foto: dendrologi.lv
Latvijas dendrologi protestē pret Krimas okupāciju: par gada koku pasludina Krimas liepu
Protestējot pret Krievijas agresiju Ukrainā un Krimas okupāciju, Latvijas Dendrologu biedrība par Latvijas Gada koku pasludinājusi Krimas liepu.
Sabiedrība
2019. gada 18. janvāris, 09:08

Latvijas dendrologi protestē pret Krimas okupāciju: par gada koku pasludina Krimas liepu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas Dendrologu biedrība (LDB), kura līdz šim bijusi visnotaļ apolitiska organizācija un nodarbojusies ar savu pamatsūtību – kokaugu pētniecību un dižkoku apzināšanu, pirmo reizi vēsturē iesaistījusies lielajā politikā un protestē pret Krievijas veikto Krimas okupāciju, par Latvijas Gada koku pasludinot Krimas liepu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Nacionālā botāniskā dārza direktors un LDB valdes loceklis Andrejs Svilāns teic, ka "Šis ir pirmais gadījums LDB vēsturē, kad Gada koks izvēlēts ne tikai botānisku vai ekoloģisku, bet arī politisku motīvu dēļ”.

Lai arī LDB kopsapulcē izvērtās diskusija, vai Gada koka vēlēšanās ir jājauc ar politiku, vairākums pilnsapulces dalībnieku tomēr piekrita viedoklim, ka arī šādā veidā var un vajag atbalstīt Ukrainas kolēģus un Ukrainas tautu, kā arī vērst Latvijas sabiedrības uzmanību, ka Krimas aneksija un tai sekojošā Krievijas agresija Donbasā nav tikai vienas valsts - Ukrainas traģēdija, bet problēma, kas skar visu Eiropu un pasauli.

Putins pie "Kamaz" stūres atklāj Krimas tiltu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien atklājis tiltu, kas savieno Krieviju ar Ukrainai piederošo, taču okupēto Krimas pussalu, pārbraucot pāri tiltam ...

gallery icon
30

LDB viceprezidents Gvido Leiburgs informē: “Krimas liepas izvēle bija atbalsta balsojums Ukrainas dendrologiem. Latvijas Dendrologu biedrība nosoda Krievijas veikto Krimas pussalas aneksiju un aicina uz konflikta mierīgu atrisinājumu, atgādinot sabiedrībai par nepieciešamību stiprināt sadarbību, demokrātiju un vispārcilvēciskās vērtības Eiropā. 2006. gadā Latvijas dendrologi apmeklēja Ukrainas parkus un botāniskos dārzus, iedibinot draudzīgas attiecības ar Ukrainas kolēģiem”.
Krimas liepa (Tilia x euchlora K. Koch) Latvijā ir svešzemju koku suga, precīzāk sakot, parastās un Kaukāza liepas hibrīds. Gada koka izcelsmes areāls ir Austrumukrainas teritorija, Krima. Koks sasniedz 25 metru augstumu un veido aptuveni 8-10 metru platu, pārkarenu, cilindriskas formas zaru vainagu. Īpašā koka pazīme ir vidēji lielās un spīdīgās lapas, kas koku izceļ apkārtējo vidū. Rudenī koka lapojums krāsojas gaiši dzeltenos toņos, saglabājot raksturīgo lapu spīdumu. Zied jūlija beigās - augusta sākumā, pēc parastās liepas, ziedi ir salīdzinoši lieli ar intensīvu smaržu.

Tā ir viena no skaistākajām liepām, ko Latvijā audzē jau no 19. gadsimta beigām. Pie mums koki vairāk izplatīti valsts centrālajā un rietumu daļā. Neskatoties uz labo ziemcietību un citām īpašībām, Krimas liepa Latvijā apstādījumos sastopama salīdzinoši reti. Tā kā Krimas liepa ir Latvijas kokaudzētavu sortimentā, LDB aicina šos skaistos kokus plašāk izmantot apstādījumos, grupu un ceļmalu stādījumos. Kokiem sākot ar 1.9 metru stumbra apkārtmēru ir īpaši aizsargājamu koku - dižkoku statuss. Dižākās Krimas liepas Latvijā sasniedz aptuveni 2,5 m stumbra apkārtmēru.

LDB apvieno 85 biedrus - dendrologus un nozares interesentus. Biedrība gada koku izvēl no 2001. gada, kad Gada koka godā bija parastais pīlādzis, bet pērn, Latvijas simtgades koks, tas bija parastais ozols.

Vecrīgā nozāģētas liepas, lai būvētu jaunu viesnīcu

Rīgas vecpilsētā – Kalēju ielā 64/64 skvērā nozāģētas četras liepas, lai atbrīvotu vietu jaunas viesnīcas būvniecībai. Būvnieki saņēmusi visas ...

gallery icon
11
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās