foto: LETA
Kaimiņš un Gobzems jau otro reizi traucē izveidot valdību, paziņo KPV LV frakcijas vadītājs Zakatistovs
Milzīgais konflikts starp "KPV LV" politiķiem, partijas līdzpriekšsēdētāju Artusu Kaimiņu un Aldi Gobzemu jau otro reizi traucē izveidot valdību, uzskata Atis Zakatistovs.
Politika
2019. gada 18. janvāris, 18:33

Kaimiņš un Gobzems jau otro reizi traucē izveidot valdību, paziņo KPV LV frakcijas vadītājs Zakatistovs

Jauns.lv / LETA

Milzīgais konflikts starp "KPV LV" politiķiem, partijas līdzpriekšsēdētāju Artusu Kaimiņu un Aldi Gobzemu jau otro reizi traucē izveidot valdību, piektdien žurnālistiem atzina "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs.

Politiķis norādīja, ka nevērtē, bet pieņem kā faktu politiķa Didža Šmita (KPV LV) lēmumu atsaukt savu kandidatūru ekonomikas ministra amatam.

Viņš norādīja, ka viņam nav komentāru attiecībā uz to, kurš varētu ieņemt ekonomikas ministra amatu.

Sestdien partijas pārstāvji piedalīsies valdības veidošanas sarunās un pirmdien paredzēts rīkot frakcijas sēdi deputātiem - vai tam, kas "palicis no frakcijas", teica politiķis.

Brīvdienās paredzēts domāt, kā tālāk rīkoties, bet "nebūs straujas kustības", pauda politiķis.

Viņš izteicās, ka "KPV LV" frakcijā ir daži solisti, kas neļauj atbilstoši rīkoties. Kaimiņa un Gobzema konflikta dēļ "visa valsts ir ķīlnieki", pārliecināts Zakatistovs.

KPV LV Saeimas frakcijas sēde

gallery icon
11

Tikmēr politiķis Aldis Gobzems, komentējot turpmākās iespējamās gaitas, partijas biedram Didzim Šmitam atsakoties no ekonomikas ministra amata nominācijas, apgalvo, ka partija "KPV LV" turpina ievērot tautas gribu.

Politiķis izteicās, ka frakcijas turpmākās rīcības varētu attīstīties, balstoties partijas solījumā ievērot tautas gribu.

"Mans personīgais viedoklis ir, ka tautas griba nozīmē, ka vēlēšanās zaudējis spēks nevienā demokrātiskā un attīstītā valstī neveido valdību. Valdību nevienā demokrātiskā valstī arī neveido persona, kurai ir bail atteikties no citas valsts pilsonības. Domāju, ka mēs pamazām, maziem solīšiem tuvosimies tam brīdim, kad Latvijas politiķiem būs jāievēro Latvijas sabiedrības izteiktā griba un ka laiks, ka Latvijas sabiedrības griba nav svarīga un ka tai var uzspļaut, ir beidzies," tādu viedokli pauda Gobzems.

Vaicāts, vai šāda nostāja nozīmē, ka arī citi ministru amatiem nominētie partijas pārstāvji varētu no šiem amatiem attiekties, Gobzems atbildēja, ka tas jāprasa katram individuāli, taču, viņaprāt, "valdībai, kuras Ministra prezidenta biroja vadītājs ir ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (JV) padomnieks, kas ilgus gadus bija OIK piesedzējs", neesot nekādas vēlmes saukt pie atbildības vainīgās personas un likvidēt OIK. "Ir pilnīgi skaidrs, ka "Jaunajai vienotībai" nav nekādas vēlmes ievērot sabiedrības gribu," noteica Gobzems.

foto: LETA
Deputāts Aldis Gobzems.

"Šmita kungs šodien ļoti precīzi pamatoja savu viedokli. Pilnībā atbalstu Didzi viņa pieņemtā lēmuma sakarā," teica Gobzems. Viņš norādīja, ka piektdien nepiedalījās frakcijas sēdē, tāpēc viņš nezinot, kas tajā lemts, tostarp, vai skatīts jautājums par ministru kandidātu maiņu.

Gobzems nevarēja atbildēt, vai partija varētu izskatīt citus ministra amata kandidātus, jo tas patlaban neesot lemts. Gobzems gan norādīja, ka "Artuss Kaimiņš ir izaudzis kā politiķis un varbūt viņam būtu jādod iespēja kļūt par ministru". Viņš pieļāva, ka Kaimiņš varētu ieņemt tieši ekonomikas ministra amatu. Taču arī šāds jautājums frakcijā neesot lemts, piebilda Gobzems.

Ja frakcijas vairākums lems par labu strādāšanai Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdībā, tad, tā kā Kaimiņš ir paudis atbalstu šīs valdības veidošanas procesam, viņam būtu iespēja ieņemt šo posteni, pauda Gobzems.

Viņš gan uzsvēra, ka aicina frakciju balsot pret šo valdību. Valdību neatbalstīšot četri deputāti - viņš, Šmits, Linda Liepiņa un Karina Sprūde, pastāstīja Gobzems.

Kā ziņots, politiķis Didzis Šmits (KPV LV) atsaucis savu kandidatūru ekonomikas ministra amatam. Politiķis par savu lēmumu paziņoja televīzijas kanāla "Rīga TV24" raidījuma tiešraidē. Viņš norādīja, ka šajā valdībā nestrādās un par to kā deputāts arī nebalsos.

Pamatojot savu lēmumu, Šmits apgalvoja, ka trešdien viņam bijusi individuāla saruna ar premjera amata kandidātu Kariņu, kurā viņam esot pateikts, ja "es nemainīšu savus uzskatus par obligātā iepirkuma komponenti - tieši par šo tiesisko statusu desmitgades periodā -, tad es neesmu vēlams ministrs viņa valdībā". "Tas bija pateikts ļoti skaidri," apgalvoja "KPV LV" biedrs.

foto: LETA
Deputāts Didzis Šmits.

Kariņš pateicies Šmitam par ieguldīto darbu un norādījis, ka aicinās "KPV LV" izvirzīt jaunu kandidātu uz ekonomikas ministra amatu.

Šis ir jau otrais kandidatūras atsaukums starp "KPV LV" izvirzītajiem ministru amatu pretendentiem. Iepriekš savu kandidatūru uz labklājības ministres amatu atsauca Saeimas deputāte Ieva Krapāne (KPV LV). Partijas frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs skaidroja, ka viņa to darījusi "veselības stāvokļa" dēļ. Politiķis norādīja, ka līdz šim jau nav bijis noslēpums, ka Krapāne ir bērniņa gaidībās, savukārt viņas veselības stāvoklis ir privāts jautājums, ko Zakatistovs atturējās komentēt.

"KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Liepiņa piektdien paziņoja, ka nolēmusi neatbalstīt topošo Kariņa valdību, ja tās deklarācijā netiks iekļauts punkts par OIK sistēmas atcelšanu. Šādu paziņojumu politiķe publicējusi "Facebook" kontā.

foto: LETA
Deputāte Linda Liepiņa.

Līdzīgu ierakstu publicēja arī "KPV LV" deputāte Katrina Sprūde, savukārt parlamentārietis Gobzems dalījās ar abiem ierakstiem, piebilstot, ka "turpinājums sekos".

Pēc Šmita lēmuma atsaukt savu kandidatūru Liepiņa paziņoja, ka neatbalstīs šo valdību.

Tikmēr Zakatistovs žurnālistiem sacīja, ka Liepiņas un Sprūdes paustais ir viņu personīgais viedoklis, savukārt frakcija par nostāju attiecībā uz Kariņa veidojamo valdību lems pirmdien.

Topošo valdību veidojošo partiju pārstāvju tikšanās

Ministru kabinetā notiek partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidāta Krišjānā Kariņa un valdību veidojošo partiju pārstāvju tikšanās, kurā pārrunās ...

gallery icon
28