foto: LETA
Infekcijas skarto Siguldas bērnudārzu ēdinātājs komentē notikušo, uzsverot, ka ievēro visas sanitārās prasības
Tukša zupas bļoda.
Sabiedrība
2019. gada 13. septembris, 14:13

Infekcijas skarto Siguldas bērnudārzu ēdinātājs komentē notikušo, uzsverot, ka ievēro visas sanitārās prasības

Jauns.lv / LETA

Ēdiens Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs tiek gatavots, ievērojot tehnoloģiskos procesus un sanitārās prasības, pauda ēdināšanas uzņēmuma SIA "Baltic Restaurants Latvia", kas apkalpo trīs infekcijas skartos Siguldas bērnudārzus, valdes locekle Anita Gleizde.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ēdinātājs apstiprināja, ka pašlaik vairāku Siguldas pirmsskolas mācību iestāžu ēdināšanas blokos notiek Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudes. Pārbaudes sāktas nekavējoties pēc tam, ka pieci iestāžu audzēkņi ir nonākuši ārstu aprūpē un hospitalizēti.

"Mēs izsakām nožēlu par notikušo un no sirds jūtam līdzi saslimušo bērnu vecākiem. Mēs šobrīd aktīvi sadarbojamies ar PVD, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologiem, pirmsskolas iestāžu vadītājiem, ģimenes ārstiem un citiem dienestiem, lai pēc iespējas ātri noskaidrotu situācijas iemeslus," komentēja Gleizde.

"Baltic Restaurants Latvia" nodrošina ēdināšanu Siguldas pirmsskolas mācību iestādēs, un ēdiens tiek gatavots vairākos ēdināšanas blokos, nodrošinot arī ēdiena piegādi tajās pirmsskolas mācību iestādēs, kur virtuves ēdiena sagatavošanai uz vietas nav.

Uzņēmumā uzsvēra, ka ēdiens tiek gatavots, ievērojot tehnoloģiskos procesus un sanitārās prasības, atbilstoši spēkā esošajām Latvijas likumdošanas pārtikas aprites normām un uzņēmuma iekšējām kārtības un sanitāro normu prasībām.

"Tiklīdz "Baltic Restaurants Latvia" rīcībā būs jauna informācija, mēs par to nekavējoties ziņosim. Šobrīd PVD pārbauda SPKC epidemiologu aizdomas par to, ka saslimšanu varētu būt izraisījuši augusta pēdējā un septembra pirmajā dienā iegādāti arbūzi - tiek skaidroti arbūzu piegādātāji, izcelsme un partijas apjoms. Šobrīd mēs aktīvi strādājam situācijas skaidrošanā," uzsvēra Gleizde.

Jau vēstīts, ka pēc smagas saindēšanās bērnudārzos Siguldā hospitalizēti pieci bērni.

Siguldas novada pašvaldība norāda, ka ir saņēmusi informāciju, ka septembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) ievesti pieci bērni no Siguldas novada ar urēmisko sindromu, kam raksturīga caureja un krampjveida sāpes vēderā, var būt vemšana un paaugstināta temperatūra. 

Saistībā ar minēto trijos bērnudārzos - "Pīlādzītis", "Saulīte" un "Ieviņa" - PVD un SKPC veic pārbaudes, lai noteiktu infekciju slimības iespējamo avotu, kā arī veiks nepieciešamās darbības tās ierobežošanai. 

Aģentūra LETA sazinājās ar visu trīs pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājām, kuras apstiprināja, ka patlaban bērnudārzos strādā PVD un SPKC speciālisti, tādēļ pagaidām nav iespējams sniegt plašākus komentārus.

Siguldas novada pašvaldības speciālisti skaidroja, ka jauni saslimšanas gadījumi nav novēroti, tomēr aicina vecākus ievērot bērnu personīgo higiēnu, vērot viņu veselības stāvokli un nekavējoties meklēt ārsta palīdzību, ja parādījušies minētie simptomi.

Savukārt SPKC informēja, ka sadarbība notiek arī ar ģimenes ārstiem, kuri palīdz monitorēt situāciju un vērst uzmanību arī uz citiem gadījumiem, kad kādam no pacientiem konstatēta caureja vai caureja ar asiņošanu. Centrs aicina arī iedzīvotājus sniegt ģimenes ārstiem informāciju, ja pēdējās dienās novēroti tamlīdzīgi simptomi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Par pieciem hospitalizētajiem bērniem SPKC informāciju saņēmis ceturtdien. SPKC pārstāve Ilze Arāja aģentūrai LETA skaidroja, ka galvenie simptomi cietušajiem ir stipra caureja, nieru mazspēja, kā arī zarnu trakta asiņošana. 

BKUS Komunikācijas daļas vadītāja Vita Šteina aģentūrai LETA apstiprināja, ka slimnīcā ievietoti pieci bērni no Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm. Trīs bērnu stāvoklis ir smags, divu - apmierinošs. Četri no šiem bērniem patlaban atrodas intensīvās terapijas nodaļā, bet viens ārstējas stacionārā.

Kā skaidroja PVD, saslimšanu izraisījis mikroorganisms "E.Coli", ar kuru cilvēks var inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nemazgātus augļus un dārzeņus, gan arī neievērojot higiēnas prasības, tāpēc PVD veic plašas pārbaudes bērnudārzu ēdināšanas uzņēmumos. 

Tāpat PVD pārbauda SPKC epidemiologu aizdomas par to, ka saslimšanu varētu būt izraisījuši augusta pēdējā un septembra pirmajā dienā iegādāti arbūzi - tiek skaidroti arbūzu piegādātāji, izcelsme un partijas apjoms.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Baltic Restaurants", kas strādā ar preču zīmi "Daily", apgrozījums pērn bijis 19,089 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 306 475 eiro.