foto: Paula Čurkste/LETA
”Baltic Restaurants Latvia” komentē incidentu ar “Stockmann” darbinieku saslimšanām
“Stockmann” direktore Dace Goldmane Latvijas Radio atklājusi, ka “Trakajās dienās” strādāja 800 cilvēku, no kuriem, kā jau minēts, aptuveni 50 ir līdzīgi saslimšanas simptomi.
Sabiedrība
2019. gada 11. oktobris, 17:53

”Baltic Restaurants Latvia” komentē incidentu ar “Stockmann” darbinieku saslimšanām

Jauns.lv

Reaģējot uz šodien izskanējušo informāciju par aptuveni 50 lielveikala “Stockmann” darbiniekiem ar līdzīgiem saslimšanas simptomiem pēc ikgadējām “Trakajām dienām”, komentāru sniedzis uzņēmums “Baltic Restaurants Latvia”, kurš lielveikala darbiniekiem nodrošināja ēdināšanu, un kura nosaukums nesen plaši izskanēja saistībā ar Siguldas bērnudārzu audzēkņu saslimšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Baltic Restaurants Latvia” nodrošina nepārtrauktu higiēnas un drošības uzraudzību visās mūsu ēdināšanas vietās. Esam informēti, ka universālveikalā “Stockmann” ir bijusi darbinieku saslimšana. Saņemot informāciju par šiem saslimšanas gadījumiem, uzņēmums pats nekavējoties, pēc savas iniciatīvas, jau brīvdienās izsauca Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), kuri veica pārbaudes “Baltic Restaurants Latvia” kafejnīcā. Tika pārbaudīti gan produkti, gan darba virsmas, gan darbinieki,” portālam Jauns.lv rakstiski atbildēja uzņēmuma valdes locekle Anita Gleizde.

Baktērijas pārbaudēs neesot atrastas

Visi līdz šim saņemtie testu rezultāti esot negatīvi, tai skaitā neesot atrastas ne E.Coli, ne Salmonellas baktērijas. Tāpat arī restorāna darbinieku vidū šobrīd saslimušo neesot.

“Stockmann” darbiniekiem “Baltic Restaurants Latvia” ir tikai viena no ēdināšanas iespējām, un šodien jau publiski izskanējusi informācija no universālveikala vadības, ka ne visi saslimušie ēda uzņēmuma pasniegtās maltītes. Universālveikala darbinieki izmanto arī citas ēdināšanas iespējas, tai skaitā līdzi paņemto ēdienu no mājām. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas pārbaudes ir veiktas arī “Stockmann” lielveikalā. Mūsu rīcībā nav informācijas par šo pārbaužu rezultātiem, kā arī par to, kāds ir ar analīzēm apstiprinātais precīzais saslimušo skaits,” piebilda uzņēmuma valdes locekle.

“Baltic Restaurants Latvia” nodrošina nepārtrauktu higiēnas un drošības uzraudzību, tai skaitā veic regulāras pārbaudes, nepieciešamības gadījumā piesaistot arī PVD un SPKC speciālistus. Arī šajā gadījumā uzņēmums savā ēdināšanas blokā veica ārkārtas pārbaudes, pēc savas iniciatīvas pieaicinot atbildīgos dienestus, lai arī neviens no kafejnīcas apmeklētājiem vai mūsu darbiniekiem nav sūdzējies par veselības stāvokli,” piebilda Gleizde.

Izteikt pieļāvumus par saslimšanu iemeslu esot pāragri

“Stockmann” notikušā apstākļus skaidro PVD, un arī paša lielveikala pārstāvji gaida atzinumus no ģimenes ārstiem, pie kuriem obligāti bijis jāiet visiem darbiniekiem, kuri sasirguši.

Tāpat nevar vēl apgalvot, kas ir bijis slimības ierosinātājs, vēstīja portāls Lsm.lv. PVD ģenerāldirektors Māris Balodis Latvijas Radio norādīja, ka svētdien minētais uzņēmums sazinājies ar PVD un lūdzis veikt pārbaudes, jo tam radušās aizdomas par saslimšanas gadījumiem.

PVD tagad gaida paraugu pārbaužu rezultātus un pagaidām vēl nevar izteikt pieļāvumus, ar ko darbinieki inficējušies.

“Stockmann” direktore Dace Goldmane Latvijas Radio tikmēr pastāstīja, ka “Trakajās dienās” strādāja 800 cilvēku, no kuriem, kā jau minēts, aptuveni 50 ir līdzīgi saslimšanas simptomi. “Ēdiena paraugi ir nosūtīti. Turpinām gaidīt analīzes. Visi darbinieki aicināti griezties pie ārsta. Šobrīd situācija ir tāda, ka jaunu saslimšanas gadījumu nav kopš aizvakardienas,” teica Goldmane.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Stockmann” direktore tik tiešām arī atzina, ka ne visi saslimušie cilvēki ēda uzņēmuma pasniegtās maltītes.

PVD iepriekšējās analīzes liecina par higiēnas pārkāpumiem

Iepriekš jau ziņots, ka PVD veikto analīžu rezultāti atklājuši, ka ēdinātājs “Baltic Restaurants Latvia” nav ievērojis personīgās higiēnas prasības un pieļāvis pārkāpumus tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanā Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs “Ieviņa” un “Saulīte”.

PVD informēja, ka saņemtajos nomazgājumu laboratorisko izmeklējumu rezultātos, kas ņemti no pirmsskolas izglītības iestāžu “Ieviņa” un “Saulīte” pavāru rokām pēc to dezinficēšanas, ir konstatēta zeltainā stafilokoka klātbūtne, savukārt divos nomazgājumu paraugos, kas ņemti no mazgāta un dezinficēta aprīkojuma virsmām pirmsskolas izglītības iestādē “Saulīte” un Siguldas 1. pamatskolā, lai izmeklētu tos uz higiēnas kritērijiem, konstatēta zarnu nūjiņu baktērijas klātbūtne.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere sacīja, ka PVD lems par piemērojamo sodu "Baltic Restaurants Latvia" saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem, noslēdzoties pārbaudēm.

Vienlaikus dienestā informēja, ka visi pārējie šobrīd saņemtie nomazgājumu un pārtikas produktu analīžu rezultāti ir negatīvi. Ir izmeklēti 80 paraugi no laboratoriskajai izmeklēšanai uz verotoksigēno E.Coli nosūtītajiem 177 nomazgājumiem un tie ir negatīvi – baktērija nav konstatēta.

Uz šīs pašas baktērijas klātbūtni nosūtīti arī 28 pārtikas produktu paraugi, no kuriem 11 jau ir izmeklēti un tie ir negatīvi - baktērija nav konstatēta. Laboratoriskajai izmeklēšanai uz higiēnas kritērijiem nosūtīti 20 nomazgājumu. Atbilstoši SPKC jaunākajiem datiem, līdz 20.septembrim salmoneloze laboratoriski apstiprināta deviņiem, bet šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas izraisītā infekcija jeb STEC - pieciem bērniem no Siguldas novada.

Līdz ar to kopējais epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā atklāto cilvēku skaits ar zarnu infekcijas slimību simptomiem ir 40, tostarp 36 bērni un četri pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia".

Šajā skaitā iekļauti cilvēki, kuriem jau laboratoriski apstiprināta salmoneloze vai STEC infekcija. Atbildīgās iestādes aizvien turpina meklēt zarnu infekcijas izplatības cēloni. 17. septembrī, tapa zināms, ka PVD nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī "Baltic Restaurants Latvia", tostarp Siguldai.

Valsts policija 17. septembrī sākusi kriminālprocesu par bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos.