foto: LETA
Īvāns, Repše, Birkavs un vēl 73 sabiedrībā zināmi cilvēki prasa Levitu kā nākamo Valsts prezidentu
Par neatkarības atjaunošanu balsojušie deputāti aicina Valsts prezidenta amatā ievēlēt Levitu.
Politika
2019. gada 3. aprīlis, 22:03

Īvāns, Repše, Birkavs un vēl 73 sabiedrībā zināmi cilvēki prasa Levitu kā nākamo Valsts prezidentu

Jauns.lv / LETA

Bijušie Augstākās Padomes deputāti, kuri 1990.gadā balsoja par deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu", aicina 13.Saeimas deputātus Valsts prezidenta amatā ievēlēt Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu, informēja "4.maija Deklarācijas kluba" pārstāvji.

Bijušie Augstākās Padomes deputāti akcentē, ka Levits vairāk nekā 30 gadu garumā sevi apliecinājis kā patiesu Latvijas patriotu, erudītu juristu un zinātnieku.

"Levitam bija ievērojama loma Latvijas neatkarības atjaunošanā. Vēl pirms Atmodas viņš savos darbos argumentēti pamatoja, ka latvieši kā nācija pat pēc ilgajiem okupācijas gadiem nav zaudējuši tiesības uz savu valsti, kuru viņi nodibināja 1918.gadām," norāda "4.maija Deklarācijas kluba" dalībnieki.

Bijušie Augstākās Padomes deputāti vērš uzmanību, ka atmodas laikā, vadoties no Levita koncepcijas, tika izstrādāta Neatkarības atjaunošanas deklarācija. "Lielu darbu Levits ieguldīja, lai pierādītu 1922.gada Satversmes atjaunošanas nepieciešamību un to, ka Latvijas pilsoņi un viņu pēcteči saglabā savu 1918.gadā nodibinātās Latvijas valsts pilsonību, bet pārējiem, apliecinot savu lojalitāti Latvijai, tā būtu iegūstama tikai likumā noteiktajā kārtībā," teiks organizācijas izplatītajā paziņojumā.

"4.maija Deklarācijas kluba" pārstāvji pauž, ka potenciālais Valsts prezidenta amata kandidāts aktīvi darbojies, lai stiprinātu tiesiskumu un demokrātiju Latvijā. Viņš ar savām vispusīgajām zināšanām konstitucionālajās un valststiesībās ir piedalījies cilvēka pamattiesību nostiprināšanā Satversmē, kā arī izstrādājis Satversmes ievada projektu, atgādina bijušie Augstākās Padomes deputāti.

"Šodien, būtisku globālo pārmaiņu priekšvakarā, jūsu pienākums ir sekmēt Latvijas kā nacionālas valsts neatkarības saglabāšanu, demokrātijas, tiesiskuma, latviešu valodas un kultūras stiprināšanu. Latvijai ir nepieciešams Valsts Prezidents, kas spēj saskatīt un risināt gan mūsu valsts iekšējās problēmas, gan arī godam pārstāvēt Latviju starptautiskajās attiecībās," akcentēts Saeimas deputātiem adresētāja aicinājumā.

Aicinājumu izteikuši kopumā 76 bijušie Augstākās Padomes deputāti, tajā skaitā Georgs Andrejevs, Romāns Apsītis, Dzintars Ābiķis, Oļegs Batarevskis, Normunds Beļskis, Valdis Birkavs, Emerita Buķele, Velta Čebotarenoka, Ilma Čepāne, Alfrēds Čepānis, Jānis Dinevičs un Juris Dobelis.

Tāpat starp Levita kandidatūras atbalstītājiem ir Dainis Īvāns, Tālavs Jundzis, Juris Karlsons, Ojārs Kehris, Jānis Kinna, Odisejs Kostanda, Ģirts Valdis Kristovskis, Jānis Lagzdiņš, Andrejs Panteļējevs, Einars Repše, Anna Seile, Vilis Seleckis, Pēteris Simsons, Kazimirs Šļakota, Andris Teikmanis un Andris Tomašūns.

Kā ziņots, koalīcijas vairākums varētu atbalstīt Levita kandidatūru Valsts prezidenta amatam.

Levita kandidatūrai atbalstu paudusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Jaunā konservatīvā partija un partiju apvienība "Attīstībai/Par!".