foto: LETA
FKTK ar 1,2 miljoniem eiro soda "BlueOrange Bank"
2018. gada 21. decembris, 16:47

FKTK ar 1,2 miljoniem eiro soda "BlueOrange Bank"

Jauns.lv / LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi 1,2 miljonu eiro sodu AS "BlueOrange Bank" par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma neievērošanu, informēja FKTK.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tā kā ar banku noslēgts administratīvais līgums par tiesisko attiecību noteikšanu likuma piemērošanas jomā, lai panāktu uzlabojumus bankas iekšējās kontroles sistēmas darbībā, soda nauda no 3,69 miljoniem eiro samazināta līdz 1 246 798 eiro.

Parakstot administratīvo līgumu, FKTK un "BlueOrange Bank" ir vienojušās par izlīgumu, lai izbeigtu FKTK ierosināto administratīvo lietu par FKTK pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem 2016.gadā un 2017.gadā. Šajā periodā banka nav ievērojusi likuma un FKTK izdoto normatīvo noteikumu prasības, piemēram, nav pievērsusi pietiekamu un īpašu uzmanību klientu savstarpēji saistītiem darījumiem, kuriem šķietami nav ekonomiska mērķa, un nav nodrošinājusi savlaicīgu un kvalitatīvu klientu padziļinātās izpētes veikšanu un izpētes rezultātu dokumentēšanu, kā arī nav nodrošinājusi aizdomīgu darījumu konstatēšanu un savlaicīgu ziņojumu sniegšanu Kontroles dienestam.

FKTK ieskatā "BlueOrange Bank" pieļautie pārkāpumi ir vērtējami kā būtiski, turklāt banka iepriekš ir sodīta par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

Administratīvajā līgumā puses ir vienojušās par paredzētajiem turpmākajiem pasākumiem, ko banka apņemas noteiktajos termiņos pilnībā izpildīt, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmu. Savukārt FKTK uzraudzīs, vai "BlueOrange Bank" pilda noteiktās apņemšanās līgumā noteiktajos termiņos un noteiktajā apjomā.

Maksimālais piemērojamais sods par šādiem pārkāpumiem ir 10% no bankas kopējā gada apgrozījuma, kas būtu 3 694 216 eiro. Nosakot "BlueOrange Bank" piemērojamās soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā, ka banka pēc savas iniciatīvas izstrādāja pasākumu plānu pārbaudē konstatēto trūkumu novēršanai un līguma noslēgšanas brīdī bija izpildījusi pasākumu plānā noteiktos uzdevumus, kā arī iesniedza detalizētu informāciju par veiktajiem un plānotajiem ieguldījumiem informācijas sistēmās un tehnoloģijās un darbinieku kvalifikācijas celšanā, tāpat jāņem vērā, ka, slēdzot administratīvo līgumu, soda naudas apmērs vienmēr tiek samazināts par 50%.

Ņemot vērā "BlueOrange Bank" pausto apņēmību veikt pasākumus iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanā, sadarbību, kā arī, salīdzinot soda apmēru ar citām kredītiestādēm par līdzīgiem pārkāpumiem, kā arī to, ka 2019.gadā banka ir paredzējusi veikt papildu ieguldījumus riska pārvaldībai, FKTK piemērotais sods bankai ir samazināts līdz minētajiem 1 246 798 eiro.

Bankas vadība norādīja, ka aizvadītā gada laikā "BlueOrange Bank" ir novērsusi visas būtiskās nepilnības, uzlabojusi iekšējos procesus un ieviesusi jaunu pieeju klientu riska noteikšanai, kā arī ieguldījusi vairāk nekā 600 000 eiro papildu IT sistēmās, kas ļāva efektīvāk veikt bankas klientu darījumu uzraudzību. "Pateicoties šiem pasākumiem, iekšējās kontroles sistēma ir uzlabota līdz mūsdienu starptautisko standartu līmenim," piebilda bankā.

Jau 2017.gada sākumā banka ir mainījusi savu biznesa modeli, veicot būtiskas izmaiņas darbības stratēģijā, ievērojami palielinot savu tirgus daļu Latvijas tirgū, par prioritāro virzienu izvēloties Latvijas uzņēmumu un fizisko personu apkalpošanu un kreditēšanu.

Aizvadītajā gadā banka ir atbalstījusi valsts ekonomiku, piešķirot kredītus vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā. Bankas jaunā biznesa modeļa rezultātā ir notikušas izmaiņas arī klientu sastāvā - pēdējo divu gadu laikā ir būtiski samazināts klientu skaits no paaugstināta riska valstu reģioniem, savukārt klientu skaits no Latvijas ir palielinājies.

Savukārt 2019.gadā banka plāno pabeigt iesāktos biznesa modeļa transformācijas procesus un turpinās pilnveidot klientu darījumu iekšējās kontroles sistēmu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jau ziņots, ka Latvijas "BlueOrange Bank" šogad deviņos mēnešos guvusi peļņu 9,603 miljonu eiro apmērā, kas ir par 74,7% vairāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā, liecina bankas publiskotā informācija. Savukārt bankas grupas peļņa palielinājusies par 82,2%, sasniedzot 9,009 miljonus eiro.

"BlueOrange Bank" aktīvi 2018.gada 30.septembrī bija 529,17 miljonu eiro apmērā, kas ir par 19,9% jeb 131,825 miljoniem eiro mazāk nekā 2017.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 660,995 miljonu eiro apmērā.

Savukārt bankas kapitāla un rezervju apmērs septembra beigās bija 68,257 miljoni eiro, kas ir par 13,7% vairāk nekā 2017.gada beigās.