foto: LETA
RD opozīcija prasa Gerhardam izvērtēt Ušakova rīcību, vilcinot NĪN samazināšanas jautājuma izskatīšanu
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.
2018. gada 8. novembris, 23:59

RD opozīcija prasa Gerhardam izvērtēt Ušakova rīcību, vilcinot NĪN samazināšanas jautājuma izskatīšanu

Jauns.lv / LETA

Rīgas domes opozīcijā esošās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcija aicinājusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) izvērtēt domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) rīcību, izsludinot pārtraukumu sēdē, kurā bija plānots skatīt jautājumu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumu samazināšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Frakcijas vadītājs Nauris Puntulis norāda, ka frakcija vērsusies ar sūdzību pie ministra, lai tiktu veikta pārbaude Rīgas domē par mēra Ušakova rīcības tiesiskumu. "Valstī ir noteikta tiesiskā kārtība, kas regulē pašvaldību darbu un jāievēro arī Rīgas domei. Mūsuprāt, izsludinot ārkārtas sēdē pārtraukumu uz nenoteiktu laiku, tiek degradēta ārkārtas sēdes būtība un likuma gars," norāda Puntulis.

Jau ziņots, ka 5.novembrī Ušakovs domes ārkārtas sēdē, kurā tika plānots skatīt jautājumu par NĪN maksājumu samazināšanu pirmā brīvvalsts laika zemes mantiniekiem, izsludināja pārtraukumu tikai minūti pēc tās sākuma.

Uzsākot sēdi, Ušakovs paskaidroja, ka pagājušās nedēļas Finanšu un administrācijas lietu komitejas darba kārtībā šis jautājums bija iekļauts referenta kļūdas dēļ, un ka "dokumentāli ir apliecināts, ka deputātiem un arī ziņotājiem tika izsūtīta mainītā darba kārtība".

Tāpat deputāti esot aicināti iesniegt šo jautājumu kā priekšlikumu darba kārtībai, taču tas neesot izdarīts, tādēļ tas arī neesot skatīts komitejas sēdē.

Pēc tam sēdē tika izsludināts pārtraukums uz nenoteiktu laiku.

Deputāts Jurģis Klotiņš (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA gan sacīja, ka par mainīto darba kārtību neesot bijis informēts.

Vienlaikus viņš norādīja, ka tas, ka lēmumprojektam nav pievienoti atbildīgo institūciju izvērtējumi, neesot arguments, lai jautājumu neizskatītu pēc būtības.

17.oktobrī Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas darba kārtībā bija iekļauts Klotiņa rosinātais jautājums par NĪN atvieglojumiem Rīgā. Taču neilgi pirms komitejas sēdes jautājums no darba kārtības tika izņemts un komiteja jautājumu neizskatīja, kas raisīja strīdus starp koalīcijas un opozīcijas deputātiem.

Klotiņa piedāvāto grozījumu mērķis ir atbalstīt rīdziniekus, kuri patlaban kadastrālās vērtības straujā kāpuma dēļ ir spiesti maksāt nesamērīgi lielus NĪN maksājumus par savas ģimenes mājas zemes platību. Tas skarot gan saimniekus, kuriem tas ir ģimenē mantots īpašums, gan iedzīvotājus, kuri māju uzcēluši salīdzinoši nesen.

Piedāvātie grozījumi paredz 50% NĪN maksas atlaidi piešķirt pirmā brīvvalsts laika zemes mantiniekiem, jo zemes kadastrālo vērtību kāpums Rīgas vēsturiskajās savrupmāju apkaimēs ir radījis apstākļus, ka ģimenes mantojuma ēkās dzīvojošie īpašnieki ir spiesti maksāt nesamērīgi augstu NĪN.

Mazināt NĪN piedāvāts arī personām, kuras nedrīkst veikt jauna minimālās apbūves zemesgabala izveidi savā īpašumā dzīvojamās mājas apbūvei.

Attiecīgie grozījumi pašvaldības budžetam varētu izmaksāt 1,5 miljonus eiro un plānots, ka šo samazinājumu Rīga kompensētu ar pieaugošajiem iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās