foto: LETA
FOTO: Aglonā ieradušies nedaudz vairāk par 1000 svētceļnieku
Svētceļnieku grupa ierodas Aglonas bazilikā, lai piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos.
Sabiedrība
2019. gada 14. augusts, 13:10

FOTO: Aglonā ieradušies nedaudz vairāk par 1000 svētceļnieku

Jauns.lv / LETA

Līdz šim Aglonā ieradušies nedaudz vairāk par 1000 svētceļnieku vismaz 30 grupās, informē Latvijas Romas katoļu baznīcas informācijas centra vadītāja Velta Skolmeistere.

Svētceļnieki ieradušies Aglonā 2019. gadā

No vakardienas Aglonā sāka ienākt svētceļnieku grupas, lai piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos. Triju dienu laikā bazilikā un sakrālajā laukumā ...

gallery icon
37

Aglonas novada domes priekšsēdētājs Juris Butēvics (Grāveru pagasta saraksts) stāstīja, ka pašvaldībai jau ir pieredze gan Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku, gan pāvesta vizītes organizēšanā.

"Šogad pašvaldībā nerīkojām īpašu sanāksmi svētku organizēšanai, jo visi atbildīgie dienesti un cilvēki zina, kas viņiem jādara un to arī katrs savā postenī dara," teica Butēvics.

Patlaban ir skaists laiks un Aglonā ierodas svētceļnieki, bet lielākais cilvēku skaits sāks ierasties vakarā uz Tautas Krustaceļu. Butēvics prognozēja, ka šogad Aglonā ieradīsies tikpat cilvēku, kā pērn vai arī nedaudz mazāk, jo iedzīvotāju izceļošana no Latvijas joprojām turpinās.

No vakardienas Aglonā sāka ienākt svētceļnieku grupas, lai piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos. Triju dienu laikā bazilikā un sakrālajā laukumā varēs piedalīties gan dievkalpojumos, kopīgi lūgties, kā arī iepazīt dažādas Baznīcas kopienas, medijus, izdevniecības, mācību iestādes, sacīja baznīcā.

Jau šovakar, plkst.18,  bazilikas sakrālajā laukumā sāksies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku svinības. Notiks konkursa "Dziedu Dievmātei" laureātu dziedājumi, kam sekos vesperes un Svētā Mise ar Iestiprināšanas sakramenta dalīšanu un euharistisko procesiju. 

Dievkalpojumu vadīs Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Plkst.22 notiks tradicionālais Tautas Krustaceļš, kuru vadīs Bulis un Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis.
Ceturtdien, 15.augustā, svētku Svētā Mise tiks svinēta plkst.12 pie pāvesta altāra. To vadīs Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Pirmais dievkalpojums tiks svinēts latgaliešu valodā.

Svētku laikā sakrālajā laukumā bazilikas labajā pusē tiks uzstādītas dažādu kopienu, kristīgo izdevniecību, mediju un izglītības iestāžu teltis. Tajās būs iespējams iegādāties kristīgo literatūru, preses izdevumus, iepazīt dažādas kristīgās kopienas, kas kalpo Latvijā, iesaistīties to piedāvātajās aktivitātēs, kā arī uzzināt par mācību un studiju iespējām kristīgās skolās un augstskolās, stāstīja baznīcā.

Svētku laikā Aglonā būs arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta telts, pirmās palīdzības punkti un dienesta brigāžu mašīnas, kur būs iespēja saņemt pirmo medicīnisko palīdzību, ja tāda būs nepieciešama. Pirmās palīdzības punktus varēs atpazīt pēc balta balona ar sarkanu krustu, bet telts būs dzeltenā krāsā. Mediķi aicina ticīgos rūpēties par savu veselību, īpaši tiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas, viņi iesaka neaizmirst paņemt līdzi medikamentus. Ja ir saslimšanas, kuru paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, kabatā jānēsā zīmīte, kurā norādīts vārds, uzvārds, saslimšana, kā arī piederīgā tālruņa numurs. Kritiskā situācijā šī informācija mediķiem atvieglo palīdzības sniegšanu.

Mediķi iesaka arī padomāt par laikapstākļiem atbilstošu apģērbu, neņemt līdzi produktus, kas ātri bojājas, ievērot drošības pasākumus, dodoties peldēties, kā arī dedzinot sveces. “Vienlaikus mediķi aicina svētceļniekus, kā arī Aglonas svētku dalībniekus vienam otru pieskatīt. Tāpat svarīgi uzlādēt mobilo telefonu, lai nepieciešamības gadījumā varētu lūgt palīdzību, ja gadās nomaldīties vai ir palicis slikti ar veselību," teikts dienesta izplatītajā paziņojumā.

Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki Aglonā, kā ierasts, tiks atzīmēti 15.augustā.