foto: LETA
Ēdinātājs "Baltic Restaurants Latvia" nomainījis augļu un dārzeņu piegādātāju
Sabiedrība
2019. gada 17. septembris, 14:44

Ēdinātājs "Baltic Restaurants Latvia" nomainījis augļu un dārzeņu piegādātāju

Jauns.lv / LETA

Ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs SIA "Baltic Restaurants Latvia" kopš otrdienas, 17.septembra, ir nomainījis visu augļu un dārzeņu piegādātāju, informē uzņēmumā.

"Baltic Restaurants Latvia" pārstāvji informēja, ka uzreiz pēc pirmajiem signāliem par arbūzu kā iespējamo riska produktu, visās "Baltic Restaurants Latvia" ēdināšanas iestādēs arbūzs tika izņemts no ēdienkartes. Kompānija nekavējoties nomainīja piegādātāju arī citiem riska produktiem. Kopš šodienas ir nomainīts piegādātājs visiem augļiem un dārzeņiem.

"Mēs pastiprināti pārbaudām izejvielu piegādātājus un sniedzam informāciju Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) tālāku pārbaužu veikšanai. Esam saglabājuši riska produktus un lūguši PVD pārstāvjus šos paņemt analīžu veikšanai," norādīja uzņēmumā.

Kompānijā arī atzīmēja, ka kopš piektdienas, 13.septembra, kad publiskajā telpā izskanēja informācija par smagiem bērnu saindēšanās gadījumiem vairākos Siguldas bērnudārzos, "Baltic Restaurants Latvia" nav jaunas informācija notikušā kontekstā.

"Baltic Restaurants Latvia" pārstāvji atgādināja, ka piektdien, 13.septembrī un atkārtoti pirmdien, 16.septembrī PVD veica pārbaudes uzņēmuma Siguldas izglītības iestāžu virtuvēs. "Saskaņā ar PVD pārbaudes aktiem mūsu darbība atbilst pārtikas apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, taču atsevišķos posmos ir konstatētas neatbilstības, kas jānovērš PVD norādītajos termiņos. Mūsu virtuves turpina darbu bez pārtraukuma, veicot papildus dezinfekcijas un citus drošības pasākumus," skaidroja uzņēmumā. 

"Baltic Restaurants Latvia" arī atgādināja, ka svētdien, 15.septembrī uzņēmums nosūtījis vēstuli PVD ar lūgumu veikt "Baltic Restaurants Latvia" ēdināšanas vietu pārbaudes arī ārpus Siguldas, vietās, kur ēdienkartē ir bijuši riska produkti. Tāpat kompānija turpina ievērot PVD un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norādījumus darbībai šādā krīzes situācijā, regulāri sazinoties ar tiem.

Jau ziņots, ka PVD otrdien, 17.septembrī konstatējis, ka Siguldas pirmskolas izglītības iestādē "Tornīši", kurā audzēkņiem konstatēta akūta zarnu infekcija, ēdināšana līdz šim notikusi nelegāli. Tā nebija reģistrēta PVD, tātad līdz šim ēdināšana tur notikusi nelegāli un ne reizi nav pārbaudīta. Turpinot Siguldas izglītības iestāžu pārbaudes, PVD konstatējis vēl divas dienestā nereģistrētas izglītības iestādes - "Pumpurdārzs" un skola "Baltais flīģelis".

Tāpat konstatēts, ka starp izglītības iestādēm tiek nodrošināta nelegāla pārtikas pārvadāšana, ko veic SIA "Point to Point".

Visos gadījumos, kad konstatēta nereģistrēta darbība pārtikas apritē, ir sāktas lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā.

Izmeklējot zarnu infekcijas izplatības cēloni Siguldā, PVD nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību.

Veicot pārbaudi kompānijas ražošanas telpās, PVD konstatējis higiēnas prasību pārkāpumus, pārkāpumus, kas saistīti ar produktu izsekojamību, kā arī neatbilstošu uzglabāšanas temperatūru fasētiem dārzeņiem. Nepieciešamo +6 grādu vietā tie uzglabāti +13 grādu temperatūrā.

Tāpat vēstīts, ka ārstniecības iestādēs ar zarnu infekcijai raksturīgiem simptomiem līdz šim vērsušies 24 siguldieši, no kuriem septiņiem apstiprināta diagnoze par verotoksīnu producējošo Escherichiacoli infekciju.

Smaga STEC infekcijas komplikācija - hemolītiski urēmiskais sindroms - konstatēts četriem bērniem, un STEC infekcija līdz šim laboratoriski apstiprināta trim saslimušajiem bērniem. Diviem saslimušajiem bērniem STEC infekcija nav apstiprinājusies. Pārējiem slimniekiem laboratoriskās izmeklēšanas rezultāti vēl nav saņemti.

Zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia".

PVD apsver iespēju veikt pārbaudes arī citos objektos, kuros ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA "Baltic Restaurants Latvia".