foto: Mārtiņš Ziders
"Ir grūti par to rakstīt" - sociālajos tīklos cilvēki satriekti par Andras Neiburgas pēkšņo nāvi
Viena no Andras Neiburgas pēdējām fotogrāfijām - rakstniece ceturtdienas vakarā kopā ar filozofu Ilmāru Šlāpinu filmas "Blakus" pirmizrādē. Sestdienas rīts pienāca ar ziņu, ka Andra Neiburga ir mirusi.
Sabiedrība
2019. gada 2. marts, 19:29

"Ir grūti par to rakstīt" - sociālajos tīklos cilvēki satriekti par Andras Neiburgas pēkšņo nāvi

Jauns.lv

Sestdienas priekšpusdienā Latviju satrieca sēru vēsts - 62 gadu vecumā pēkšņi mūžībā devusies viena no izcilākajām savas paaudzes latviešu rakstniecēm Andra Neiburga. Sociālajos tīklos Neiburgas draugi un viņas daiļrades cienītāji izsaka līdzjūtību meitai māksliniecei Katrīnai Neiburgai, rakstniekam Paulam Bankovskim un citiem Andras tuvajiem, citē viņas darbus un neslēpj - šai nāves ziņai nav iespējams noticēt, jo vēl vakar un aizvakar rakstniece satikta pirmizrādēs, vēl šonakt ar viņu draugi komunicējuši "Facebook", taču rīts pienācis ar ziņu, ka Andras Neiburgas vairs nav. Rakstnieces daiļrade un personība ietekmējusi vairākas lasītāju paaudzes.

Filozofs, režisors un bijušais Satori.lv redaktors Ilmārs Šlāpins atklāj: viņš kopā ar Andru Neiburgu pavadījis pēdējos divus vakarus - abi apmeklējuši gan Alises Zariņas filmas "Blakus" pirmizrādi ceturtdienas vakarā, gan Alvja Hermaņa un māsu Agneses un Madaras Rutkēviču veidotā iestudējuma "Atnāc mani vēl satikt" pirmizrādi Jaunajā Rīgas teātrī. Piektdienas vakarā Šlāpins pavadījis Andru līdz taksometram, abi sarunājuši drīz tikties. Vēlāk, krietni pēc pusnakts, vēl dalījušies iespaidos par izrādi... Taču rīta pusē Neiburga devusies mūžībā.

"Visdziļākā līdzjūtība tuvajiem un mums visiem, kurus Andras rakstītais izmainījis uz labāku, īstenāku dzīvošanu," raksta mūziķis Jānis Šipkēvics, tāpat kā daudzi citi uzsverot - pārāk daudz apbēdinošu ziņu vienas nedēļas laikā.

"Radošiem, spīdošiem cilvēkiem intensīvi skarbs veļu laiks Latvijā. Andras Neiburgas pēkšņā došanās mūžībā ir vairāk nekā skumja," izsakot visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem, raksta uzņēmēja Baiba Rubesa.

Pārdomās par mūžīgām vērtībām dalās un līdzjūtību tuviniekiem izsaka bijušais Latvijas Radio vadītājs Dzintris Kolāts.

Uztura speciāliste un blogere Ksenija Andrijanova neslēpj - Andras Neiburgas daiļrade uz mūžu mainījusi priekšstatus par rakstīšanu.

Pieminot Andru Neiburgu, daudzi šodien sociālajos tīklos citē viņas tekstus.

Jauns.lv izsaka līdzjūtību Andras Neiburgas tuviniekiem un talanta cienītājiem.