foto: Aculiecinieka foto
"Olainfarm" iepriekšējā vadība uzņēmuma līdzekļus tērējuši luksusa auto un bruņumašīnas iegādē
Eksperti lēš, ka pašlaik cena šādam lietotam automobilim ar labu bruņojuma pakāpi tirgū varētu būt vidēji no 60 000 līdz 90 000 eiro, bet salīdzinoši jauns šāds spēkrats varētu maksāt jau virs 350 000 eiro.
Sabiedrība
2019. gada 20. maijs, 06:20

"Olainfarm" iepriekšējā vadība uzņēmuma līdzekļus tērējuši luksusa auto un bruņumašīnas iegādē

Žurnāls "Kas Jauns"

2017. gada nogalē pēkšņi aizsaulē devās uzņēmējs Valērijs Maligins, atstājot saviem tuviniekiem daudzmiljonu mantojumu. Šobrīd Maligina mantinieces nonākušas divās karojošās nometnēs, lai gan sākotnēji šķita, ka Latvijas jaunāko laiku lielākais mantojums starp Maligina meitām tiks sadalīts salīdzinoši klusi un mierīgi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienīgā dumpiniece savulaik bija Valērija atraitne Elīna Maligina. Taču pērn septembrī Irina Maligina pēkšņi nostājās pret māsām Niku Saveļjevu, Annu Emīliju Maliginu un viņas aizgādni Signi Balderi-Sildedzi, jo pārsteidzošā kārtā nokļuva zvērināta advokāta Pāvela Rebenoka, viņa drauga Ingus Balandina un jurista Mārtiņa Krieķa pavadā. Tā nu dāmas ar un bez jurista starpniecības savstarpēji apmainās ar publiskiem pārmetumiem, nespējot panākt mierīgu līdzās pastāvēšu. Mantojuma lielākais strīdus ābols, protams, ir viens no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem AS Olainfarm.

Kas Jauns rīcībā nonākusi informācija, ka pērn decembrī AS Olainfarm iegādājusies kādu 2009. gada izlaiduma Mercedes-Benz S 600 pagarinātās versijas lietotu auto. Pēc sākotnējās informācijas, varētu šķist, ka nopirktā automašīna ir salīdzinoši pieticīga, ņemot vērā uzņēmuma daudzmiljonu apgrozījumu, jo parasta šāda braucamā cena tirgū lēšama ap 15 000 eiro. Tomēr, papētot sīkāk, atklājās, ka nopirktais Mercedes-Benz nav nekāds parasts auto, bet gan ievērojami dārgāka bruņu mašīna ar iespaidīgu aprīkojumu.

foto: Aculiecinieka foto
Eksperti lēš, ka pašlaik cena šādam lietotam automobilim ar labu bruņojuma pakāpi tirgū varētu būt vidēji no 60 000 līdz 90 000 eiro, bet salīdzinoši jauns šāds spēkrats varētu maksāt jau virs 350 000 eiro.

Saskaņā ar auto ražotāja komplektācijas datiem Olainfarm Mercedes-Benz ir aprīkots ar tobrīd augstāko bruņojuma pakāpi, ložu necauršaujamu mašīnas virsbūvi, stikliem un riepām. Tajā ierīkota pat ugunsdzēšanas sistēma, atstājot novārtā tādas auto luksusa lietas kā ledusskapi ar vīna glāzēm, visu sēdekļu regulēšanu ar atmiņas iespējām, ekskluzīvas ādas iekšējo apdari, lielāko iespējamo auto dzinēju un visas pārejās aptuveni 80 papildaprīkojuma pozīcijas. Pēc Kas Jauns iegūtās informācijas no auto ekspertiem, konkrētais Mercedes-Benz esot ar teju visu tajā laikā iespējamo papildu aprīkojumu. Šāds maksimālais auto aprīkojums esot ierasts, ja runa ir par bruņu auto. Tāpat eksperti lēš, ka pašlaik cena šādam lietotam automobilim ar labu bruņojuma pakāpi tirgū varētu būt vidēji no 60 000 līdz 90 000 eiro, bet salīdzinoši jauns šāds spēkrats varētu maksāt jau virs 350 000 eiro.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Olainfarm īpašnieks Valērijs Maligins 2016. gada oktobrī apprecējās ar Elīnu Dzelmi. Pēc nedaudz vairāk kā gada Valērijs aizgāja mūžībā.

Latvijā esot līdz desmit bruņu mašīnu

Latvijā līdz šim nav novērota prakse, ka uzņēmēji pārvietojas ar bruņotiem automobiļiem, un šādu auto skaits varētu pat nesasniegt divciparu skaitli, pauž auto tirgus zinātāji. Mazais bruņoto spēkratu skaits izskaidrojams ar to, ka Latvijas biznesa vidē vairāk ir iesakņojušās Eiropas tradīcijas, neradot draudus personu dzīvībām, nekā tas ir, piemēram, Krievijā, kur ar bruņotiem auto daudz ierastāk pārvietojas uzņēmēji. Zīmīgi, ka Olainfarm iegādātais Mercedes-Benz, kas, pēc CSDD datiem, saņemts no Vācijas, ir ražots tieši Krievijas tirgum, par ko liecina auto izcelsmes apraksts un ko var konstatēt pēc ražošanas datiem. Tas nozīmē, ka, visticamāk, pirms ar šo auto Latvijā sāka vizināties Olainfarm pārstāvji, tas ir sargājis kādu Krievijas pārstāvi.

Kurš no Olainfarm tā tiek sargāts?

Arī publiskie reģistri liecina, ka farmācijas milzis glauno limuzīnu iegādājies laikā, kad uzņēmumu kontrolēja zvērināta advokāta Pāvela Rebenoka un jurista Mārtiņa Krieķa tandēms. Marta beigās, tuvojoties Olainfarm akcionāru sapulcei, Rebenoks publiski paziņoja par viņam izteiktiem it kā dzīvības draudiem, par ko vērsies tiesībsargājošajās iestādēs. Tāpēc loģiski secināms, ka minēto auto lietojis Rebenoks, lai garantētu savu drošību. Tomēr sociālos tīklos pieejamā informācija liecina, ka ar vizināšanos bruņu auto Rebenoka draudu izteikšanas laikā nav lepojies pats Rebenoks, bet gan viņa kompanjons Krieķis, lepni atrādot biezo automašīnas stiklojumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Aculiecienieka foto
Sociālajos tīklos publicētā fotogrāfija liecina, ka ar bruņoto auto braucis jurists Mārtiņš Krieķis.

Tagad auto stāv Olainfarm teritorijā

Kas Jauns sazinājās ar Olainfarm, lai noskaidrotu, kurš no uzņēmuma darbiniekiem tiek tā sargāts, ka ir nepieciešama bruņu mašīna. Uzņēmuma pārstāvis norādīja, ka konkrētais auto ir iegādāts iepriekšējās uzņēmuma pārvaldes vadības laikā, vienlaikus vēršot vērību, ka jaunā uzņēmuma vadība nesaskata nepieciešamību pēc šāda automobiļa izmantošanas, Mercedes-Benz atrodoties uzņēmuma teritorijā un pašlaik tiekot lemts par šā savdabīgā pirkuma turpmāko likteni.

Iegādāti arī jauni luksusa auto

Pēc Maligina nāves bruņu Mercedes-Benz S600 gan nav vienīgais Olainfarm auto pirkums. Pērn uzņēmums nopircis vēl četrus jaunus luksusa auto: vienu Lexus NX, vienu Mercedes-Benz GLE un divus BMW X5. Šo spēkratu iegāde ļauj izteikt versiju, ka tie faktiski sarūpēti Maligina mantinieču vajadzībām un Olainfarm vadības lietošanai, jo Olainfarm ierindas autoparks lielākoties sastāv no Toyota Yaris un Corolla auto markas modeļiem.