foto: LETA
Rīgas dome taisnojas par Valsts kontroles revīzijā pausto naudas izšķiešanu, plānojot satiksmes infrastruktūru
Daudzi uzsāktie satiksmes infrastruktūras attīstības projekti līdz galam nav īstenoti objektīvu iemeslu dēļ, pauda Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.
2019. gada 6. februāris, 13:19

Rīgas dome taisnojas par Valsts kontroles revīzijā pausto naudas izšķiešanu, plānojot satiksmes infrastruktūru

Jauns.lv / LETA

Daudzi uzsāktie satiksmes infrastruktūras attīstības projekti līdz galam nav īstenoti objektīvu iemeslu dēļ, pauda Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valsts kontrole (VK) savā ziņojumā par Rīgas transporta infrastruktūras tēriņiem norādījusi, ka laika posmā no 2014.gada līdz 2017.gadam ir norakstīti projekti 5,4 miljonu eiro vērtībā. Pēc pašvaldības teiktā, lielāko daļu šī finansējuma veido trīs projekti - Austrumu maģistrāles posma no Ieriķu ielas līdz Vietalvas ielai būvprojekts, Raņķa dambja - Vienības gatves - Mūkusalas savienojuma būvprojekts un tuneļa zem Ģertrūdes ielas un Daugavpils ielas savienošanas būvprojekts.

"Izstrādājot projektus, tika plānots piesaistīt Eiropas Savienības līdzfinansējumu, tāpēc bija nepieciešams saskaņot būvprojektus un atrisināt īpašumu jautājumus. Projekti netika īstenoti dažādu objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, projekta realizācijai nepieciešamās izmaksas būtu nesamērojamas ar ieguvumiem, bija problēmas atsavināt īpašumus, kā arī projektēšanas gaitā vairākkārt pieauga objekta izbūves izmaksas," skaidroja Ahuna-Ozola

Lai gan pirms projektēšanas darbu uzsākšanas tiek apzināti riski ar kuriem pašvaldība saskarsies projektēšanas gaitā, tomēr nav iespējams noteikt un paredzēt visas problēmas projekta īstenošanai, klāstīja departamenta pārstāve.

"Tikai projektēšanas procesā tiek noteikta ceļa trase, precizēti skartie īpašumi, saņemti un ievēroti atbildīgo institūciju un inženierkomunikāciju valdītāju izvirzītie nosacījumi. Attiecīgi tikai pēc tam ir iespējams noteikt projekta realizācijai nepieciešamos risinājumus un finansējuma apjomu, no kuriem, savukārt, ir atkarīgā konkrētā projekta realizācijas iespējamība," viņa uzsvēra.

Pašvaldības ieskatā, VK kopumā savā revīzijā īpašu uzmanību pievērsusi pašvaldības darbībai vien atsevišķās jomās un projektos, neņemot vērā veiksmīgi realizētās lietas un tādējādi radot negatīvu priekšstatu par visu pašvaldības darbu transporta infrastruktūras plānošanā un attīstībā.

VK savā revīzijā konstatējusi, ka Rīgā transporta infrastruktūras jomā nelietderīgi izlietoti 5,4 miljoni eiro, bet 9,1 miljonu eiro izlietojums nav izsekojams.

Tāpat pašvaldība neveicinot automašīnu skaita mazināšanu Rīgas centrā, pasūta transporta infrastruktūras pētījumus, bet tos neizmanto, kā arī īsteno "mistiskus, iepriekš nevērtētus projektus", nevis tos, kuri bijuši iekļauti Investīciju programmā.

VK padomes loceklis Edgars Korčagins žurnālistiem arī pauda, ka loģiski būtu, ja pašvaldība pirms projektu uzsākšanas atrisinātu visus ar īpašumu atsavināšanu saistītos jautājumus, taču Rīgas domes gadījumā tas ievērots netiek.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās