foto: Publicitātes foto
Klaunāde Daugavpilī, Rīgas leģendas un Lelles Preiļos: ko darīt 17. un 18. augustā?
Klāt augustā otrā puse, un tas nozīmē arī Rīgas svētku laiku, kas šogad veltīti galvaspilsētas leģendām un teikām.
Kultūra
2019. gada 17. augusts, 07:51

Klaunāde Daugavpilī, Rīgas leģendas un Lelles Preiļos: ko darīt 17. un 18. augustā?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šoreiz brīvdienās ir vērts palikt arī galvaspilsētas mūros, laukumos un parkos, jo notiks ikgadējie Rīgas svētki. Savukārt, ja vēlaties kādus ne tik ļaužu pārpildītus Pilsētu svētkus, jādodas uz Kārsavu, Viļāniem, Preiļiem vai Mori. Interesanti būs arī Daugavpilī, kur notiks Starptautiskais ielu teātra un klaunādes festivāls.

Aizraujošs būs ceļojums pie brāļiem lietuviešiem – tepat pārdesmit kilometru aiz robežstaba, kur Palangā un Klaipēdā Klaipēdas muzikālais teātris rīko Starptautisko operas un simfoniskās mūzikas festivālu „ Muzikālais augusts pie jūras’, kurā šajā nedēļas nogalē izrādīs lietuviešu baleta klasiku – “Egle – zalkšu karaliene”. Ja vēlaties braļukas satikt mūsu pašu zemē, jādodas uz Āgenskalna vai Liepājas tirgus plačiem. Savukārt Limbažos notiks alternatīvās mūzikas festivāls “Limbizkvīts”, bet Rēzeknē Baltijas valstu īsfilmu kinofestivāls “Open Place”.

Ceļojot uz kādu no kultūras notikumiem ir vērts “atvilkt elpu” arī kādā izstāžu telpā. Gaidot vilcienu, varat pastaigāt pa Rīgas centrālās stacijas laukumu, kur skatāma izstāde “Dzīve ir ceļš”, dodoties pēc zinībām uz Zinātņu akadēmiju, aplūkot Edas Dites Brūveres Laika garumu, bet, klīstot pa Pārdagavu, varat ielūkoties kultūras centrā “Iļģuciems” un pārliecināties, ka kvilts nav tikai svešvārds, bet arī kaut kas neizsakāmi skaists. Savukārt Dobeles muzejā atklāta Mārča Stumbra darbi izstāde, bet Cēsu Izstāžu namā skatāmas Birutas Delles gleznas un Elīnas Titānes keramika. Un vēl:

foto: Publicitātes foto
Svētdien, 18. augustā, pulksten 17.00 VEF kultūras pilī ar teatrāli muzikālo uzvedumo „Kabarē de Rīga” savu viesizrāžu turneju Latvijā noslēgs Sidnejas Latviešu teātris (bezmaksas ielūgumi - VEF Kultūras pils kasēs).

Sestdien, 17. augustā, Rīgā: “Salātlapiņa”, “Riki Tiki Tavi” un “Kas notiek Dižmežā?” Leļļu teātrī; “Trīs musketieri” Nacionālajā operā; “Armastus” teātrī “Dirty Deal Teatro”; Valmieras teātra “Meža meitas” Stūra mājā; koncerts “Ave... Ērģeles un Balss” Rīgas domā; izstāde “Gladiolas” Dabas muzejā.

Ārpus Rīgas: metafiziskās Ezera skaņas Vestienas Kāla ezerā; Klusuma festivāls Liepājā;  Dižmāras gadatirgus Talsos; svētki Gaujienas muižā; Medus un ķiploku svētki Daugavpils Andreja Pumpura skvērā; Lielvircavas (Jelgavas novada Platones pagastā) muižas svētki; piedzīvojumu un auto orientēšanās sacensības sievietēm “Prieka tūre” Balvos un apkārtnē;  velobrauciens “Lubāns – Lubāna”; Starptautisks folkloras festivāls “Atklāj Sēlijas mantojumu” Aknīstē; koncerts “Ziedulejas ritmi” Alsungā; atpūtas pasākums “ma-DARA” Ziemupes jūrmalā Pāvilostas novadā; Pārtikas amatnieku festivāls Jelgavas novada Jaunsvirlaukā; flautas, čella un klavieru trio koncerts “Ziedonis. Trioletas. Mūzika” Kuldīgas Mākslas namā; par pasaulē dedzīgāko ģitāristu dēvētā Miloša Karadagliča koncerts Dzintaru koncertzālē; pasākums “Reiz vakarā muižas pagalmā...” Šlokenbegas muižā Smārdes pagastā pie Tukuma; izrāde “Čikāgas piecīši. Leģendu atgriešanās” Kandavā.

Svētdien, 18. augustā, Rīgā: VEF kultūras pilī ar teatrāli muzikālo uzvedumu “Kabarē de Rīga” viesizrāžu turneju Latvijā noslēgs Sidnejas Latviešu teātris; “Sniegbaltīte un septiņi rūķīši” un “Trīs sivēntiņi un vilks” Leļļu teātrī; izstāde “Gladiolas” Dabas muzejā.

Ārpus Rīgas: Jūrmalas Krāsu skrējiens; Skaņu performance “Meklētājs” Abavas pagasta “Vijolītēs”; velobrauciens pa Burtnieku novadu; Abgunstes muižas svētki Jelgavas novada Zaļeniekos; vācu dziedātājas Benjaminas Aplas solokoncerts un Krievijas Nacionālais orķestris Dzintaru koncertzālē; latviešu mūziklu un rokoperu skaistākās dziesmas programmā “Mīlestība” Krustpils brīvdabas estrādē; komēdija “Mēs un mūsu sieva” Gaujienas kultūras namā; greizsirdības komēdija “Pildspalva" Bēnes estrādē Auces novadā.

Nākamā lapa: 1. Rīgas Leģendu svētki