foto: LETA
Kariņš: pret valdību balsojoši deputāti netiks uzskatīti par koalīcijas sastāvdaļu
Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.
Politika
2019. gada 21. janvāris, 15:45

Kariņš: pret valdību balsojoši deputāti netiks uzskatīti par koalīcijas sastāvdaļu

Jauns.lv / LETA

Tie deputāti, kas Saeimas balsojumā balsos pret premjera amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) valdību, netiks uzskatīti par koalīcijas sastāvdaļu, pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja Kariņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbildot uz jautājumu par to, kādas sekas būs tiem deputātiem, kas Saeimas balsojumā balsos pret Kariņa valdību, premjera amata kandidāts minēja, ka par sekām būs jālemj deputātu pārstāvētajai frakcijai, savukārt no koalīcijas puses viņi netiks uzskatīti par koalīcijas sastāvdaļu. "Vēl nav runāts par Saeimas atbildības jautājumiem, tādēļ nevarētu vēl teikt, vai šādi cilvēki zaudētu vadošus amatus Saeimas komisijās," piebilda politiķis.

Partijas "KPV LV" deputāte Linda Liepiņa, kura vada arī Saeimas Pieprasījumu komisiju, iepriekš ir paziņojusi, ka viņa neatbalstīs Kariņa valdību. Taujāts, vai Saeimas komisijas vadītāja amatā varētu būt cilvēks, kurš neatbalsta valdību, Kariņš sacīja, ka šādas prakses nav. Viņš arī norādīja, ka nebūtu pārsteigts, ja saistībā ar šo komisijas vadītāju "notiktu kāda maiņa".

"Tas topošās koalīcijas ietvaros nav apspriests un līdz šim nav runāts par Saeimas amatiem. Pēc balsojuma Saeimas deputāti lems, kā vislabāk savu darbību organizēt un kārtot," uzsvēra premjera amata kandidāts.

Vērtējot "KPV LV" ekonomikas ministra amatam izvirzīto Saeimas deputātu Ralfu Nemiro (KPV LV), Kariņš vērsa uzmanību, ka Nemiro visu laiku ir piedalījies valdības tapšanas procesā un bijis ļoti aktīvs, iepazīstot partnerus un partneri iepazinuši viņu. "Varu izteikt gandarījumu, ka viņš būs nākamais ekonomikas ministrs, ja Saeima tā lems," piebilda Kariņš.

Šā gada valsts budžetu būtu grūti apstiprināt ātrāk nekā pēc diviem mēnešiem, uzskata premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni žurnālistiem sacīja, ka šā gada valsts budžets būs viens no pirmajiem valdības darbiem. Viņš gan atturējās prognozēt konkrētu termiņu, kad to varētu apstiprināt, "jo tur ir arī zināmas procedūras".

Politiķi sākšot ar to, kas jau ir izstrādāts, un virzīšoties pēc iespējas ātrāk, jo valstī un sabiedrībā jāievieš skaidrība. Kariņš apliecināja, ka koalīcijas partijas nenodarbosies ar jaunradi - neveidos jaunus nodokļus, neies jaunos parādos.

Jau vēstīts, ka topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, pēc tikšanās ar Vējoni sacīja Kariņš. Kariņš norādīja, ka "KPV LV" frakcija viņu informējusi par 11 deputātu atbalstu valdībai, tātad viņš rēķinās ar vismaz 61 balsi.

Kā ziņots, topošās koalīcijas partijas pilnībā vienojušās par valdības deklarāciju, sadarbības līgumu un fiskālās disciplīnas līgumu, žurnālistiem pirmdien sacīja Kariņš.

Partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas vairākums šodien atbalstīja dalību Kariņa vadītā valdībā. "KPV LV" deputāti Didzis Šmits, Liepiņa un Aldis Gobzems iepriekš norādījuši, ka neatbalstīs Kariņa valdību. Savukārt deputāte Karina Sprūde (KPV LV) aizvadītajā nedēļā paziņoja, ka nevarēs atbalstīt valdību, ja valdības deklarācijā OIK netiks atzīts par nelikumīgu.

Pašlaik tiek domāts, kā tālāk darbosies "KPV LV" frakcija, norādīja tās vadītājs. Frakcija turpinās darboties, ja arī kāds nobalsos pret valdības apstiprināšanu, skaidroja frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Artuss Kaimiņš (KPV LV) norādīja, ka jautājums, ko darīt, ja kādi deputāti nobalsos pret valdības apstiprināšanu, tiks skatīts pēc balsojuma.

Trešdien iecerēts sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai lemtu par valdības apstiprināšanu.