Politika
2019. gada 19. februāris, 14:02

Noskaidroti aktīvākie Latvijas eiroparlamentārieši; Grigule joprojām pašā apakšdaļā

Jauns.lv / LETA

Aktīvākie Latvijas deputāti Eiropas Parlamentā (EP) ir Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) un Sandra Kalniete (JV), liecina "MEPRanking.eu" dati.

Zīle ieguvis augstāko rezultātu Latvijas un arī Baltijas valstu deputātu vidū, saņemot 149.2 punktus, tādējādi ieņemot 23.vietu 751 EP deputāta vidū. Kā norādīja deputāta padomnieks Kārlis Būmeisters, galvenokārt panākumu atslēga saistīta ar Zīles izstrādātiem četriem EP ziņojumiem, no kuriem divi saistīti ar Eiropas Savienības (ES) regulu izstrādi, kas analīzes metodoloģijā tiek vērtēti visaugstāk.

Viņš skaidroja, ka Latvijas deputāti vidēji šī EP sasaukuma laikā, kā liecina dati, izstrādājuši nedaudz mazāk kā divus (1.6) ziņojumus. Otrkārt, kamēr vidēji Latvijas deputāti ir katrs sagatavojuši četrus ēnu ziņojumus, Zīle izstrādājis divdesmit.

foto: LETA
Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle.

"Nepārtrauktā ranga veidošana liecina par to, ka ir visu laiku jābūt "labā formā" un atslābt nedrīkst. Taču vēl vairāk es ceru, ka šādi mēs varam pierādīt mūsu pilsoņiem, ka arī mazas valstis, pretstatā pat citu EP deputātu paustajam, tomēr var ietekmēt Eiropas dienas kārtību vai vismaz aktīvi piedalīties tās veidošanā. Tas netiek radīts vienā dienā, tomēr patstāvīgs darbs veido pieredzi, savukārt tā dienas beigās acīmredzot veido arī ietekmi," minēja Zīle.

No šobrīd EP strādājošajiem Latvijas deputātiem otrajā vietā ierindojusies Kalniete, kura ieguvusi 72,2 punktus, ierindojoties 164.vietā. Trešajā vietā ar 36,25 punktiem ir eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins, kurš ieņēmis 363.vietu., bet Inese Vaidere ierindojusies 604.vietā.

Visvājāko vērtējumu no Latvijas deputātiem saņēmis Miroslavs Mitrofanovs (LKS), paliekot 680.vietā, kā arī Iveta Grigule-Pēterse, kas ar 0.36 punktiem ierindojas 739.vietā.

foto: LETA
Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs.

Reitingā iekļauti arī tie deputāti, kuri mandātu ieguvuši salīdzinoši nesen - Kārlis Šadurskis (JV) un Aleksejs Loskutovs (JV), tādēļ viņiem vēl nav bijusi iespēja iegūt vērā ņemamus punktus publicētajā vērtējumā.

ES kopumā pirmo vietu ieņem EP prezidents Antonio Tajāni, kam seko Eiropas Tautas partijas grupas vadītājs Manfrēds Vēbers, Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas priekšsēdētājs Saijeds Kamals un EP Liberāldemokrātu grupas līderis Gijs Verhofštads.

Pētījums apkopo EP publicētos deputātu aktivitātes datus pašreizējā sasaukumā, apkopojot deputātu iesaisti likumdošanas ziņojumu un neleģislatīvo procedūru izstrādē, tos vērtējot pēc nozīmības, piemēram, ziņojumiem, ēnu ziņojumiem, atzinumiem un ēnu atzinumiem. Tāpat tiek apkopota deputātu iesaiste EP plenārsesiju runās, fiksēts ieņemamais amats politiskajās frakcijās un atbildīgajās komitejās, kā arī mērīta svarīgāko sēžu apmeklētība.