foto: LETA
Etiķetes eksperte komentē gaidāmo Levita inaugurāciju, kurp viesi ielūgti bez dzīvesbiedriem
Jaunievēlētais Valsts prezidents Egils Levits jau paguvis solīt, ka savas prezidentūras laikā iztiks bez visādām kaprīzēm.
Sabiedrība
2019. gada 2. jūlijs, 05:50

Etiķetes eksperte komentē gaidāmo Levita inaugurāciju, kurp viesi ielūgti bez dzīvesbiedriem

Jauns.lv

Valsts prezidenta inaugurācijas rīkotāju lēmumu izsūtīt ielūgumus vienām personām nu komentējusi arī jaunievēlētā prezidenta Egila Levita padomniece Aiva Rozenberga un etiķetes un protokola speciāliste Aija Strautmane.

Gatavojoties 8. jūlijā gaidāmajam Valsts prezidenta inaugurācijas sarīkojumam, kurā ceremoniāli amatu ieņems Egils Levits, prezidenta kanceleja Latvijas augstākajai sabiedrībai izsūtīja ielūgumus. Tādu saņēma arī komponists Zigmars Liepiņš, taču savu klātbūtni ir skaļi un publiski atteicis. Iemesls šādai mākslinieka rīcībai gan nav personiska nepatika pret Levitu, bet gan sašutums par to, ka ielūgums uz elitāro pasākumu domāts tikai vienai personai, kas nozīmē, ka Liepiņa kundze – pazīstamā dziedātāja Mirdza Zīvere – uz šo pasākumu doties nevarēs.

Zināms, ka pasākums sāksies 18.00 vakarā. Kungiem jāierodas smokingā vai tumšā uzvalkā, savukārt dāmām jātērpjas īsajā vai garajā vakartērpā, svinīgās kleitās vai kostīmos. Arī tautastērps būšot notikumam piemērota izvēle.

Liepiņš arī oficiāli atteicis ierasties

Šādi par saņemto ielūgumu komponists rakstīja portālā “Facebook”: “Pagājušajā nedēļā saņēmu uzaicinājumu uz sarīkojumu par godu Egila Levita inaugurācijai. Liels bija man izbrīns, ka tas sūtīts vienai personai – man! Un tā nav bijis nekad. Neesmu protokola speciālists, nepārzinu etiķetes smalkumus, bet to, ka tas ir nepieklājīgi, to zinu gan. Piezvanīju uz prezidenta kanceleju un jautāju, kāpēc tā. Atbildēja – lai varētu uzaicināt vairāk viesu! Nodomāju, ka varēja tad aicināt visu tautu uz Daugavmalu. Tas jau būtu tautas prezidenta cienīgi. Tā nu atteicu. Vēlāk izrādījās, ka vairāki mani paziņas saņēmuši tādus pašus ielūgumus vienai personai.”

Turpinājumā cienītais mākslinieks piebilst, ka Vējonis savu prezidentūru uzsāka ar pēcāk tautā slaveno frāzi: “Vispirms jāierauj!”, savukārt Levits uzsāks ar “vecpuišu un vecmeitu ballīti”, kā arī retoriski vaicā, cik tad vīri nodos savas sievas, ierodoties vieni, un kā rīkosies dāmas, kuras arīdzan saņēmušas ielūgumus tikai sev. Telefonsarunā ar portālu Jauns.lv Zigmars Liepiņš apstiprināja, ka savu ierašanos atteicis arī oficiāli. “Negribu saukt vārdus un uzvārdus, bet no tiem cilvēkiem, kuri man zināmi, netrūkst tādu, kuri arī neies,” piebilda komponists.

Prezidenti drīkstēs nākt ar sievām

Jauns.lv sazinājās ar jaunievēlētā prezidenta padomnieci Aivu Rozenbergu, lai uzzinātu, kādēļ šoreiz izlemts norādīt, ka cienījamo viesu otrās pusītes var palikt mājās, kā arī izdibinātu citu informāciju par gaidāmo inaugurāciju. “Personas ir ielūgtas pēc valsts un sabiedrības labā paveiktā darba un sasniegumiem. Ielūgumi vienām personām izsūtīti visiem un izņēmuma gadījumi var būt vien tad, kad atsevišķus ielūgumus saņēmis gan kungs, gan kundze. Kā izņēmums ir arī pats Levita kungs un eksprezidenti, kuri pasākumā piedalīsies kopā ar kundzēm,” informēja Rozenberga, kura pamatoja šādus izņēmumus, piebilstot, ka prezidentu sievām prezidentūras laikā tradicionāli arī ir būtiska un svarīga loma valsts un sabiedrības dzīvē. “Prezidents gan gribētu aicināt vairāk viesus, diemžēl visus ielūgt nevarēs. Levita kungs ir apņēmies četru gadu laikā tikties ar visiem nozīmīgajiem partneriem,” pauda prezidenta padomniece.

Ielūgti ap 800 viesi

Kopumā uz pasākumu Latvijas nacionālās bibliotēkas (LNB) telpās esot uzaicināti 800 viesi – Levita pazīstamie un kolēģi. Atteikumu šobrīd esot maz, taču precīzu skaitli Rozenberga nenosauca, piebilstot, ka laiks savas klātbūtnes apstiprināšanai vai atteikšanai vēl ir. Prezidenta padomniece solīja, ka ar uzaicināto viesu sarakstu mediji varēšot iepazīties, taču vēl ne tuvākajās dienās. Rozenberga arī izteicās, ka LNB esot latviešu tautas zināšanu citadele un kā inaugurācijas vieta neesot izraudzīta nejauši.

Kā noskaidroja portāls Jauns.lv, ceremonijas sākumā ir paredzēta jaunievēlētā prezidenta uzruna. Pēcāk sekos simbolisks Egila Levita dāvinājums bibliotēkai – tā būšot kāda grāmata, taču nekas vairāk pagaidām netiek atklāts. Rozenberga vien piebilda, ka Levitam esot apjomīga personīgā bibliotēka un viņa izvēle būšot interesanta.

Pēcāk pasākuma gaitā ieplānoti “muzikāli pārsteigumi” no visiem Latvijas reģioniem, savukārt nobeigumā inaugurācijas viesiem būšot iespēja sasveicināties ar pašu prezidentu. Uz jautājumu, vai šķietami ļoti oficiālajā pasākumā būs arī šampanietis, Rozenberga atbildēja, ka atnākušajiem tiks piedāvāti dažādi atspirdzinājumi, taču neko vairāk par ēdieniem un dzērieniem prezidenta padomniece komentēt nevēlējās.

Ko saka etiķetes un protokola speciāliste?

foto: Rojs Maizītis
Aija Strautmane arī atklāj, ka viņai pašai iepriekš ir gadījies atteikt ielūgumam apmeklēt pasākumu līdzīgu iemeslu dēļ.

Kā novērojusi etiķetes un protokola speciāliste, bijusī diplomāte Aija Strautmane, teju katrs jaunais prezidents izceļas ar kādu lietu, kuru dara citādi. Viņasprāt, vajadzētu tomēr pieturēties pie konkrētiem noteikumiem. “Jāatceras, ka katrai valstij ir savs protokols. Eiropas Savienības valstīm tas lielākoties atšķiras vien niansēs. Latvijā šādos gadījumos ja ielūgtais viesis ir precēts, tad līdzi ņem otru pusi. Tā tas vienkārši ir,” Levita inaugurāciju komentē speciāliste. Uz jautājumu, kā pati rīkotos, ja nonāktu situācijā, kādā nostādīts Zigmars Liepiņš un citi, Strautmane atbild: “Grūti pateikt. Ņemot vērā to, ka pārzinu protokolu, droši vien neietu. Ir bijuši gadījumi, kuros esmu atteikusi līdzīgu iemeslu dēļ".

Egilu Levitu Valsts prezidenta amatā Saeima ievēlēja 29. maijā. Viņam par labu nobalsoja 61 deputāts. Pirms tam Levits ieņēma tiesneša amatu Eiropas Savienības Tiesā. Kā zināms, jaunievēlētais prezidents par Valsts prezidenta kancelejas vadītāju ir izvēlējies vēstnieku Andri Teikmani, kurš ir piekritis ieņemt šo amatu no 8. jūlija, kad nokārtos saistības par vēstnieka pienākumu pildīšanu. Savukārt par Levita ārlietu padomnieci uzrunāta vēstniece Solveiga Silkalna. Arī viņa piekritusi pildīt šos pienākumus no 8. jūlija.