Stinšu svētki Liepājā, mīlestības mūzika un kino Rīgā: ko darīt 13. un 14. februārī?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 12. februāris, 08:59

Stinšu svētki Liepājā, mīlestības mūzika un kino Rīgā: ko darīt 13. un 14. februārī?

Jauns.lv

Tuvojoties Visu mīlētāju dienai, Latvijas mūziķi piedāvā gan pasaules, gan latviešu mīlestības mūzikas pērles – kultūras pilī „Ziemeļblāzma” skanēs mūsu ģitāras virtuozu mīlestības mūzika, Lielajā ģildē piestās orķestra „Rīga” vadītais Mīlestības ekspresis, bet opernamā skanēs skaistākās mīlas melodijas no operām un operetēm.

Kalnciema kvartālā notiks ikgadējā Aukstās modes skate, bet Kaņepes kultūras centrā noritēs Latvijā vēl nebijis 24 stundu ilgs Improvizācijas teātra maratons. Lai arī ziema šogad bļitkotājus nelutina, viņi sev svētkus tomēr sarīkojuši un aicina visus uz Stinšu svētkiem Liepājā. Intriģējoši jaunumi arī izstāžu zālēs – Zaļā kontinenta aborigēni Rīgas biržā, laikmetīgā Cukermane no Izraēlas Dizaina muzejā, mūsu mākslas lielmeistares Maijas Tabakas gleznas „Daugavā”, latviešu padomjlaika supermodele Dailes teātrī un daba Valmieras muzejā.

1. Stinšu svētki Liepājā

Jau otro gadu pēc kārtas Liepājā pie Tirdzniecības kanāla Vecajā ostmalā sestdien, 13. februārī, no pulksten 11.00 līdz 17.00 risināsies Stinšu svētki. Gaidāma plaša un daudzveidīga programma. Papildus svētkiem notiks arī stinšu zemledus makšķerēšanas sacensības.

Svētku laikā ikviens varēs baudīt plašu zivju ēdienu sortimentu, klausīties muzikālus priekšnesumus un iesaistīties dažādās aktivitātēs. Atsevišķā apsildāmajā teltī bērnus gaidīs pasaku tēli, lai dotos kopīgās rotaļās, gatavotu pirātu un nāru tērpus, kā arī vērotu dažādus burvju trikus. Īpašu pārsteigumu mazajiem pasākuma dalībniekiem būs sarūpējis zinātkāres centrs „Zili brīnumi”, kas bērniem rādīs dažādus zilus brīnumus.

Uz pasākumu ieradīsies arī Latvijas dzīvnieku audzētāju biedrība „AKO”, kas pasākuma ietvaros apmeklētājiem sniegs paraugdemonstrējumus, kopā ar bērniem piedalīsies stafetēs un iesaistīs bērnus jautrās rotaļās. Visas dienas garumā par simbolisku samaksu bērnus vizinās apmācīti zirgi.

Stinšu jeb salaku cope uz Liepājas Tirdzniecības kanāla ledus ir viens no vēju pilsētas unikālākajiem ziemas piedzīvojumiem. Tirdzniecības kanāls pārvēršas par romantisku copmaņu nometni, naktīs kanālu pilsētas centrā pārvēršot par izgaismotu telšu pilsētiņu. Šogad gan ledus copmaņus nelutina. Daudzi makšķernieki ir ieradušies no mūsu kaimiņvalsts – Lietuvas.

Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

2. 24 stundu Improvizācijas teātra maratons

Rīgas Improvizācijas teātris sestdien, 13. februārī, pulksten 19.00 Kaņepes Kultūras centrā (Skolas ielā 15, Rīgā) uzsāks 24 stundu ilgu improvizācijas maratonu, kurš pulcēs visus Improvizācijas teātra improvizatorus no dažādām studijām un pieredzējušos pamatsastāva aktierus.

Maratona laikā skatītājiem būs iespēja baudīt gan veiklus jokus un rutīnas laušanu īsajās improvizācijas formās, gan arī just līdzi patiesiem stāstiem un tēlu pārdzīvojumiem, vērojot garās formas un uz vietas radītas muzikālās performances.

Šis būs pirmais šāda veida maratons Latvijas improvizācijas vēsturē. Līdztekus izrāžu maratonam, būs iespējams apmeklēt arī improvizācijas teātra meistarklases, kuras vadīs viens no Latvijas improvizācijas teātra aizsācējiem Raimonds Ruzenieks ar 17 gadu pieredzi improvizācijas teātra jomā.

Improvizācijas teātris ir skatuves žanrs, kurā netiek izmantots iepriekš sarakstīts materiāls, visas darbības un dialogi rodas reālajā laikā un vietā. Veiksmīgam rezultātam ir būtiska gan jaunrade, gan efektīva aktieru mijiedarbība. Rīgas improvizācijas teātris savu darbību sāka 2008.gadā un pašlaik to pārstāv teju 100 cilvēki.

Biļešu cenas: 1 – 20 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.improvizacija.lv

Improvizācijas maratons

3. Orķestra „Rīga” Mīlestības ekspresis

Svētdienas, 14. februāra, vakarā pulksten 19.00 Lielajā ģildē notiks koncerts Valentīndienas noskaņās – „Mīlestības ekspresis” orķestra „Rīga” un solistu Dināras Rudānes, Katrīnas Cīrules, Andra Ludviga un Normunda Rutuļa sniegumā. Tajā skanēs romantiska mūzika no kinofilmām un pasaulē populāras mīlas melodijas – „Besame mucho”, „Can’t Help Falling in Love” no Elvisa Preslija repertuāra, Fredija Merkūrija radītā „Crazy Little Thing Called Love” un citas.

Koncerta programmā iekļauta virkne pasaulē pazīstamu mīlas dziesmu, kas saistās gan ar Eiropu, gan Ziemeļameriku un Latīņameriku. Programmas pirmajā daļā „Mīlestības ekspresis” pieturēs Latīņamerikā, kur orķestris „Rīga” un solisti ļausies kaislīgiem ritmiem un emocijām piesātinātām melodijām. Eiropā „Mīlestības ekspresis” atgriezīsies ar itāļu komponista Ennio Morikones melodijām. Savukārt mīlestības izpausmes visdažādākajās emocijās – no laimes un prieka līdz sāpēm – „Mīlestības ekspresi” sagaidīs Ziemeļamerikā. Koncerta noslēgumā visi solisti vienosies amerikāņu izpildītāja un komponista Džeimsa Brauna dziesmas „I Feel Good” atskaņojumā, novēlot klausītājiem Valentīndienā pārdzīvot kaislīgu un patiesi brīnumainu mīlestību.

Biļešu cenas: 10 – 25 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.orkestris.riga.lv.

4. Latvijas ģitāras virtuozu mīlestībai veltīts koncerts „Ziemeļblāzmā”

Svētdien, 14. februārī, pulksten 17.00 Rīgā, kultūras pils „Ziemeļblāzma” Lielajā zālē ar īpašu mīlestības svētku programmu, tuvojoties Valentīndienai, uzstāsies akustisko ģitāru trio „AG 3’o”. Tajā spēlēs Latvijas izcilākie dažādu paaudžu ģitāristi - Kaspars Zemītis, Aivars Hermanis un Mārcis Auziņš.

Ģitāristi, iedvesmojoties no trīs pasaules slaveno ģitāras virtuozu – „Al Di Meola, John McLaughlin and Paco De Lucia” kopmuzicēšanas, 2011. gadā apvienojās akustiskās ģitāras trio, kam deva nosaukums „AG 3’o”. Lai arī trio dalībnieki katrs individuāli ir pieprasīti studiju un koncertu mākslinieki un regulāri piedalās un muzicē daudzos klausītājiem zināmos muzikālos projektos, trio aizvien rod unikālu iespēju pāris reizes gadā apvienoties kopējā muzicēšanas priekā sev un klausītājiem.

Valentīndienas koncertā ģitāristu trio atskaņos ne tikai pasaulē populāru autoru, kā arī pašu kompozīcijas savos aranžējumos, bet arī īpaši mīlestībai un mīlestības svētkiem noskaņai veltītus romantiskus skaņdarbus

Biļešu cenas: 5 – 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.ziemelblazma.riga.lv.

„AG 3’o”: „Dzelzsgriezējs”

5. Valentīndienas koncerts ar mīlestību Rīgas opernamā

Savukārt Nacionālajā operā Valentīndienas koncerts „Con amore” (tulkojumā no itāļu valodas - „Ar mīlestību”) izskanēs sestdien un svētdien, 13. un 14.februārī, pulksten 19.00. Tajā skanēs skaistākās operu, operešu un mūziklu melodijas Latvijas Nacionālās operas solistu un orķestra izpildījumā ar Andri Veismani pie diriģenta pults.

„Veidojot koncerta programmu, izvēlējos vieglu mūziku no operas, operetes un mūziklu repertuāra. Pirmās daļas galvenais akcents ir franču mūzika. Francija daudziem saistās ar mīlestību, medusmēnesi, un arī franču operā ir daudz tādu piemēru, kur blakus asiņainiem, politizētiem skatiem ir daudz mīlestības. Man prieks, ka „Meditāciju” no Žila Masnē operas „Taīda” piekrita nospēlēt Daniils Bulajevs – jauns mākslinieks, kas nākotnē varētu kļūt par vienu no pasaules klases vijolniekiem. Koncerta otrajā daļā atskaņosim duetus un ārijas no operetēm un mūzikliem. Īpaši gribu izcelt Leonarda Bernsteina „Vestsaidas stāstu”, ko uzskatu par vienu no labākajiem sava žanra paraugiem ar emocionāli spēcīgu, labi instrumentētu mūziku. Drūmajā un depresīvajā Latvijas februārī vēlamies iepriecināt cilvēkus ar greznu un gaišu koncertu,” saka „Con amore” muzikālais vadītājs Andris Veismanis.

Koncertā skanēs Oto Nikolai, Gaetāno Doniceti, Žila Masnē, Kamila Sensānsa, Leo Delība, Žorža Bizē, Žaka Ofenbaha, Džoakīno Rosīni, Johana Štrausa, Franča Lehāra, Leonarda Bernsteina, Zigmara Liepiņa un Frančesko Sartori mūzika.

Solisti: Ilona Bagele, Raimonds Bramanis, Mihails Čuļpajevs, Kristīne Gailīte, Laura Grecka, Kalvis Kalniņš, Rihards Mačanovskis, Evija Martinsone, Rihards Millers, Inga Šļubovska-Kancēviča un Dināra Rudāne. Koncerta vadīs Nacionālā teātra aktieris Juris Jope.

Biļešu cenas: 9 – 45 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.opera.lv.

Žila Masnē „Meditācija” no operas „Taīda”

6. Aukstās modes izpārdošana Kalnciema kvartālā

Uz kārtējo interesanto pasākumu sestdien, 13. februārī, visus aicina Kalnciema ielas kvartāls Pārdaugavā. Šosestdien tur notiks ikgadējā Aukstās modes izpārdošana. Vīnu veikala zālē atkal satiksies vietējie modes dizaineri un mākslinieki, izpārdodot ziemas kolekcijas apģērbus, aksesuārus un apavus.

Domās atvadoties no ziemas un aizejošās gadsimta zvaigznes, visas dienas garumā tiks atskaņotas Deivida Bovija dziesmas, varēs vērot skatlogu modes dejas performanci. Tiks izpārdotas ziemas kolekcijas, kā arī piedāvātas dažādas sildošas akcijas. Aukstās modes izpārdošana 13. februārī ilgs no pulksten 10.00 līdz 16.00.

Pulksten 12.00, 12.20 un 12.40 notiks „Spotlight Dance” dejas Izstāžu galerijas skatlogos, būs vērojama modes deja ar vietējo dizaineru apģērbu uznācienu. Par aktīvu un radošu darbošanos bērniem būs parūpējusies darbnīca „Iepriecini sirsniņu’. kurā varēs izgatavot gaismcaurlaidīgus, logā iekarināmus piekariņus gaidāmo sirsniņsvētku noskaņās.

Tāpat jāpiebilst, ka līdz sestdienai Kalnciema kvartāla galerijā vēl ir apskatāma neformālās apvienības „Kvadrāts” fotoizstāde „Gateris. Pirkstu nav” - fotogrāfiska rakstura izstāde par cilvēka domu un pārspriedumu biežņu, kurā kā neapstaigātā mežā viegli var nomaldīties ikviens ienācējs no malas. Izstāde ir kā ceļojuma maršruts, kurš, sekojot autoru izietajiem „malkas ceļiem”, tiek piedāvāts arī izstādes apmeklētājiem.

Pasākumos ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

7. Trīs mīlestības stāsti kinoteātrī „Splendid palace”

Rīgas kinoteātris „Splendid palace” svētdien, 14. februārī, piedāvā īpašu Valentīndienas repertuāru. „Splendid Palace” kinomīļus aicina uz lielā ekrāna baudīt neklasiskus mīlas stāstus filmās, kas atspoguļo mīlestību tās dažādajās izpausmēs un ļauj noticēt mīlestības varai, stāvot pāri ikdienai, nespēkam un sabiedrībā pieņemtajām normām.

Īpašais repertuārs iekļauj trīs ļoti izteiksmīgus, smalkus un smeldzīgus attiecību stāstus filmās „45 gadi”, „Kerola” un „Renuārs”.

* Pulksten 15.15 varēs redzēt 2012. gadā uzņemto Francijas kinolenti „Renuārs”. Tas ir vizuāli satraucošs un emocionāls stāsts par pasaulslavenā gleznotāja Pjēra Ogista Renuāra aizraušanos ar savu pēdējo mūzu un viņa dēla pirmo mīlestību. Neparasts mīlas trīsstūris, kurā uzvar glezniecība un jaunība.

* Savukārt pulksten 17.30 demonstrēs pērnā gada britu spēlfilmu „45 gadi” - attiecību stāstu ar izcilu aktieru pāri – Šarloti Remplingu un Tomu Kortniju galvenajās lomās. Laulāts pāris gatavojas svinēt savu kāzu gadadienu, taču 45 gadus senu notikumu nākšana gaismā, iespējams, uz visiem laikiem mainīs viņu dzīves. Šarlote Remplinga šogad godāta ar divām Eiropas Kinoakadēmijas balvām - par mūža ieguldījumu un kā gada labākā aktrise par filmu „45 gadi”, kā arī saņēmusi Oskara nomināciju kā labākā aktrise par filmu „45 gadi”.

* Mīlasstāstu diena noslēgsies pulksten 19.45 ar amerikāņu un britu kopražojuma lenti „Kerola”. Tajā notikumi risinās 1952. gadā Ņujorkā, kur nejauša tikšanās lielveikalā aizšķiļ neparastu attiecību dzirksteli starp divām sievietēm. Izjuzdama aizvien dziļākas jūtas pret skaisto un noslēpumaino Terēzi (Rūnija Mara), Kerola (Keita Blanšeta) pamazām nostāda savu personīgo dzīvi uz riska robežas. Romantiska drāma, kas saņēmusi sešas Oskara nominācijas.

Biļešu cenas: 6,50 eiro; studentiem – 4,50 eiro; skolēniem un pensionāriem – 3,50 eiro. Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv

Filmas „Kerola” treileris

8. Izstāžu ceļvedis: Austrālijas aborigēni Rīgas biržā, Cukermane no Izraēlas Dizaina muzejā un Maija Tabaka „Daugavā”

* Mākslas muzeja „Rīgas Birža” Lielajā izstāžu un Boses zālē no 13. februāra līdz 17. aprīlim skatāma izstāde „Austrālijas aborigēnu un Jaungvinejas māksla” no Lietuvas Mākslas muzeja krājuma, kura piedāvā iepazīties ar Austrālijas un Jaungvinejas pamatiedzīvotāju radītajiem artefaktiem, piemēram, dievu figūriņām un sakrāliem objektiem, kuri saistās ar šo tautu garīgajām tradīcijām un tikuši izmantoti dažādos rituālos. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

 

* Galerijā „Daugava” (Ausekļa ielā 1, Rīgā) līdz 12. martam skatāma Maijas Tabakas personālizstāde „Dienvidu dārzi”. Šķiet, ka pazīstamā latviešu māksliniece savās jaunākajās gleznās grib kliedēt mītu, ka katram ziemeļniekam lielākā vai mazākā izpausmes formā fantāzijas lidojums ir piezemēts, ka ikviens ziemeļnieks tiecas iekļauties kādā čaulā, kurā vairāk vai mazāk viņš tiktu pasargāts no ārpasaules ārišķīguma, iespējams pat – uzbāzības. Maija Tabaka savās gleznās „Dienvidu dārzi” pasaka skaidri un atklāti – tas ir malds, mēs esam atvērti visam skaistajam, visam krāsainajam, visam dzīvespriecīgajam, visam fantastiskajam. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10, Vecrīgā) līdz 3. aprīlim skatāma Aleksandras Cukermanes (Izraēla) personālizstāde „Tri Devici Pod Oknom”. Aleksandru Cukermani interesējošais medijs ir gleznošana un zīmēšana, šo laikietilpīgi būvēto un detaļās bagāto tēlu pasauli balstot bērnības atmiņās par Krievijas dāčām, Austrumeiropas ilustrācijās un tautas mākslā. Izstādē eksponētie gobelēni veidoti, sadarbojoties ar tekstilmāksliniecēm Līvu Kaprāli, Jolantu Šalvīti, Velgu Vītolu un Elīnu Vojevodu. Sīkāk internetā: www.kim.lv.

* Dailes teātra Mākslas telpā „Brīvības 75” līdz 10. aprīlim skatāma izstāde „Baibas Puzinas teātris”. Baiba Puzina (1944 - 1999) bija viena no spilgtākajām un talantīgākajām teātra kostīmu māksliniecēm 20. gadsimta pēdējā ceturksnī. Izstādē skatāmi kostīmu zīmējumi – krāšņi, suverēni mākslas darbi, kā arī kostīmi un fotogrāfijas. Tajās atspoguļojas stāsts par desmit gadiem, kas atdoti Rīgas Modeļu namam, jo Baiba Puzinas bija arī viena no skaistākajām Padomju Latvijas modelēm. Izstāde apskatāma stundu pirms katras Dailes teātra izrādes, kā arī izrāžu laikā. Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

 

Baibas Puzinas kostīmi

* Liepājas muzeja Izstāžu zālē līdz 28. februārim skatāma Ritas Blaževičas gleznu izstāde „Satikšanās dabā”. Māksliniece aicina skatītāju ieskatīties dabas norisēs jebkurā no gadalaikiem un jebkuros laika apstākļos, jo tas palīdz atstāt ikdienas rūpes, atbrīvoties no stresa un nevajadzīgas steigas. Izstādē skatāmas akvareļu un akrila tehnikā gleznotas gleznas. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, liepajniekiem.lv, Ieva Čīka/LETA, Ieva Lūka/LETA/Video: LTV „Rīta Panorāma”