Purgaile neplāno atteikties no kandidēšanas uz FKTK vadītājas amatu
foto: Paula Čurkste/LETA
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes priekšsēdētāja amatam izvirzītā Santa Purgaile.
Politika
2019. gada 3. oktobrī, 09:15

Purgaile neplāno atteikties no kandidēšanas uz FKTK vadītājas amatu

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz politisko spiedienu bankas "Citadele" valdes locekle Santa Purgaile neplāno atteikties no kandidēšanas uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas amatu.

Purgaile neplāno atteikties no kandidēšanas uz FKT...

Purgaile šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina, ka izjūt zināmu politisko spiedienu, taču neskatoties uz to, viņa neplāno atteikties no kandidēšanas.

Komentējot kritiku par viņas nepietiekamo pieredzi amatam, Purgaile atzina, ka svarīgākais ir veidot spēcīgu komandu, turklāt viņas pieredze banku sektorā ir pamatīga. "Protams ir jomas, kurās es nejūtos 100% spēcīga, bet vadītāja loma jau nav būt profesionālim katrā jautājumā. Vadītāja loma ir veidot spēcīgu komandu ar skaidriem mērķiem un vīziju," teica Purgaile.

Viņa arī pieļāva, ka viņa ir neērta atsevišķiem nozares spēlētājiem, ņemot vērā viņas attieksmi pret noziedzīgi iegūtas naudas atmazgāšanas izskaušanu.

Kā vēstīts, otrdien Ministru kabinets uz nedēļu atlika lemšanu par bankas "Citadele" valdes locekles Purgailes virzīšanu FKTK priekšsēdētāja amatam.

Pret Purgailes izvirzīšanu FKTK vadītāja amatam iestājās "Attīstībai/Par" ministri. Kā valdības sēdē paziņoja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), pēc otrdienas rīta tikšanās ar Purgaili politiskais spēks neesot guvis pārliecību, ka Purgailei būtu atbilstošas kompetences ieņemt FKTK vadītājas amatu.

Uzklausot kolēģa teikto, bažas par Purgailes atbilstību amatam pauda arī nacionālās attīstības "Visu Latvijai!"/"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ministri.

Savukārt atbalstu Purgailei Ministru kabineta sēdē pauda "Jaunās Vienotības" (JV) un Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji.

JV paudusi pilnīgu atbalstu Purgailes virzīšanai uz šo amatu, viņu vērtējot kā kompetentu un pieredzējušu profesionāli, aģentūru LETA informēja politiskajā spēkā. "Tikšanās laikā ar Purgaili mūsu frakcijas deputāti saņēma profesionālas, precīzas atbildes uz ikvienu jautājumu un skaidru redzējumu par to, kas darāms, lai Latvijas finanšu sektors tiktu sakārtots un neradītu draudus valstij, tās starptautiskajam prestižam," norāda JV Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis.

Purgaile kopš 2012.gada strādā bankā "Citadele". Sākotnēji viņa bija biznesa attīstības direktore, bet vēlāk - no 2017.gada - korporatīvo klientu apkalpošanas direktore. Purgaile ir arī bankas "Citadele" valdes locekle. Kopš 2017.gada potenciālā FKTK padomes priekšsēdētāja ir arī Latvijas Finanšu asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētāja. Iepriekš Purgailes darbavieta bija "SEB banka", kur viņa no 2009. līdz 2012.gadam vadīja privātbaņķieru biznesu Latvijā un Baltijā, savukārt vēl pirms tam viņa vadīja Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldi.

Purgaile ir ieguvusi maģistra grādu starptautiskajā ekonomikā un uzņēmējdarbībā. Viņa apguvusi arī vadības prasmju programma Vallenbergas institūtā (Wallenberg Institute) Zviedrijā. Purgaile teicami pārvalda angļu un krievu valodu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš žurnālistiem pauda, ka Purgailes iecelšana FKTK vadītājas amatā noslēgs vienu no valdības pieteiktā finanšu sektora "kapitālā remonta" posmiem. Kariņš uzsvēra, ka viņš pilnībā uzticas FKTK vadītāja amata atlases komisijai, līdz ar to premjers pauda uzticību arī iestādes vadītājas amatam virzītajai Purgailei.