēja NNĪAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Vēstulē amatpersonām organizāciju pārstāvji uzsvēra, ka ar "Mājokļu garantiju programmas" palīdzību līdz šim ir sniegts atbalsts mājokļa iegādē gandrīz 12 000 ģimeņu ar vairāk nekā 17 000 bērnu.

Vēstules autori norādīja, ka viens no labākajiem veidiem, kā stiprināt jaunu ģimeņu un jaunu speciālistu piederību Latvijai, ir sekmēt mājokļa iegādi. Tomēr tieši šīm sabiedrības grupām - jaunajām ģimenēm un jaunajiem speciālistiem - nereti ir grūtības izpildīt sākotnējā kapitāla apjoma un citus nosacījumus, ko nosaka finanšu tirgus faktori. Tādēļ programmas mērķis ir, izmantojot precīzi tēmētus garantiju instrumentus no valsts puses, palīdzēt iegādāties mājokli jaunajām ģimenēm.

Ārvalstu investoru padome Latvijā izpilddirektors Mārtiņš Panke norādīja, ka "Mājokļu garantiju programma" valsts budžetā veido salīdzinoši nelielu slodzi, taču tā nes būtisku sociālos ieguvumus. Šī programma ne vien ļauj Latvijā veiksmīgāk noturēt jaunus un talantīgus cilvēkus, bet pastarpināti veido arī priekšnosacījumus nelabvēlīgo demogrāfisko tendenču pārlaušanai, viņš uzsvēra.

Kā liecina "Mājokļu garantiju programmas" administratora "Altum" dati, kopš programmas darbības sākuma no valsts budžeta šajā programmā ir investēts nedaudz vairāk nekā 21 miljons eiro, "Altum" ir izsniedzis garantijas 87 miljonu eiro apmērā, kas savukārt ir ļāvis bankām aizdot jaunajām ģimenēm vairāk nekā 782 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka programmas multiplicējošais efekts ir 35,9 reizes.

Tāpat vēstīts, ka šī gada jūlijā valdība lēma mājokļu atbalsta programmas nodrošināšanai šim gadam papildus pārdalīt 1,02 miljonus eiro. Ekonomikas ministrija bija aplēsusi, ka minētais finansējums ļautu šā gada rudenī piešķirt jaunas garantijas ģimenēm ar bērniem kopumā 4,1 miljona eiro apmērā. Atbilstoši "Altum" prognozēm, papildus finansējuma ietvaros tiks atbalstītas vismaz 510 ģimenes ar bērniem.