Juris Žagars skaidro, kādēļ Dailes aktieri vairs nebija mierā ar Džilindžeru
foto: LETA
Dailes teātra aktieris Juris Žagars.
Kultūra
2019. gada 2. oktobrī, 06:42

Juris Žagars skaidro, kādēļ Dailes aktieri vairs nebija mierā ar Džilindžeru

Jauns.lv

Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers, iespējams, jau drīzumā parakstīs vienošanos par amata pamešanu uz savstarpējas vienošanās pamata. Pagājušajā nedēļā vairākums teātra aktieru parakstīja vēstuli, kurā pauda neuzticību Džilindžeram, uzsverot – mūsu un viņa redzējums par teātra attīstību būtiski atšķiras.

Juris Žagars skaidro, kādēļ Dailes aktieri vairs n...

Džilindžers Dailes teātrī nostrādājis 22 gadus, no kuriem pēdējos septiņus bijis mākslinieciskais vadītājs, tātad tas cilvēks, kurš iezīmē teātra māksliniecisko virzienu. Šo sezonu Daile sāka ar Reja Kūnija komēdiju "Neiespējamā misija" teātra lielajā zālē, un tas, šķiet, bija pēdējais piliens teātra kolektīvam. Ja ne visiem, tad 34 aktieriem noteikti. Par jauno komēdiju saņemtas slavinošas atsauksmes no skatītājiem, taču tas vairs nav glābis Džilindžeru viņa amatā. 

Intervijā LTV "Panorāmai" viens no Dailes teātra grandiem - aktieris Juris Žagars - par notikušā iemesliem pastāsta nedaudz sīkāk. "Mums ir pārliecība, ka pēdējā laikā Džilis - uzsveru, pēdējā laikā, jo kādreiz viņš ir bijis ļoti talantīgs un labs režisors -, mums nav nākotnes ar tādu māksliniecisko vadītāju," skaidro Žagars. Aktieris atceras brīnišķīgu sadarbību un režijas darbus kādreiz, taču pēdējos gados viss bijis citādāk. 

Intrigas par amata cīņām - meli

Žagars arīdzan atzīmē, ka pilnīgi meli ir publiskajā telpā izskanējušās spekulācijas, ka daži no 34 aktieriem, kuri vēstuli pret Džilindžeru parakstījuši, cierētu uz teātra mākslinieciskā vadītāja amatu. "Tā tas nav. Tie cilvēki, kuri pielādēto bisi pirmie nospieda, protams, dabū vislielāko negāciju gūzmu uz savas galvas," saka aktieris. Atsevišķi mediji šonedēļ ziņo, ka, iespējams, savulaik Džilindžera izauklētā aktrise Rēzija Kalniņa varētu gribēt ieņemt viņa vietu, taču arī pati Kalniņa šīs spekulācijas noliegusi, sakot, ka viņai nav šādu ambīciju teātrī.

Dailes teātra direktors jūtas vainīgs, ka neko nedarīja jau agrāk

Režisors Dž. Dž. Džilindžers pirms pārdesmit desmit gadiem un nesen

Teātra vadītājs Andris Vītols "Panorāmai" atzīst - daļa vaina par notikušo jāuzņemas viņam, vajadzējis reaģēt savlaicīgāk. Mākslinieks šobrīd bauda brīvdienas Indijā, tāpēc Vītols ar Džilindžeru telefoniski vienojušies, ka režisors no darba aizies. Vītols Džilindžeru vērtē kā labu mākslinieku, kurš iet savu noteiktu ceļu un ir ļoti pārliecināts par šo ceļu, taču Džilindžera ceļš vairs neesot Vītola ceļš. "Mums ir jāmainās teātrī," aktieru kolektīvam piekrīt direktors. Vītols teic, ka pēc sarunas režisors licis noprast, ka neredz iespējas tālākai sadarbībai, ja reiz aktieri izteikuši viņam neuzticību. 

Savukārt teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska atzīmē, ka pati krīze kā tāda teātrī nebūtu nekas liels vai neparasts. Lielākā problēma esot tur, ka pats Džilindžers neatzīst, ka ir izsīcis. Verhoustinska norāda, ka savulaik Džilindžera izrādes bijušas spilgtas ar fantāzijas uzplaiksnījumiem un radošumu, taču tas laiks ir pagājis, bet vietā nekas cits īsti nav nācis. Vairāk par krīzi Dailes teātrī skaties Andas Bošas sagatavotajā sižetā: