foto: LETA
Kolēģi deputāti, visticamāk, izdotu Ati Zakatistovu kriminālvajāšanai
Koalīcijas frakciju vairākums nepieciešamības gadījumā atbalstītu Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai.
Politika
2019. gada 10. aprīlis, 18:25

Kolēģi deputāti, visticamāk, izdotu Ati Zakatistovu kriminālvajāšanai

Jauns.lv / LETA

Ja tiesībsargājošās iestādes vērstos Saeimā ar prasību izdot kriminālvajāšanai deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV), tad vairākums koalīcijas frakciju to atbalstītu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zakatistovs prognozēja, ka "KPV LV" frakcija balsos par viņa izdošanu kriminālvajāšanai, jo nebūtu pareizi Saeimai uzņemties tiesneša lomu. Parlamentārietis vēl domās, kā pats balsos šajā jautājumā. Deputāti Aldis Blumbergs (KPV LV) un Kaspars Ģirģens (KPV LV) norādīja, ka par šo jautājumu tiks lemts, kad tas būs nonācis Saeimas darba kārtībā un būs iespēja iepazīties ar attiecīgajiem materiāliem.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) nostāja deputātu izdošanas kriminālvajāšanai jautājumā ir nemainīga - Saeimai un deputātiem nav jāveic izmeklētāju un tiesas darbs, aģentūrai LETA pauda AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts. Viņš norādīja, ka tiesu vara ir neatkarīga un ka, ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un ģenerālprokuratūra uzskata, ka izmeklēšanas un patiesības noskaidrošanai ir nepieciešams lūgt izdot Saeimas deputātu kriminālvajāšanai, AP atbalstīs šādu lūgumu. Viņš gan norādīja, ka saskaņā ar publiski pieejamo informāciju Ģenerālprokuratūrai vēl ir jālemj par to vai sākt kriminālvajāšanu.

"Jaunās Vienotības" (JV) politiķis Arvils Ašeradens aģentūrai LETA sacīja, ka šis jautājums nav apspriests frakcijā, taču JV vienmēr atbalstījusi šādus tiesībsargājošo iestāžu pieprasījumus.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka partija rīkosies tāpat kā visos līdzīgos gadījumos, kad atbalstījusi izdošanu, lai tiesībsargājošās iestādes varētu veikt savu darbu.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) par šo jautājumu lems tad, kad tas nonāks Saeimas darba kārtībā. JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans aģentūrai LETA teica, ka JKP iepazinusies ar informāciju medijos par šo gadījumu un sagaida, ka būs iespēja iepazīties ar materiāliem, kas būs parlamenta rīcībā, ja tiesībsargājošās iestādes prasīs izdot Zakatistovu.

Paužot personīgo viedokli, Feldmans norādīja, ka šodien aprit 70 dienas kopš Saeima lēmusi izdot kriminālvajāšanai deputātu Juri Jurašu (JKP), bet šajā lieta "nav nekādas kustības". Tikmēr jau atkal sāk runāt, ka, iespējams, jāizdod nākamais koalīcijas deputāts, teica politiķis. Turklāt Juraša un Zakatistova lietai ir viens tas pats prokurors, piebilda Feldmans.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu.

Zakatistovs noliedz vainu saistībā ar iespējamo apsūdzību krāpšanā un vēlas iepazīties ar izveidojušos situāciju, žurnālistiem pauda politiķis.Viņš norādīja, ka nav iesaistīts krāpšanā, paužot, ka ir tikušas sniegtas konsultācijas, bet sīkāk nestāstīja, ko tieši ir konsultējis.

Ģenerālprokuratūra jau nolēmusi Tamužu saukt pie kriminālatbildības par krāpšanu lielā apmērā, savukārt attiecībā uz Zakatistovu izmeklēšana turpinās. Līdz ar to Saeimā vēl nav saņemts tiesībsargājošo iestāžu lūgums izdot viņu kriminālvajāšanai.

Satversme nosaka, ka pret deputātu nevar uzsākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas. Ja tiesībsargājošās iestādes prasa Saeimai izdot kādu deputātu, šo jautājumu vispirms izskata Mandātu komisija, kas arī sagatavo lēmumprojektu, par kuru lemj parlaments.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret kādu deputātu, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Šajā laikā deputāts saņem pusi sava atalgojuma.