foto: LETA
Čakša pamato savu nostāju, vēlēšanu urnā iemetot sabojātu biļetenu
Deputāte Anda Čakša.
Politika
2019. gada 29. maijs, 15:18

Čakša pamato savu nostāju, vēlēšanu urnā iemetot sabojātu biļetenu

Jauns.lv / LETA

Bijusī veselības ministre, Saeimas deputāte Anda Čakša (ZZS), kuras vēlēšanu zīme Valsts prezidenta vēlēšanās tika atzīta par nederīgu, neesot vēlējusies atbalstīt nevienu no izvirzītajiem kandidātiem, īpaši Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) izvirzīto.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Čakša sākumā norādīja, ka viņas lēmumu esot grūti paskaidrot, bet tas būtībā saistīts ar to, ka viņa nevarēja atbalstīt ZZS izvirzīto kandidātu. Politiķe savu balsojumu sauca par "starppozīcijas paušanu".

Uz jautājumu, vai ar balsojumu Čakša parādīja arī to, ka neatbalsta nupat Valsts prezidenta amatā ievēlēto Egilu Levitu, viņa norādīja, ka Levitu atbalstījusi vairāk nekā pārējos divus kandidātus. Vienlaikus Čakša sacīja, ka šoreiz neredzēja "pilna apjoma savu kandidātu, kuru varētu atbalstīt par 100%".

foto: Latvijas Republikas Saeima
foto: Latvijas Republikas Saeima
foto: Latvijas Republikas Saeima
foto: Latvijas Republikas Saeima

Jau ziņots, ka balsojumā par Valsts prezidentu nederīgas bija Čakšas un parlamentārieša, bijušā premjera Māra Kučinska (ZZS) vēlēšanu zīmes.

FOTO: kā ievēlēja jauno Latvijas prezidentu

Saeima vēlē Valsts prezidentu. Uz amatu pretendēja Egils Levits, Juris Jansons un Didzis Šmits.

gallery icon
60

Par līdzšinējo Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Levitu nobalsoja 61 deputāts, kas pārstāvēja koalīcijas partijas, savukārt pret balsoja 32 opozīcijas deputāti.

Par Juri Jansonu nobalsoja astoņi parlamentārieši no ZZS, bet pret bija 85 deputāti.

Savukārt Didža Šmita (KPV LV) kandidatūru atbalstīja 24 deputāti - "Saskaņas" parlamentārieši, Aldis Gobzems un iekšējie "KPV LV" opozicionāri - Linda Liepiņa, Karina Sprūde un pats Šmits. Pret Šmita kandidatūru balsoja 69 parlamentārieši.

Kopumā balsojumā par prezidentu piedalījās 95 parlamentārieši. Pret visiem kandidātiem nebalsoja neviens deputāts.

Kā ziņots, Saeima šodien Valsts prezidenta amatā ievēlēja Levitu, kuru šim amatam virzīja koalīcijas politiķi.

Egils Levits sociālajos tīklos

gallery icon
9

Pēc ievēlēšanas Levits teica runu no Saeimas tribīnes. "Es būšu visas Latvijas prezidents," teica Levits, piebilstot, ka būs visu pilsoņu prezidents, gan to, kas dzīvo Latvijā, gan ārpus tās, gan trūcīgo, gan pārtikušo, gan atstumto, gan par savu dzīvi drošo prezidents.

Kopumā uz šo amatu kandidēja trīs cilvēki - Levits, ZZS prezidenta amatam virzīja tiesībsarga Jansona kandidatūru, bet daži "KPV LV" iekšējās opozīcijas deputāti - parlamentārieti Šmitu.

Pašreizējais prezidents Raimonds Vējonis bija nolēmis atkārtoti uz šo amatu nekandidēt. Viņa pilnvaras beigsies jūlija sākumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās