foto: LETA
Okupācijas muzeja piebūves būvlaukumā sākti inženiertīklu izbūves darbi
Latvijas Okupācijas muzeja topošās piebūves "Nākotnes nams" būvlaukums.
Sabiedrība
2019. gada 23. februāris, 21:06

Okupācijas muzeja piebūves būvlaukumā sākti inženiertīklu izbūves darbi

Jauns.lv / LETA

Latvijas Okupācijas muzeja piebūves "Nākotnes nams" būvlaukumā sākti inženiertīklu izbūves darbi, ar Maijas Trikules-Plešas starpniecību informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

VNĪ vadītājs arī norādīja, ka paralēli šiem darbiem tiek plānots izsludināt iepirkumu tehniskās apsekošanas veikšanai demontāžā atsegtajām vēsturiskajām Okupācijas muzeja konstrukcijām.

Tāpat norit darbs pie sagataves kārtas izbūves "Nākotnes nama" pamata plātnei.

"Lai mums kā pasūtītājam būtu pārliecība par būvniecība procesa norisi pienācīgā kvalitātē un darbus varētu virzīt uz priekšu raiti, būvuzraudzību veicam paši - kopš 2018.gada vasaras VNĪ strādā sertificētu būvuzraugu komanda," norādīja Neimanis.

Viņš arī piebilda, ka, paralēli "Nākotnes nama" būvniecībai, Okupācijas muzeja biedrība izstrādā atjaunotā muzeja ekspozīcijas projektu.

Kā ziņots, decembrī Okupācijas muzeja pārbūvei un "Nākotnes nama" tika būvniecībai pabeigti demontāžas darbi, aģentūru LETA informēja projekta pasūtītāja VNĪ pārstāvji.

Kompānija SIA "Skonto būve" informēja, ka projekta darbu ietvaros veikta mūra un betona konstrukciju demontāža aptuveni 1540 tonnu apmērā. Lai nodrošinātu pēc iespējas mazāka materiālu daudzuma nonākšanu izgāztuvēs, otrreizējai pārstrādei nodotas aptuveni 50 tonnas metāla konstrukciju, kā arī lielākā daļa mūra un betona konstrukciju.

Jau ziņots, ka 2018.gada 29.maijā VNĪ parakstīja līgumu par Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvi un "Nākotnes nama" būvniecību ar "Skonto būve". Kopējā līguma summa ir 5,19 miljoni eiro. Muzeja jaunā piebūve "Nākotnes nams" projektēta pēc latviešu arhitekta Gunāra Birkerta metiem. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970.gadā būvēto ēku papildināt ar balto piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti.

Vienlaikus līdztekus muzeja pārbūvei, tostarp "Nākotnes nama" būvniecībai nākotnē jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls - mākslas objekts "Vēstures taktīla".

Memoriāla ideja ir atdzīvināt tautas upuru piemiņu, iesaistot ikdienas pilsētu dzīvās skaņas piemiņas kompleksa funkcijas un arhitektūras formā. Tas ir simbolisks apliecinājums saiknei starp šodienu un mūsu tautas skumjākajiem vēstures brīžiem. Memoriāla būvniecību plānots sākt 2019.gada augustā.

Uz muzeja pārbūves laiku Okupācijas muzejs un tā patstāvīgā ekspozīcija atrodas Raiņa bulvārī 7. Plānots, ka pēc ēkas pārbūves muzejs tā vēsturiskās telpas Strēlnieku laukumā sāks apgūt jau 2019.gada nogalē.

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūve un "Nākotnes nams" būvniecība ir viens no VNĪ uzsāktās pārmaiņu programmas "100 adreses Latvijas valsts simtgadei" projektiem, kuras viens no galvenajiem mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

VNĪ šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus, kuri iekļauti programmā "100 adreses Latvijas simtgadei’’, aptuveni 135 miljonu eiro apmērā. Uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.