Īstie saulgrieži ar bluķa vilkšanu, Brodvejas hiti un kovboji baznīcās: ko darīt 22. un 23. decembrī?
foto: Publicitātes foto
Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā gada īsāko dienu un garāko nakti atzīmēs ar tradicionālo bluķa vilkšanu un maskoto gājienu.
Kultūra
2018. gada 22. decembrī, 08:02

Īstie saulgrieži ar bluķa vilkšanu, Brodvejas hiti un kovboji baznīcās: ko darīt 22. un 23. decembrī?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Sestdien ir īstie Ziemas saulgrieži, kad Ziemassvētki jāsvin pēc senajām latviešu tradīcijām. To arī mēs varam izdarīt. Maskošanās un bluķa vilkšana būs gan Brīvdabas muzejā, Ventspils Dzirnavu laukumā, Valmiermuižas parkā un daudzviet citur. Pasakaini svētki būs Džukstes Pasaku muzejā, kā arī apmeklējot svētku tirdziņus kaut vai tuvējā Pārdaugavā – Kalnciema kvartālā un Āgenskalna tirgū.

Īstie saulgrieži ar bluķa vilkšanu, Brodvejas hiti...

Ķīpsalas hallē būs deju lielkoncerts „Saules spēks” tautiskās noskaņās. Apmeklējot koncertus, gatavosimies arī kristiešu lielajiem svētkiem: atzīmēsim svētku hīta „Klusa nakts, svētā nakts” divsimtgadi, koris „Balsis” rīko nakts koncertus Anglikāņu baznīcā, Lielajā ģildē izskanēs Ziemassvētki Brodvejas mūziklu stilā, neparasti svētkiem būs noskaņojusies kantrī grupa „Dakota” un latviešu-franču duets „Viņš un Viņa”, kā arī aktrises Dita Lūriņa un Zane Dombrovska.

Svētku noskaņa arī uz teātru skatuvēm: Vecgada pasaciņa Dailes teātrī, Gadumijas koncerts Nacionālajā teātrī, Ziema Liepājas teātrī un Ziemassvētki Pasaku mežā Skolēnu pils teātrī. Un vēl:

Sestdien, 22. decembrī: Rīgā: komponists Valts Pūce, vokālisti Kristīne Zahārova un Mārtiņš Ruskis Ziemassvētku koncertā „Tik klusa un svēta” Torņakalna Lutera baznīcā; „Meitene ar sērkociņiem” Leļļu teātrī; „Sikspārnis” Nacionālajā operā; „Tik mīla vien” Nacionālajā teātrī; „Niķa un Riķa stiķi” Dailes teātrī; kamermūzikas vakars Mencendorfa namā; grupas „Iļģi” Ziemas saulgriežu nakts koncerts VEF kultūras pilī.

Ārpus Rīgas: muzikāla programma „Sirds Ledus trauslumā” mūziķu Kristapa un Gintas Krievkalnu vadībā Kuldīgas svētās Annas baznīcā; akadēmiskas koris “Latvija un Māris Sirmais koncertā “Ziemassvētku zvaigzne” Dzintaru koncertzālē; Ziemassvētku jampadracis Jelgavas kultūras namā un Gulbenes centrālajā skvērā; Marijas Naumovas Ziemassvētku koncertprogramma „Pa īstam” Valmieras svētā Sīmaņa baznīcā un "Pigmalions” Valmieras teātrī; koncerts „Trīs vīri Ziemassvētkos” Skrīveros; Ziemassvētku koncerts „Tik balti” Ogres kultūras centrā un Ulda Marhileviča Ziemassvētku koncerts Ogres katoļu baznīcā; Ziemassvētku koncerts „Tev tuvumā” Baltezera baznīcā; Igo Ziemassvētku koncerts Alūksnes kultūras namā; „Trio palladio” un Mesiāns koncertzālē „Cēsis”.

Svētdien, 23. decembrī: Rīgā: Marijas Naumovas Ziemassvētku koncertprogramma „Pa īstam” vecajā Ģertrūdē; „Sniega karaliene” Leļļu teātrī; „Riekstkodis” Nacionālajā operā; „Niķa un Riķa stiķi” Dailes teātrī; Daumants Kalniņš un Jelgavas bigbends programmā „Frank Sintara Ziemassvētkos” mūzikas namā „Daile”.

Ārpus Rīgas: komponists Valts Pūce, vokālisti Kristīne Zahārova un Mārtiņš Ruskis Ziemassvētku koncertā „Tik klusa un svēta” Tukuma svētās Trīsvienības baznīcā; koncerts ģimenei “Klauns Miks un Ziemassvētki” Dzintaru koncertzālē; iemassvētku jampadracis Gulbenes centrālajā skvērā; koncerts „Trīs vīri Ziemassvētkos” Priekuļos; „Parasts brīnums” Krustpils kultūras namā; Inetas Rudzītes Ziemassvētku programma „Lai nepietrūkst gaismas” Bērzaunes luterāņu baznīcā (Madonas novadā); „Venēra kažokādā” un „Apmaiņa” Valmieras teātrī; Ziemassvētku ceļojums mūzikā Madonas kultūras namā.

Nākamā lapa: 1. Ziemassvētku hīta „Klusa nakts, svētā nakts” divsimtgades jubileja