foto: LETA
Par godu Svētā Jēkaba dienai atklās Latvijā pirmo oficiālo Santjago ceļa simbolu
Jēkaba baznīcas tornis.
Kultūra
2019. gada 25. jūlijs, 12:29

Par godu Svētā Jēkaba dienai atklās Latvijā pirmo oficiālo Santjago ceļa simbolu

LETA

Latvijas Svētā Jēkaba ceļa asociācija par godu Svētā Jēkaba dienai 25.jūlijā, organizē svinīgu pasākumu pie Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrāles, kur tiks atklāts Latvijā pirmais oficiālais Santjago ceļa simbols un pasniegta pirmā Latvijas svētceļnieku pase latvietim, kurš nogājis Santjago ceļu, sacīja Latvijas Svētā Jēkaba ceļa asociācijas koordinatore Dina Preisa.

Pie katedrāles sliekšņa notiks Latvijā pirmās Santjago oficiālās ceļa zīmes atklāšana - bruģī iestrādāts bronzas gliemežvāks, kā arī Latvijā pirmās svētceļnieku pases dāvāšana Bruno Skaram.

Programmā paredzētas Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes palīgbīskapa Andra Kravaļa, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītāja Krista Kalniņa un Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Oļega Burova (GKR) uzrunas, kā arī neliels svētbrīdis, pastāstīja Preisa.

25.jūlija dienas pirmajā pusē kopā ar Polijas un Lietuvas Santjago ceļa izveidotājiem notiks kopējs pārgājiens, kur tiks sasniegts simbolisks pusceļš - galvaspilsēta un Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrāle - kā nozīmīgs pieturas punkts svētceļniekiem.

Vakara turpinājumā dalībnieki dalīsies pieredzes stāstos par Santjago ceļā piedzīvoto, būs iespēja iepazīties ar Lietuvas, Polijas un Latvijas Santjago ceļa veidotājiem, kā arī uzzināt vairāk par Svētā Jēkaba ceļa asociācijas paveikto darbu Latvijā.

Aicināts piedalīties ir ikviens interesents un pasākuma sākums būs 25.jūlijā plkst.17 pie Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles.

Svētā Jēkaba ceļa asociācija ir organizācija, kas, ievērojot Eiropas Svētā Jēkaba ceļa federācijas izvirzītos mērķus un nosacījumus, veido Santjago ceļu Latvijā.

Latvijas posms iekļausies Eiropas Santjago ceļu tīklā un plānots, ka ceļš būs aptuveni 300 kilometru garš. Tas sāksies Valgā, cauri Vidzemei virzīsies uz Rīgu, tālāk caur Zemgali turpināsies līdz Žagarei, kur savienosies ar Lietuvas Santjago ceļu. Tādējādi jebkurš Latvijas iedzīvotājs varēs doties svētceļojumā uz aptuveni 3500 kilometru attālo Santjago de Kompostela katedrāli Spānijā.

Santjago ceļš ir senākais kultūrvēsturiskais ceļš Eiropā, kas 1993.gadā iekļauts "UNESCO" Pasaules kultūras mantojuma objektu sarakstā. Tradicionāli tas mērojams ar kājām, velosipēdu vai zirga mugurā. Patlaban Latvijas Svētā Jēkaba ceļa asociācijas brīvprātīgie ir veikuši vairākus Santjago ceļa izpētes gājienus, iesaistot tajos vietējos iedzīvotājus un citus interesentus.